kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Telefon pintar jadi ‘teman rapat’ sukar disekat

Lama sebelum  telefon mudah alih di cipta, Albert Einstein, salah seorang dari insan cemerlang abad ke-20, dikatakan telah meramalkan: "Saya takut teknologi hari akan mengatasi interaksi manusia.  Dunia akan mempunyai generasi bodoh. '  Adakah ramalan  Einstein betul?

Ramai  ahli sejarah mempertikaikan kenyataan Einstein, tetapi lihat sahaja di sekeliling anda. Di mana-mana  sahaja akan kelihatan manusia terpaku ke telefon bimbit . Sama ada makan di luar bersama keluarga mereka,  di setesen pengangkutan awam,  ketika  memandu kenderaan, hampir  semua terpaut dengan telefon mereka.

bh_P_20161209_112521_p
Sumber: Berita Harian Interaktif E-Mel Pembaca 09 Disember 2016

Sudah tentu, kita tidak boleh menafikan kenyataan tersebut dan ia juga bukan bermakna  kita bodoh. Namun adakah perlu bagi kita untuk melihat pada telefon mudah alih pada setiap saat ?

Malah di tempat kerja, di kawasan peranginan, kita seolah-olah tidak dapat memisahkan diri daripada gajet elektronik ini. Menghayati kehidupan, seni dan alam semesta bukan lagi menjadi keutamaan.

Satu kajian oleh sebuah firma pemasaran digital mendapati Britain purata dengan telefon pintar menggunakannya 221 kali sehari - pada e-mel, teks dan media sosial yang lain. Biasanya, mereka mula-mula klik pada untuk telefon mereka pada 07:31, dan kemudian terus menoreh jauh - di dalam dan luar - sehingga 11:21.

Untuk purata tiga jam-dan-a-suku sehari, mata kita terpaku ke telefon kami, buta kepada dunia di sekeliling kita. Itu hampir sama dengan sepanjang hari seminggu, terkandas di ruang siber.

Kesannya adalah kemanusiaannya. 'Kami mengambil muka-ke-muka lebih kurang, "kata saintis dihormati, Baroness Susan Greenfield, yang buku, Minda Perubahan, menjelaskan bagaimana era digital merubah otak kita untuk kebaikan dan sakit. 'Jika kita tidak bercakap antara satu sama lain, ia adalah lebih sukar untuk mewujudkan empati.'

Wanita merupakan penyebab yang paling teruk - menggunakan telefon mereka untuk purata 23 minit sehari lebih daripada lelaki. Dan yang lebih muda kita, lebih teruk keadaan mendapat.

Dewasa antara 18 dan 24 menghabiskan empat jam, 20 minit sehari pada telefon pintar mereka. Tetapi lebih-55s - yang membesar di yang lama hilang tanah, ajaib di mana orang sebenarnya bercakap dengan satu sama lain - menggunakannya untuk waktu dua dan suku sehari.

Di mana sahaja kita berada - bercuti di persekitaran yang paling mempesonakan di bumi, dengan rakan-rakan atau di dalam bilik mandi - apa-apa yang dapat melakukan tarikan ping bahawa isyarat mesej baru, atau buzz selesa yang bermakna seseorang mahu untuk berhubung dengan anda.

Siapa tahu apa yang kegembiraan mesej tersebut mungkin membawa - George Clooney setelah menyedari dia berkahwin dengan wanita yang salah menuju jalan anda, atau nombor loteri anda telah datang?

Lebih mungkin lagi, walaupun, ia adalah satu mesej automatik cuba untuk menghajar anda pampasan PPI, atau seseorang yang anda tidak pernah bertemu menggunakan Twitter untuk menghantar gambar sarapan mereka. Tetapi, dalam smartphone world, mata air harapan yang kekal.

'Kajian telah menunjukkan bagaimana teks memberikan kita blips sedikit keseronokan, tetapi tidak pernah cukup cukup itu, "kata Lady Greenfield. 'Kami kompulsif, obsessively mahu lebih.' Telefon kami adalah para sahabat impian yang boleh mengubah hidup moden menjadi mimpi ngeri. Rupa-rupanya, apabila kita tidak boleh tidur, separuh daripada kita bermain dengan telefon kami. Apa sahaja yang berlaku kepada buku yang baik?

Jika kita berpisah dengan telefon kami, 80 peratus daripada kita berasa hilang; terutamanya lelaki, yang mendapati ia lebih mudah untuk meyakinkan ketulan logam berbanding manusia lain.

'Anda memegang telefon yang begitu dekat dengan mulut dan badan anda; dan sekarang anda meletakkan segala-galanya tentang diri di atasnya - selfies, orang-orang seperti anda, tidak suka anda, "kata Lady Greenfield.

'Telefon telah menjadi lanjutan daripada diri kita sendiri.' Telefon pintar adalah aktiviti anjakan muktamad. Tujuh puluh peratus daripada orang beralih kepada telefon mereka apabila mereka sendiri di khalayak ramai, untuk membuat diri mereka kelihatan lebih sibuk - 60 peratus telah menghantar sms rakan di bangunan yang sama dan bukannya berjalan beberapa kilometer untuk melihat mereka.

Dua pertiga daripada kita, menurut penyelidik, mendapati diri kita seperti zombi, menggunakan telefon kami tanpa mengetahui mengapa; sebat mereka keluar sebagai tanda refleks.

Sama seperti alkohol, kita tahu bahawa ketagihan itu melakukan perkara-perkara yang dahsyat kepada kami - bahawa kita akan menjadi lebih baik kembali kepada tabiat manusia kuno, seperti yang dapat untuk mempunyai perbualan berterusan memakan masa lebih daripada tiga minit.

'Teknologi ini bukan semula jadi jahat, "kata Lady Greenfield. 'Tetapi ia adalah sangat kuat dan kita mesti memanfaatkan ia sebagai satu cara untuk berakhir. Dengan lencongan lain - buku, televisyen - kita meletakkan mereka diketepikan dan kembali ke dunia nyata.

'Dengan ini, anda boleh kekal dalam dunia yang selari - dating, membeli-belah, bersosial. Adakah kita mahu anak-anak kita untuk menjadi berkaca-mata dan selama-lamanya terpaku oleh teknologi ini, atau adakah kita mahu memanfaatkan kuasa untuk kebaikan kita dan kembali ke dunia sebenar? '

Melihat gambar-gambar ini, anda mungkin berasa lama-lama. Einstein (yang lahir pada tahun 1879, tiga tahun selepas penciptaan telefon) pasti akan beralih di kuburnya.

Berita-Harian-logo-Vector-720x340
Azizi Ahmad Berita Harian Interaktif E-Mel Pembaca 9 Disember 2016
Tags: ict, telefon bimbit, writing
Subscribe

Posts from This Journal “telefon bimbit” Tag

 • Elak ketagihan gajet

  SATU kajian yang dijalankan oleh sebuah firma pemasaran digital mendapati di Britain purata penggunaan telefon pintar sehari adalah sebanyak 221…

 • Hendak memandu atau mahu main telefon?

  SUDAH banyak kali apabila sedang memandu di Lebuh Raya Persekutuan, saya berhadapan dengan keadaan di mana kereta di depan kenderaan saya,…

 • Telefon: Minta kaji semula

  TIDAK dinafikan telefon bimbit atau seumpamanya sangat penting dalam dunia masa kini. Telefon bimbit sering dikaitkan dengan kemudahan untuk…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments