?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Memahami  aktivis dan aktivism

Saban hari, Malaysia dipenuhi dengan isu-isu panas dan kenyataan oleh 'panglima perang' di negara ini.

Dan hampir setiap kenyataan di media pastinya akan ada tindak balas dari aktivis yang seolah-olah datang dari NGO.


Sumber: Berita Harian Interaktif E-Mel Pembaca 20 Disember 2016

Membaca dan mendengar kenyataan ‘intelektual’ dari media menunjukkan kita kini kearah status negara maju.

Walaupun ada kenyataan yang ‘mantap dan matang’ namun ada juga kenyataan ‘menyeloroh’ kedengaran yang merupakan suara rakyat.

Adakah mereka yang menonjol dan dan yang lantang menyuarakan  pandangan dan pendapat boleh dipanggil  'aktivis'?

Aktivis boleh diterjemahkan sebagai mereka yang berusaha untuk membawa perubahan positif. Tetapi tidak semua orang yang berjuang untuk perubahan mentakrifkan diri mereka sebagai aktivis.

Seseorang yang menyuarakan pandangan di tempat kerja mereka tentang amalan yang tidak selamat dan tidak sah tidak boleh melihat diri mereka sebagai aktivis, namun tindakan ini boleh dilihat sebagai 'aktivisme'.

Aktivis dan aktivisme adalah tindakan positif dan keberanian rakyat biasa dalam kehidupan seharian mereka.

Aktivis boleh membentuk pakatan pergerakan menyeluruh.

Aktivis mungkin pelajar, penduduk, ahli kesatuan sekerja, aktivis hak-hak orang asli, alam sekitar, lesbian dan kempen gay, keamanan dan pekerja keadilan sosial; mereka boleh bekerja dan dibiayai pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO), dalam kumpulan pertalian akar umbi atau rangkaian autonomi, dalam parti-parti politik, dalam persatuan penduduk tempatan atau di dalam kesatuan sekerja.

Aktiviiti aktivis bukan sekadar berusaha untuk membawa perubahan sosial; ia adalah berkenaan dengan 'bagaimana untuk mengubah dunia' melalui perubahan sosial, politik, ekonomi atau alam sekitar.  Ia sering dipimpin oleh individu tertentu namun sering dilakukan secara kolektif melalui gerakan sosial.

Ramai yang boleh diklasifikasikan sebagai aktivis dan banyak tindakan boleh ditafsirkan sebagai aktivisme, tetapi ini tidak bermakna bahawa semua aktivisme dijalankan oleh aktivis.

Anda tidak perlu takut atau gentar dengan apa yang anda lakukan jika ia adalah betul.  Ia bukan mengenai dari mana anda datang; ia bukan di mana anda berada; ia adalah apa yang anda lakukan.

Anggapan  bahawa aktivis adalah mereka yang menonjol, berani, berpengaruh, vokal, pemberontak, bijak berpolitik, tegar adalah tidak benar.

Jika  anda mempunyai keyakinan bahawa orang di sekeliling anda mempunyai hak, hak yang  tidak boleh dikompromi, dan bahawa anda mempunyai tanggungjawab untuk mencari penyelesaian untuk melindungi hak-hak ini, anda mungkin boleh dipanggil sebagai seorang pejuang hak atau aktivis.

Hipokrasi dan ego tidak boleh ada dalam diri seorang  aktivis.

Semua aktivis perlu rakan dan penyokong.  Bagi mereka  yang tidak menganggap diri mereka aktivis tetapi menyedari mereka mendapat manfaat daripada individu yang sanggup untuk meletakkan diri mereka di barisan hadapan perlu mempertahankan orang di "barisan hadapan".

Anda sendiri tidak perlu berdiri di atas pentas atau berpiket.  Anda hanya perlu membuka mulut anda kepada rakan-rakan anda di sekitar meja makan atau sambil minum kopi, menyokong mereka yang  berpiket dan berada diatas pentas.

Dan jika anda benar-benar mahu membantu, anda hanya perlu menulis kepada editor tempatan anda, menyokong aktiviti  aktivis.

Posts from This Journal by “writing” Tag

  • They may fail ... and learn

    As I watched from my place, I can see parents sending their kids on Saturdays and Sundays morning, there are surely extra or revision classes held.…

  • Naik taraf bilik guru

    Bagi para pendidik mau pun guru terutamanya di sekolah atau di institusi pendidikan pastinya akan mendapati mereka akan ditempatkan di suatu…

  • Self-taught students have the right attitude

    Self-directed education is not at all a new concept. Some of the famous and respected historical figures such as Plato, Aristotle, Alexander the…

Latest Month

September 2018
S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Tags

Powered by LiveJournal.com
Designed by Tiffany Chow