kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pengalaman Hidup Membentuk Nilai Diri

Keindahan hidup mesti bermula daripada diri sendiri dengan nilai diri yang positif. Orang yang mempunyai nilai atau harga diri positif, walau di mana pun berada, dan dengan siapa pun kita bekerjasama, kita tetap sama daripada segi sikap, tingkah laku, keimanan, dan hati budi. Janganlah kita menjadi seorang yang berubah-ubah imej diri, hingga menyebabkan nilai atau harga diri jatuh sama sekali. Maknanya corak kehidupan kita belum kemas, kerana pameran imej diri kita masih negatif dan akhirnya memberikan kesan nilai diri yang negatif. Sama ada kehidupan kita kemas atau tidak sebagaimana yang ingin dicorakkan atau dibentuk, perlulah dinilai oleh diri kita sendiri.

Kita akan sentiasa berada dalam keadaan bahagia kalau kita sentiasa memberikan kebahagiaan kepada orang yang mendampingi kita. Bagi mendapatkan keindahan hidup, bina nilai diri yang positif dengan membuang semua sikap negatif. Dari mulut kita jangan keluar kata-kata “rungutan”, “mengeluh”, dan “menyesal”, kerana tabiat ini merendahkan imej atau harga diri, dan sebenarnya kita sedang menempah penyakit yang kronik.

Setiap masa kita kena tahu kita berada di arah mana dan bagaimana keadaan kita; positif atau negatif? Dari segi fizikal kalau kita perhatikan suami sihat tetapi isteri asyik sakit, maknanya mesti ada yang tidak kena, sedangkan kita menggunakan dapur yang sama, pinggan mangkuk yang sama, dan tempat tidur yang sama. Sama ada masalah itu berpunca daripada masalah fizikal, persekitaran, natural genetik atau apa-apa masalah sekali pun, perlu dikemaskinikan kehidupan kita, dengan satu bentuk dan corak kehidupan yang mendapat reda dan rahmat Allah di dunia dan di akhirat?

Apabila kita ada nilai diri, kita boleh terbang seperti burung yang boleh terbang di angkasa, dan kita akan berenang seperti ikan yang berenang di dalam air. Kita boleh menyesuaikan diri walaupun di mana kita berada. Kita pandang diri kita pada tahap yang paling jauh atau paling dekat, dan kita yang mengawal diri dengan menggunakan minda, ke mana hala tuju dan bentuk/corak kehidupan yang kita mahukan.

Tanya diri kita apa yang kita mahukan dalam hidup ini? Tentulah dalam hidup ini kita mahukan 4K (Ketenangan, Kebahagiaan, Kesihatan dan Kekayaan), supaya kita dapat melakukan apa yang kita hendak buat mengikut hukum Islam.

Bagaimanakah caranya kita hendak mendapatkan apa yang kita mahukan itu? Kalau kita mahukan ketenangan, kita tenangkan orang dan kalau hendak bahagia kita bahagiakan orang. Jika mahukan kebebasan, kita jangan mengongkong orang. Corakkan satu kehidupan yang mudah, macam kapal yang belayar di laut yang tenang.

Nilai

Manusia ada nilai diri yang tersendiri, sebab kita datang dari kampung yang berbeza, ibu bapa berbeza, sekolah berbeza dan semuanya yang berbeza. Apabila bekerja kita akan berhadapan dengan persekitaran yang juga berbeza; mungkin kita yang berasal dari kampung, tetapi bekerja di bandar dengan syarikat yang besar.

Yang penting, segala yang kita dapat dalam perjalanan hidup adalah sesuatu pengalaman yang berharga buat diri. Apa-apa yang kita simpan sebagai pengalaman kehidupan dalam memori, menjadi amat penting bagi diri. Pengalaman itu satu perjalanan hidup yang amat berharga. Biarpun tidak mempunyai nilai, tidak memberi apa-apa makna dan kepentingan buat orang lain, tetapi itulah pengalaman kehidupan yang menentukan nilai dan harga diri kita.

Semua pengalaman itu kita simpan dalam minda sebagai memori. Contoh, orang yang datang dari keluarga penoreh getah, pukul 4:00 pagi bangun untuk pergi menoreh, sehingga kebanyakan penoreh getah menghadapi penyakit kembang paru-paru. Bagi seorang penoreh getah, nilai duit itu menjadi lebih penting untuk menyambung kehidupan membeli makanan dan tanggungan keluarganya, berbanding dengan waktu tidurnya. Hingga mereka sanggup tidak memikirkan kesan kepada kesihatan fizikal hasil daripada amalan hidup mereka dalam jangka masa panjang (pada hari tua).

Dalam kisah-kisah tersebut, ertinya kepentingan sesuatu perkara itu bergantung kepada nilai diri seseorang. Bagi orang kampung yang penting berenang, bahasa Inggeris tidak penting. Bagi profesor bahasa Inggeris yang penting, kerana bahasa itu dianggap bahasa dunia dan memudahkannya mencari ilmu. Hal ini menunjukkan nilai diri setiap orang berbeza bergantung pada asal usul kita dan bagaimana cara kita dibesarkan.

Oleh sebab itu kita tidak boleh mengutuk nilai diri seseorang. Segala yang terlepas ke dalam minda bawah sedar/minda segar ia akan menjadi nilai diri. Apa-apa yang sudah ditapis (segala maklumat yang masuk) bergantung daripada tapisan yang berlaku dalam bahagian minda separa sedar (akal/mental) dan maklumat terlepas daripada tapisan itu akan masuk mengikut bentuknya; jika bentuk bulat, bulatlah hasilnya.

Berapa banyak maklumat boleh masuk, baik yang positif atau negatif akan diterima oleh minda sedar, tetapi apa-apa yang hendak masuk ke dalam minda bawah sedar/minda segar hanya perkara yang memberi nilai dalam hidup kita sahaja.

Bagi orang yang dilahirkan dalam keluarga yang senang, nilai imej dirinya juga turut berbeza dengan orang yang miskin. Semua pengalaman hidup masa kecil itu kita simpan, dan apabila kita sudah besar barulah dilepaskan pengalaman itu. Sebab itulah kita ini mempunyai tabiat hidup berdasarkan apa yang kita simpan dalam minda bawah sedar/minda segar kita. Hal ini adalah kerana, segala yang penting dan yang sudah ditapis sahaja akan disimpan. Semua pengalaman itu masuk melalui mata, hidung, telinga, hati dan otak/minda kita.

Jadilah diri kita yang sebenar kerana orang yang menjadi diri sebenar merupakan seorang yang bervisi dan tidak berfikiran negatif. Orang yang positif akan sentiasa mempersiapkan diri untuk berhadapan dengan sesuatu yang lebih besar dan jangan takut mencuba sesuatu yang baharu dalam hidup kita. “Jom jaga diri, jaga akidah, ibadah dan akhlak”. Dr Muhaya Mohammad Utusan Malaysia Rencana 16 Oktober 2016 6:20 PM

Tags: hidup, nilai, pengalaman
Subscribe

Posts from This Journal “pengalaman” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments