kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

DBP tidak ada kuasa, Pertahan bahasa kebangsaan, Bahasa Melayu semakin terpinggir

Bahasa Melayu semakin terpinggir

BAGI penduduk asal dalam kebanyakan tempat di Kuala Lumpur terutama di pinggir bandar, pasti mengetahui sejarah pembukaan tempat tinggal mereka.

Namun tentu memilukan apabila tempat tinggal mereka suatu ketika dahulu yang dibuka oleh peneroka asal daripada keturunan Melayu kini ditukar namanya dalam bahasa asing.


IDENTITI bangsa hilang apabila bahasa asing menjadi pilihan untuk nama-nama tempat di negara ini.

Semakin banyak nama kawasan yang asalnya dalam bahasa kebangsaan iaitu bahasa Melayu telah ditukar kepada bahasa Inggeris. Ada juga tempat yang baharu dibuka terus dinamakan dalam bahasa Inggeris. Alasan pemaju adalah lebih bersifat komersial.

Sebagai contoh Kerinchi, merupakan sebuah penempatan yang telah dibuka oleh orang Kerinchi dari Sumatera, Indonesia sekitar kurun ke-19. Malah masyarakat tersebut mempunyai identiti dan sejarah unik tersendiri.

Apabila mereka tiba di Kerinchi iaitu sebuah kawasan yang tidak jauh dari pusat bandar Kuala Lumpur, mereka telah membina penempatan dan mengusahakan pelbagai kegiatan ekonomi terutama pertanian.

Setelah lebih 100 tahun mendiami kawasan tersebut dan telah melalui beberapa fasa pembangunan termasuk pembinaan rumah teres, flat kos rendah dan sederhana serta stesen aliran transit ringan (LRT), nama Kerinchi kini dilupakan selepas diberi nama baharu, Bangsar South City.

Perubahan nama daripada Kerinchi kepada Bangsar South City ternyata mencetuskan kemarahan penduduk tempatan kerana pembangunan di kawasan berkeluasan 24 hektar tersebut telah menghakis sejarah pembukaan Kampung Kerinchi.

Secara tidak langsung, pembangunan itu mewujudkan jurang yang ketara apabila hartanah yang dijual mahal dan tidak mampu dibeli penduduk tempatan. Di situ sahaja, sudah hilang identiti budaya bangsa.

Jika nama Kerinchi masih lagi tercatat pada papan tanda jalan, nama Kampung Abdullah Hukum pula hanya dicatatkan pada stesen LRT.

Kampung Abdullah Hukum mempunyai sejarah yang hampir sama dengan Kerinchi. Malah kedudukannya juga tidak jauh dari Kerinchi iaitu kira-kira dua kilometer sahaja dan terletak lebih dekat dengan pusat bandar raya Kuala Lumpur.

Hari ini, Kampung Abdullah Hukum sudah lenyap, hanya tinggal nama yang suatu masa nanti pasti akan dilupakan. Atas nama pembangunan, rumah-rumah kampung telah dirobohkan dan diganti dengan pangsapuri dan kondominium mewah, KL Eco City.

Sebuah lagi pembangunan yang tidak melambangkan identiti Malaysia ialah pembukaan kawasan perumahan mewah berhampiran Taman Melati, yang telah dinamakan sebagai KL East.

Selain kawasan sekitar Kuala Lumpur, terdapat juga tempat-tempat lain yang telah dinamakan dalam bahasa asing seperti Ainsdale, Bangi Gateway dan sebagainya.

Melihat perkara tersebut, Presiden Persatuan Linguistik Malaysia (PLM) Prof. Dr. Nor Hashimah Jalaluddin melahirkan rasa terkilannya dengan pihak tidak bertanggungjawab yang merendahkan martabat bahasa Melayu atas tiket pembangunan.

“Saya sedih melihat bahasa Melayu terhina di negara sendiri. Siapa lagi yang nak mengangkat martabatnya, kalau bukan kita, rakyat negara ini.

“Melihat nama tempat dan rancangan televisyen menggunakan bahasa asing, ia umpama satu tragedi buat bahasa Melayu. Meskipun ada undang-undang dan garis panduan tetapi penguatkuasaannya amat lemah.

“Semua pihak perlu ada semangat patriotik untuk memperkasakan bahasa Melayu. Untuk apa gunakan bahasa asing bagi menamakan tempat di negara kita?.

“Kita ada perkataan yang sesuai, misalnya Bangi Gateway dan KL Gateway, kenapa tidak dinamakan Gerbang Bangi dan Gerbang KL?” katanya ketika ditemui.

Pertahan bahasa kebangsaan

Masalah tidak memperkasa bahasa kebangsaan terus mendapat perhatian ramai pihak berikutan banyak nama tempat, kawasan perumahan dan rancangan televisyen menggunakan bahasa asing.

Bahasa Inggeris dilihat terus menjadi pilihan terutama syarikat pemaju untuk menamakan sesuatu tempat kerana mendakwa nilai komersialnya lebih tinggi.

Sikap tersebut dilihat salah satu faktor mengurangkan jati diri individu terutama dalam aspek cintakan tanah air dan mempertahan Perlembagaan Persekutuan.

Menurut Pengarah Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak), Prof. Madya Dr. Amer Shakir Zainol (gambar), konteks penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan perlu dilihat semula pada sejarahnya.Amer Shakir Zainol

Beliau berkata, bahasa Melayu merupakan lambang perpaduan di awal kemerdekaan tanah air, kerana pada waktu itu tidak timbul persoalan untuk mengangkat sebarang bahasa bagi dijadikan bahasa kebangsaan.

“Antara intipati perjanjian kemerdekaan, misalnya persetujuan semua kaum untuk menetap di Tanah Melayu adalah bahasa Melayu dipersetujui semua orang untuk dijadikan sebagai bahasa kebangsaan.

“Negara kita unik kerana mempunyai pelbagai kaum terutama Melayu, Cina dan India yang jelas berbeza agama, budaya dan bahasa tetapi boleh wujud perpaduan apabila semua bersetuju menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan untuk mencapai kemerdekaan.

SELAIN identiti, sejarah Kerinchi juga dilihat semakin tenggelam dengan arus pemodenan di Kuala Lumpur.

“Tetapi akhir-akhir ini, banyak isu ditimbulkan. Dahulu pernah heboh tentang ‘bahasa rojak’ dan sewenang-wenangnya ada pihak mengambil bahasa asing untuk ‘dicampuradukkan’ ke dalam bahasa Melayu. Itulah, yang mengurangkan jati diri sesuatu bangsa,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia Sabtu.

Tambah beliau, pemimpin di sesuatu kawasan perlu mempunyai jati diri dan semangat patriotik yang tinggi untuk memperkasa dan mempertahan bahasa Melayu.

“Kesedaran perlu ada dalam mempertahan bahasa kebangsaan. Contohnya, pertukaran nama-nama jalan di sekitar Kuala Lumpur menggunakan nama Yang DiPertuan Agong sebelum ini.

“Justeru, sesiapa yang menjadi penggubal dasar, pemegang kuasa dan individu bertanggungawab perlu mempunyai jati diri, selain memainkan peranan untuk mempertahan bahasa kebangsaan.

“Yang penting, mereka harus tahu keperluan dan kepentingan untuk menggunakan bahasa Inggeris mestilah di tempat dan masa yang betul. Kita harus ingat, jasa pejuang dahulu yang berjuang untuk tanah air, bukannya orang putih,” tegasnya.


DBP tidak ada kuasa

PENGGUNAAN bahasa asing semakin berleluasa terutama pada nama-nama tempat. Lebih buruk lagi nama yang asalnya dalam bahasa kebangsaan telah ditukar kepada bahasa asing.

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) mengakui perkara tersebut seperti sudah menjadi barah, malah pelbagai usaha telah dilakukan termasuk menasihati pihak berkuasa tempatan (PBT) agar mematuhi garis panduan penggunaan bahasa yang telah ditetapkan.

Kesal selepas pelbagai usaha telah dilakukan, Ketua Pengarahnya, Abdul Adziz Abasmemberitahu, DBP tidak mempunyai kuasa dan peruntukan undang-undang khusus untuk mengambil tindakan terhadap pihak yang tidak bertanggungjawab.

Beliau berkata, pelbagai usaha telah dilakukan termasuklah menganjurkan seminar, kursus dan sebagainya untuk menerangkan garis panduan penggunaan bahasa Melayu dengan betul.

“Setiap PBT sebenarnya mempunyai garis panduan tersendiri iaitu undang-undang kecil menjadi bimbingan kepada mereka untuk menaikkan papan tanda, nama tempat dan sebagainya.

“Tetapi, saya melihat undang-undang kecil tersebut tidak dipatuhi. Begitu banyak papan-papan tanda dan nama tempat tidak mematuhi undang-undang kecil itu seperti penggunaan bahasa asing dan sebagainya.

“Meskipun kita telah buat audit dan ziarah bahasa serta menyediakan laman Pusat Rujukan Persuratan Melayu, tetapi nasihat DBP seolah-olah diketepikan dan hanya beberapa PBT sahaja yang telah melaksanakannya,” katanya ketika ditemui.

Tambah beliau, daripada 149 jumlah PBT di seluruh negara hanya satu sahaja yang telah diberi penarafan lima bintang bagi amalan bahasa kebangsaan dalam kawasan pentadbirannya iaitu Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

“Persoalannya, bukan sahaja pada peruntukan undang-undang yang ada tetapi jati diri begitu kurang dan sepatutnya kita tidak patut melupakan asal usul, sejarah serta identiti tempatan.

“Pelbagai persepsi kita dapat lihat seperti bahasa Melayu mempunyai nilai komersial yang rendah berbanding bahasa asing. Itu adalah satu tanggapan yang tidak benar.

“Bukan langsung tidak boleh gunakan bahasa asing, tetapi PBT harus tahu keutamaan adalah kepada bahasa kebangsaan iaitu Melayu. Mereka patut ambil tindakan kepada pihak yang ingkar,” jelasnya.

Tags: bahasa, dbp, melayu
Subscribe

Posts from This Journal “bahasa” Tag

 • Bahasa

  Bahasa berfungsi sebagai pintu masuk ke dalam minda, kata ahli psikologi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa cara kita bercakap dapat…

 • Kuasai bahasa ibunda

  Celik atau kenal huruf ( literasi) ditakrifkan sebagai kemampuan membaca dan menulis dalam bahasa. (Kamus Dewan) Literasi sering dilihat sebagai…

 • Bahasa Melayu selepas 
59 tahun merdeka

  ISU bahasa iaitu bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, bahasa kebangsaan dan bahasa pengantar seterusnya bahasa ilmu tidak pernah habis dan tiada…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments