kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sayangilah 
negara ini

MUKADIMAH: SELEPAS 59 tahun Malaysia mencapai kemerdekaan, nilai-nilai murni dan jati diri rakyat untuk terus mengekalkan kesepaduan dan keharmonian masih kukuh sehingga hari ini. Namun tidak dinafikan adanya cabaran sama ada dari luar mahupun dalam negara yang sedikit sebanyak menjejaskan keharmonian dalam kalangan masyarakat termasuk generasi muda yang mudah terpengaruh.

Dalam hubungan ini, kerajaan melalui Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) di bawah Jabatan Perdana Menteri dipertanggungjawabkan untuk memelihara dan meningkatkan perpaduan serta keharmonian di negara ini berasaskan Perlembagaan Persekutuan, Rukun Negara dan Gagasan 1Malaysia.

Berikut temu bual wartawan UTUSAN MALAYSIA, MUZDALIFAH MUSTAPHA bersama MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI, TAN SRI JOSEPH KURUP berhubung cabaran dan langkah-langkah yang diambil JPNIN dalam memastikan perpaduan kaum kekal terpelihara.


Joseph Kurup

BAGAIMANA Tan Sri melihat kerjasama pelbagai pihak seperti kementerian, agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), swasta dan pemimpin masyarakat dalam mengeratkan perpaduan kaum?

JOSEPH KURUP: Sejak negara merdeka sehingga hari ini banyak pihak telah memberikan kerjasama yang baik dalam menyampaikan mesej perpaduan. Perkara itu dapat dilihat khususnya menjelang sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia pada setiap tahun.

Mereka memainkan peranan dalam menyampaikan maksud perpaduan melalui pelbagai medium. Apa yang penting, teras perpaduan amat jelas iaitu mendidik masyarakat hormat-menghormati antara satu sama lain, menghormati agama dan budaya.

Semangat patriotisme dalam kalangan masyarakat terutama gene­rasi muda sekarang semakin rapuh dan media sosial sering dijadikan alat untuk mewujudkan sentimen berbentuk sensitif dan perpe­cahan antara kaum dan agama?

Tidak dinafikan ini adalah cabaran kita. Apatah lagi segelin­tir masyarakat mudah mempercayai apa sahaja maklumat yang dimuat naik di dalam media sosial tanpa mengetahui kebenaran di sebaliknya.

Perkara ini mudah berlaku kerana kurangnya penghayatan dalam lima prinsip Rukun Negara yang sepatutnya menjadi teras kepada perpaduan rakyat bagi mengekalkan keharmonian dan penyatuan. Dalam hal ini, ibu bapa sama ada di bandar mahupun luar bandar sewajarnya sentiasa berwaspada terhadap anak-anak terutama dalam penggunaan medium teknologi maklumat kerana mereka mudah mencapai apa sahaja menerusi medium tersebut. Kita juga harus faham pendidikan bermula dari rumah.

Apakah cabaran yang JPNIN lihat boleh mengancam negara ke­tika ini dan bagaimanakah ja­batan boleh menanganinya?

Kumpulan militan Daesh adalah antara cabaran utama rak­yat negara ini, tindakan mereka sememang­nya boleh menghakis semangat penyatuan dan sayangkan negara. Dalam hal ini JPNIN tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak, justeru tindakan tegas terhadap mereka pasti diambil.

Walau bagaimanapun dengan kerjasama banyak pihak di negara ini terutama pihak berkuasa, kerajaan berupaya menangani kumpulan pelampau yang membawa budaya ekstremis ke negara ini. JPNIN akan terus memainkan peranan sebagai jambatan penghubung di antara universiti awam dan swasta agar pemahaman konsep perpaduan terus terpahat dalam kalangan mahasiswa.

2016 dilihat sebagai tahun yang mencabar dari aspek ekonomi, sosial dan politik. Bagaimanakah JPNIN dapat membantu negara mengekalkan kestabilan rakyat dan negara?

Usaha JPNIN melaksanakan pelbagai program seperti penubuhan Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman Antara Penganut Agama (JKMPA) banyak memberikan kesan positif dalam menangani isu-isu agama.

Selain itu, perhimpunan Rukun Tetangga peringkat kebangsaan pada Mac lalu menunjukkan bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) amat prihatin terhadap isu-isu kebajikan dan keselamatan khususnya di peringkat akar umbi. Begitu juga lawatan saya ke Australia pada April lalu, JPNIN berjaya mengadakan sesi dialog bersama pelajar dan kakitangan kedutaan Malaysia dalam menjelaskan beberapa perkara tentang dasar kerajaan serta isu perpaduan kaum.

Boleh Tan Sri jelaskan pendekatan Strategi Lautan Biru JPNIN yang bakal dilaksanakan tidak lama lagi?

JPNIN melalui Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (NUCC) telah menghasilkan satu blueprint iaitu Pelan Induk Perpaduan, Kesepa­duan dan Penyatupaduan Malaysia yang bertujuan meningkatkan perpaduan, penyatuan kaum dan integrasi nasional yang jelas dan kohesif.

Blueprint ini adalah pelan induk yang akan menjadi satu payung bagi menyeragamkan pelaksanaan semua program dan aktiviti berorientasikan perpaduan di negara ini. Fokus utama pelan adalah mewujudkan pendekatan proaktif untuk mengukuhkan kepelbagaian dan perpaduan di negara ini selain menangani isu-isu perselisihan dalam masyarakat.

Menerusi pelan induk ini, tindakan serta-merta berdasarkan akta-akta sedia ada akan diambil terhadap mana-mana pihak yang melakukan kesalahan berunsur perkauman, keagamaan dan perpaduan. Segala pelan tindakan yang terkandung di dalam blueprint itu merentasi semua kementerian dan agensi di negara ini.

Apakah harapan Tan Sri terhadap integrasi Sabah, Sarawak dan Semenanjung selaras dengan gagasan 1Malaysia?

Kita perlu berpegang teguh pada Rukun Negara yang menjadi tonggak kepada kekuatan perpaduan di negara ini. Jauhkan diri daripada terlibat dalam demonstrasi jalanan yang boleh menggugat keharmonian rak­yat dan negara. Kekalkan sikap menghormati pemerintah dan kerajaan yang dipilih rakyat. Ge­nerasi muda jangan terpengaruh dengan isu-isu yang dipolitikkan termasuk berkaitan agama dan keselamatan negara.

Tags: negara
Subscribe

Posts from This Journal “negara” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments