?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Kebersamaan, perpaduan menyatukan rakyat

Bercakap pada sambutan peringkat kebangsaan Hari Malaysia 2016 di tapak Lapangan Terbang Lama Bintulu  pada 16 September, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata Malaysia telah menghadapi pelbagai cabaran dan halangan sejak pembentukan negara 53 tahun yang lalu tetapi kerana perpaduan rakyat, Malaysia telah menjadi kuat dan berjaya.

Malaysia akan menjadi bangsa yang lebih kukuh jika perasaan kebersamaan adalah mantap dan hendaklah sentiasa berusaha untuk meningkatkan rasa kebersamaan , mencari titik persamaan dan detik-detik perpaduan yang boleh mengukuhkan perpaduan sosial.

'Kebersamaan' adalah perasaan yang menyenangkan dan menyatukan masyarakat dalam persahabatan dan persefahaman;  satu pemikiran umum yang menyatukan  manusia, menjadi masyarakat satu keluarga dan menggalakkan perpaduan.


Prinsip ‘kebersamaan’  adalah daripada ‘The Togetherness Principle:  Critique of Pure Reason’ oleh Emmanuel Kant.  Beliau mengeluarkan konsep "Fikiran tanpa kandungan adalah kosong, intuisi tanpa konsep adalah samar ".

"Kebersamaan" adalah subjektif; saling berkait diantara hubungan semantik naluri dan idea, dan penetapan dualisme psikologi Kant iaitu perasaan dan pemahaman.

Kebersamaan tidak bermakna melakukan "segala-galanya" bersama-sama, atau  'sentiasa' melakukan perkara bersama. Jika gembira melakukan bersama, lakukanlah mengikut kesesuaian atau satu masa yang ditetapkan.

Kebersamaan adalah suatu keadaan, bukan satu kaedah. Keadaan akan berubah apabila manusia, pemikiran dan perspektif dunia berubah.  Nilai dan impilkasi yang kita berikan kepada kebersamaan akan turut berubah apabila keadaan dan kedudukan negara berubah.

Membina satu jenis personaliti dalam hubungan itu tidak bertentangan dengan kebersamaan. Ia menjadikan sesuatu hubungan itu unik dan merangsangkan.

Membuat pilihan dalam menerima seseorang bukan pilihan falsafah atau emosi. Ia adalah satu keputusan yang praktikal. Penting untuk sentiasa berhati-hati dengan praktikaliti pilihan dan memastikan pertimbangan yang adil dibuat dalam setiap keputusan dan hubungan yang anda buat.

Kejayaan bergantung kepada keadaan. Kita mempunyai identiti yang berbeza kerana pergaulan yang berbeza. Kita berjuang dengan kesedaran tersendiri dan mengekalkan pengiktirafan dan kejayaan kerana perbezaan sosialisasi jantina dan beberapa faktor lain.

Kita perlu berhati-hati dengan kejayaan seseorang dan memaklumi akan individu dalam hubungan yang dijalankan.

Ini menunjukkan bahawa individu lain mesti lah jauh lebih baik, fleksibel dan hebat dari dirinya sendiri.

Hakikatnya, ia adalah ujian yang sukar kerana ia memerlukan pertimbangan dan penghakiman  yang baik dan adil kerana ianya adalah reality dan boleh dilihat.

"Kebersamaan disemai apabila anda melibatkan diri secara sukarela dan secara proaktif, atau berkongsi maklumat atau pengetahuan tanpa diminta. Perlu ada unsur pengorbanan dan kesanggupan. "

Setiap individu adalah berbeza, ada yang ekspresif, ada yang teragak-agak; ada yang dikenalpasti sebagai  proaktif, ada yang berharap untuk disanjung; individu berbeza mengikut mereka cara mereka menganggap diri mereka dan mengikut kepintaran mereka.

Jadi pertelingkahan tidak dapat dielakkan. Anda memerlukan ruang berkala untuk membantu orang bekerja mengikut perbezaan.

Turut dikaitkan adalah tentang "perkadaran" dan kebersamaan. Perkadaran seolah-olah menunjukkan hubungan diantara dua pihak boleh dilihat dan tidak dapat dilihat.

Perkadaran, hadir bersama dalam urusan peribadi dan dalam perhubungan;  adalah tentang siapa yang kehadapan atau kebelakang yang merangkumi penerimaan, pencapaian, pengiktirafan dan keinginan.

Seseorang perlu berhati dengan keadaan rentak yang sedang berjalan. Mesti tahu menilai kejayaan, kemuliaan dan adalah lebih bijak daripada menentang dan membangkang.

Azizi Ahmad, Segambut Luar, Kuala Lumpur. Berita Harian Interaktif Rencana E-Mel Pembaca 21 September 2015 Tajuk Asal: Kebersamaan tidak bermakna melakukan segalanya bersama

Posts from This Journal by “perpaduan” Tag

  • Bersatu bina negara bangsa

    BETA bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin-Nya juga, beta dan Raja Permaisuri berpeluang meraikan warga guru di Istana Iskandariah, sempena…

  • 1Malaysia manifestasi Rukun Negara

    Tahniah Malaysia! Satu lagi tahun berjaya kita lalui. Tahun lalu boleh dikatakan agak sukar dan mencabar, tetapi tidak kurang juga kejutan dan…

  • Do we really need unity?

    Forcing us to mix may actually cause resentment and discord, instead of promoting harmony. LAST weekend at the Putra World Trade Centre, one Umno…

Latest Month

September 2019
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Tags

Powered by LiveJournal.com
Designed by Tiffany Chow