kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Universiti di Malaysia, indah rupa daripada isi?

Minggu lalu, Universiti Malaya (UM) dilaporkan mengekalkan kedudukannya sebagai universiti terbaik di negara ini, menurut ukuran penarafan QS World University Rankings berdasarkan mata pelajaran.

Penarafan bagi mata pelajarannya yang meningkat ialah kejuruteraan elektrik, kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan kimia dan pendidikan.

Apabila seseorang memandu masuk UM dari pintu utama, bangunan akademik asal di kampus yang pertama dilalui ialah Fakulti Kejuruteraan. Bangunan fakulti itu seperti mana binaan asal UM mencerminkan aliran seni bina awal tahun 1960-an iaitu modernis. Satu lagi bangunan utama yang dibina dalam reka bentuk ini ialah Dewan Tunku Canselor (DTC).


Kewujudan universiti di Malaysia mempunyai sejarah uniknya yang ringkas. Kini puluhan universiti tempatan dan asing beroperasi. Tetapi apakah ia sekadar kilang tenaga kerja?

Seni bina modenis ini mencerminkan semangat sebuah negara baharu bernama Malaya. Bangunan lain yang menggambarkan semangat ini ialah Parlimen, Rumah Persekutuan, Masjid Negara, Wisma Putra, Angkasapuri dan Lapangan Terbang Subang.

Kampus UM terletak di sebuah kawasan yang indah, lengkap dengan tasik. Kedudukannya di Lembah Pantai, dahulunya pinggiran Kuala Lumpur, kini berada di kawasan tanah bernilai tinggi.

Maka tidak hairanlah pada 2008, terdapat laporan ada usaha untuk membeli tanahnya bagi tujuan komersial. Usaha itu dibantah banyak pihak dan isu itu pun hilang. Tetapi ia menjadi peringatan kepada generasi akan datang supaya kampus UM dipertahankan.

UM diisytiharkan sebagai universiti nasional pada 1962 dan menjadi institusi penting bagi Malaya yang baru dibentuk apabila mencapai kemerdekaan pada tahun 1957.

Sebelum 1962, UM institusi pengajian tinggi kolonial yang mempunyai 2 kampus. Kampus utamanya di Singapura dan kampus kedua di Kuala Lumpur. Apabila kampus di Kuala Lumpur menjadi universiti nasional, ia mengekalkan nama UM sementara kampusnya di Singapura berpisah untuk menjadi University of Singapore. Ketika itu Singapura masih merupakan tanah jajahan British.

Kini, University of Singapore sudah menjadi National University of Singapore (NUS) yang meraih kedudukan terbaik di Asia dalam penarafan keseluruhan menurut QS World University Rankings. NUS diwujudkan pada 1980 hasil gabungan University of Singapore dan Nanyang University.

Ini bermakna ketika Malaysia ditubuhkan pada 1963, terdapat 3 universiti di negara ini: Universiti Malaya, University of Singapore dan Nanyang University.

Nanyang University yang juga dikenali sebagai Nantah ditubuhkan pada 1958 daripada cadangan yang dikemukakan pada 1953.

Apabila Malaysia ditubuhkan, ada pihak yang menyeru supaya Universiti Malaya ditukar nama kepada Universiti Malaysia, iaitu sebagai sebuah universiti nasional bagi seluruh Malaysia, dan bukan untuk Malaya saja.

Namun cadangan itu ditolak kerana Universiti Malaya hendak mengekalkan nama asalnya sebagai suatu warisan. Universiti tidak menukar-nukar nama dengan mudah.

Nama Universiti Malaysia dikhaskan untuk sebuah universiti nasional yang menggunakan bahasa kebangsaan. Universiti sedemikian diusulkan Seminar Bahasa dan Sastera Kebangsaan pada tahun Malaysia ditubuhkan.

Sebenarnya Universiti Malaya dan University of Singapore berasal daripada University of Malaya yang ditubuhkan di Singapura pada 1949 melalui penggabungan King Edward VII College of Medicine dan Raffles College.

King Edward VII College of Medicine yang ditubuhkan pada 1905 dan Raffles College pada 1929 merupakan sebahagian daripada usaha kerajaan kolonial British untuk mengukuhkan kekuasaannya di Malaya dengan mewujudkan sistem pengajian tinggi.

Pada tahun sama, dengan penubuhan King Edward VII College itu, pihak kolonial British juga menubuhkan Malay College Kuala Kangsar. Ketika itu Britain memikirkan mereka akan menjajah Malaya selama-lamanya.

Proses itu bermula dengan penubuhan Penang Free School pada 1816 diikuti dengan sekolah lain seperti Victoria Institution pada 1893 dan English College di Johor Bahru pada 1914.

Penjajah juga menubuhkan Teachers Technical College pada 1904, Sultan Idris Teachers Training College (SITC) pada 1922 dan School of Agriculture di Serdang pada 1931.

Tetapi hanya Raffles College yang kemudiannya berkembang menjadi sebuah universiti pada zaman kolonial.

Gesaan bagi penubuhan sebuah universiti menggunakan bahasa Melayu sudah timbul pada 1903, 1917 dan 1930 melalui tulisan-tulisan dan memorandum cendekiawan Melayu.

Saya cuma membayangkan dalam satu perjalanan sejarah alternatif, Malay College yang kemudian dikenali sebagai Maktab Melayu Kuala Kangsar berkembang menjadi sebuah universiti dengan menggabungkan juga SITC untuk menjadi universiti pertama di Malaya.

Malah Kuala Kangsar boleh menjadi bandar universiti bagi Malaya di bawah naungan diraja seperti Oxford di England.

Kalau tidak pun, Victoria Institution yang ditubuhkan pada 1893 boleh dikembangkan menjadi universiti pertama di Malaya dengan keseluruhan Bukit Petaling menjadi kawasan kampus. Tradisi pendidikan tinggi dari Britain akan mengukuhkan mutu universiti ini.

Tetapi itu hanyalah suatu sejarah alternatif yang tidak berlaku. Apa yang berlaku, ketika Singapura keluar daripada Malaysia pada 1965, UM kembali menjadi universiti tunggal di negara ini.

Kempen bagi menubuhkan sebuah universiti nasional yang sebenar dengan menggunakan bahasa kebangsaan terus diperjuangkan. Pada 1967, gerakan pendidikan berbahasa Cina memulakan perjuangan penubuhan Universiti Merdeka. Ia hanya berhenti pada 1983 setelah melalui proses mahkamah.

Di pihak gerakan pendidikan berbahasa Melayu pula, jawatankuasa penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia diwujudkan pada 1968.

Tetapi universiti kedua yang ditubuhkan berlaku pada 1969 dengan nama Universiti Pulau Pinang. Nama negeri pada universiti itu dirasakan tidak wajar, maka diubah namanya kepada Universiti Sains Malaysia. Suatu nama yang tidak unik.

Mungkin ketika itu negara mahu menekan pendidikan bidang sains. Tidak hairanlah kemudian, tertubuhnya universiti dengan nama teknologi dan pertanian, 2 sayap utama pembangunan negara.

Akhirnya pada 1970, sebuah universiti nasional sebenar kerana menggunakan bahasa kebangsaan ditubuhkan, dengan nama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Pada 1975, terdapat 5 buah universiti di negara ini dengan tertubuhnya Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Empat universiti lain ialah Universiti Pertanian Malaysia yang ditubuhkan pada 1973, UM, USM dan UKM.

Universiti antarabangsa pertama ditubuhkan pada 1983 melalui Universiti Islam Antarabangsa. Ia merupakan hasil daripada gerakan pendidikan Islam.

Kini terdapat 20 universiti awam dan 62 universiti, kolej universiti dan kampus universiti asing. Terbaru ialah Universiti Xiamen di Salak Tinggi. Walaupun bilangan yang besar tetapi terdapat persepsi kualitinya boleh dipertikaikan.

Ketika mana universiti awam dilihat tersangkut dengan tuntutan politik negara, institut pengajian tinggi swasta pula menjadi begitu komersial yang antaranya adalah seolah-olah peranan mereka lebih kepada menjual impian daripada memberi pendidikan universiti.

Pendidikan universiti mempunyai idealisme tersendiri dalam tamadun manusia dan pembinaan jati diri negara bangsa. Ia bukan sekadar kilang menghasilkan tenaga kerja bagi keperluan komersial industri dan dunia korporat.

Umumnya, universiti di Malaysia, baik awam mahupun swasta mempunyai bangunan hebat. Banyak dana dilaburkan untuk bangunan dan pembinaan imej sedangkan secara tradisi kehebatan sesebuah universiti terletak pada 3 perkara ini: fakulti iaitu pensyarah-pensyarahnya, perpustakaannya dan mahasiswanya.

Maka timbul persoalan, adakah universiti di negara ini indah rupa daripada isi.

Tags: kualiti, universiti
Subscribe

Posts from This Journal “universiti” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments