kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kelebihan kursus dalam talian

ZAMAN ini semuanya dikatakan ‘era di hujung jari’. Kita boleh belajar membina atau membuat apa saja apabila dihubungkan ke internet.

Malah seseorang boleh mendapatkan kelayakan seperti orang lain yang menghadiri kuliah di kolej atau universiti melalui kursus internet termasuk diploma, ijazah mahupun ijazah doktor falsafah (PhD).

Perbezaannya adalah platform ini memberi lebih fleksibiliti untuk kita memilih kursus dan tempat di mana menyiapkan tugasan.


KURSUS universiti maya yang diiktiraf memberi fleksibiliti masa untuk seseorang menyambung pengajian tinggi secara dalam talian. GAMBAR HIASAN/AFP


Apabila semuanya berada di dalam talian, bahan pembelajaran, penghantaran kerja kursus, perbincangan sesama pelajar dan pengajar semuanya berlaku di dalam talian.

Melalui sistem tersebut, kita mendapat akses kepada bahan pembelajaran, menonton syarahan dan melibatkan diri dalam perbincangan dalam talian dari rumah atau di mana sahaja yang dirasakan selesa.

Ada kursus-kursus yang memasukkan kerja berkumpulan bagi menggalakkan kerjasama pasukan dan interaksi dengan pelajar lain.

Bagaimanapun, ada berkemungkinan kita melengah dan melewatkan kerja atau tugasan sehingga saat akhir disebabkan fleksibiliti pembelajaran dalam talian.

Oleh itu, penting bagi pelajar universiti maya merancang dan menyusun jadual dengan rapi.

Jika memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang pertanyaan, pelajar hanya perlu menghubungi staf akademik melalui e-mel, bersembang dalam talian atau menelefon.

Azizi Ahmad Segambut Luar, Kuala Lumpur
Utusan Malaysia Rencana Forum 25 September 2016 6:22 PM


Tajuk asal: Apa yang anda akan perolehi dari pembelajaran di atas talian?

Era kini semuanya dikatakan ‘era di hujung jari’.  Klik saja di atas butang papan kekunci anda sudah boleh belajar untuk memasak apa saja jenis makanan yang di inginkan sehinggalah membina sebuah helikopter.

Anda boleh belajar membina atau membuat apa saja apabila anda disambungkan ke internet..

Namun anda tetap memerlukan sekurang-kurang sebuah komputer riba dan sambungan internet yang baik.

 Anda kini boleh mendapatkan kelayakan seperti orang lain yang menghadiri kuliah di kolej atau universiti yang termasuk kursus diploma, ijazah maupun kedoktoran falsafah.

Perbezaannya adalah kursus diatas talian memberi lebih fleksibiliti untuk anda memilih kursus dan dimana anda meneruskan pengajian.

Apabila semuanya berada di atas talian, bahan pembelajaran, penghantaran kerja kursus, perbincangan sesama pelajar dan pengajar semuanya berlaku diatas talian.

Anda berkemungkinan akan dapat mengkases kepada sistem pembelajaran diatas talian seperti sebuah universiti maya.

Melalui sistem tersebut, anda berpeluang untuk mengkaseskan bahan pembelajaran, menyaksikan syarahan dan melibatkan diri dalam perbincangan diatas talian dari rumah atau dimana saja anda berasa selesa.

Walaupun pembelajaran diatas talian dikatakan memberi kemudahan untuk anda belajar dimana sahaja dan pada bila-bila masa yang anda inginkan, ianya tidak bermakna lebih mudah.

Anda juga harus melakukan sebanyak mana kerja dan tugasan seperti mereka yang hadir dan belajar dalam kuliah bersemuka.

Bahkan, anda perlu untuk membina disiplin yang lebih tinggi untuk mengelak dari gangguan dan berada diatas landasan yang betul.

Menjadi sebahagian dari sebuah komuniti pembelajaran boleh meningkatkan kemahiran berkomunikasi, motivasi dan keyakinan sebagai seorang pelajar diatas talian.

Untuk itu, ada kursus-kursus yang memasukkan kerja berkumpulan bagi menggalakkan kerjasama pasukan dan Interaksi dengan pelajar yang lain.

Dengan kemudahan fleksibiliti pembelajaran diatas  talian, anda juga berkemungkinan untuk melengahkan dan melewatkan serta melakukan kerja disaat akhir.

Adalah penting untuk merancang dan menyusun jadual anda dengan rapi.

Hasrat untuk mengejar apa yang anda ketinggalan jauh di belakang boleh menjejaskan gred anda.

Mendaftar dalam kursus dalam talian tidak bermakna anda akan dibiarkan bersendirian untuk menamatkan kursus anda.

Jika anda memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi staf akademik melalui e-mel, sembang dalam talian atau telefon.

Anda akan memperolehi dan mendapatkan sokongan yang sama seperti pelajar yang menghadiri kelas untuk melengkapkan program anda sehingga berjaya. 
Tags: ict, writings
Subscribe

Posts from This Journal “ict” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments