kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Satu pengabadian, Kor Kadet Polis mata masyarakat

Kor Kadet Polis mata masyarakat

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia.

Alhamdulillah, segala puji dan syukur dipanjatkan ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan inayah-Nya, kita dapat sama-sama meraikan sambutan Ulang Tahun Penubuhan Pasukan Kor Kadet Polis yang ke-47 pada tahun ini.

Bersempena sambutan ulang tahun PDRM yang ke-210 pada 25 Mac lalu, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Ulang Tahun Peringatan Hari Polis yang ke-210 kepada seluruh warga Kor Kadet Polis, yang turut sama menjadi sebahagian daripada keluarga PDRM.


Sesuai dengan kematangan usia penubuhannya, Pasukan Kor Kadet Polis bukan sekadar pasukan beruniform untuk mengisi kegiatan kokurikulum sekolah menengah semata-mata. Malah, pengisian aktivitinya bertujuan melahirkan remaja yang berdisiplin, memupuk semangat kerjasama, saling menghormati dan kesetiaan kepada Raja dan Negara. Dalam masa sama, Pasukan Kor Kadet Polis turut memberi kefahaman kepada ahli-ahlinya mengenai tugas kepolisan dan penguatkuasaan undang-undang serta kepentingannya kepada masyarakat.

Alhamdulillah, peningkatan jumlah penyertaan ahli Pasukan Kor Kadet Polis setiap tahun juga amat membanggakan. Sehingga 31 Januari 2017, terdapat 116,702 orang pelajar yang menjadi ahli Kor Kadet Polis. Jumlah ini jelas menunjukkan minat mendalam golongan remaja sekolah terhadap pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM). Ini sekali gus membantu memenuhi keperluan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang berkehendakkan semua pelajar sekolah menjadi ahli badan beruniform.

Kor Kadet Polis turut memainkan peranan penting sebagai mata dan telinga kepada pihak pentadbir sekolah dan PDRM. Dengan adanya peranan sebegini, ia sedikit sebanyak dapat membantu mencegah perlakuan jenayah dalam kalangan pelajar sekolah dalam menyokong peranan Pegawai Perhubungan Sekolah (PPS) daripada warga PDRM yang dilantik bagi setiap sekolah.

Seiring dengan tema sambutan Hari Polis pada tahun ini iaitu POLIS DAN MASYARAKAT BERPISAH TIADA, maka PDRM juga berhasrat untuk menonjolkan ‘kehadiran’ Kor Kadet Polis ini di mata masyarakat, agar ia tidak sekadar berfungsi sebagai persatuan di sekolah. Penambahan program kemasyarakatan di dalam silibus aktiviti Kor Kadet Polis, berupaya memupuk sikap kebertanggungjawaban terhadap diri sendiri, keluarga, bangsa, masyarakat dan negara.

Dalam keghairahan kita mengejar status negara maju, kecanggihan teknologi serta kebebasan penggunaan media sosial telah menyingkap satu lagi ruang lingkup jenayah baru dalam kalangan remaja hari ini. Tidak dinafikan, remaja kini memang pintar, tetapi mereka kurang matang dalam memahami implikasi aktiviti atas talian tanpa kawalan. Akibatnya, ramai remaja terjebak dalam aktiviti tidak sihat seperti jenayah dan juga masalah sosial. Contohnya, PDRM mengesan modus operandi baru sindiket dadah yang menggunakan aplikasi WhatsApp dan WeChat untuk menjual dadah. Pelajar sekolah pula adalah antara pelanggan aktif yang dikesan terbabit dengan pembelian dadah melalui atas talian.

Lebih membimbangkan, generasi muda khasnya pelajar dikenal pasti sebagai kumpulan sasar sindiket dadah termasuk dijadikan sebagai ‘runner’ untuk menjual dadah, selain mempengaruhi mereka menjadi keldai dadah dan sebagainya. Dengan upah yang tidak seberapa, pelajar sekolah mudah terpengaruh, tanpa menyedari mereka terbabit dalam aktiviti sindiket pengedaran dadah.

Tahun 2015 mencatatkan sebanyak 439 kes tangkapan pelajar sekolah yang terlibat dalam kegiatan dadah. Angka tersebut meningkat kepada 446 kes pada 2016. Walaupun pertambahan tersebut dilihat kecil, namun ia adalah satu permasalahan yang membimbangkan. PDRM akan terus meningkatkan kerjasama dengan KPM dalam menangani jenayah dadah dalam kalangan pelajar sekolah. Kita tidak mahu masa hadapan generasi muda khususnya pelajar sekolah kita musnah, disebabkan najis dadah.

Harapan saya kepada seluruh warga Kor Kadet Polis, manfaatkanlah penyertaan dalam Kor Kadet ini sebagai satu wadah yang dapat mengangkat disiplin dan jati diri, sebagai pemimpin masa hadapan, sekali gus menjadi ‘role’ model kepada pelajar lain.

Saya mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Kementerian Pendidikan Malaysia, pengetua, guru, ibu bapa dan ahli Kor Kadet Polis serta semua pihak yang bekerjasama dan sentiasa memberi sokongan kepada program atau -aktiviti yang dijalankan oleh Kor Kadet Polis.

Sekian, terima kasih.


Satu pengabadian

Salam sejahtera buat pembaca budiman. Zaman Darurat 1948-1960 dan Insurgensi Kedua 1968-1989 adalah titik hitam dalam sejarah tanah air yang menyaksikan keganasan Parti Komunis Malaya (PKM) di negara ini.

Pada peringkat permulaan pergerakan mereka, PKM dan Pertubuhan Komunis Sarawak (PKS) berusaha mencapai matlamat perjuangan menerusi Barisan Bersatu melalui cara yang dihalalkan undang-undang dan perlembagaan negara.

Namun, perjuangan secara aman dan berperlembagaan itu gagal kerana ideologi dan pendekatan perjuangan mereka tidak mendapat sambutan rakyat.

Justeru, mereka merasa bahawa matlamat perjuangan mereka akan hanya dapat dicapai melalui perjuangan bersenjata seperti yang dianjurkan Pengerusi Parti Komunis China, Mao Zedong.

Bagi mendepani ancaman pemberontakan komunis serta meningkatkan tahap keselamatan negara, pasukan keselamatan diperkasakan dengan pembesaran pasukan polis dan tentera.

Antara pasukan yang ditubuhkan ketika darurat ini adalah Pasukan Mata-Mata Khas (Special Constables), Polis Bantuan (Auxilliary Police), Polis Cawangan Khas (Special Branch), Polis Wanita dan Pengawal Kampung (Home Guards).

Selain itu, tentera dari Britain, Australia, New Zealand, Fiji dan Afrika Timur turut dibawa masuk ke Tanah Melayu bagi membantu memerangi keganasan PKM. Menjelang 1950, pasukan polis muncul sebagai pasukan keselamatan terbesar dengan keanggotaan 161,281 orang.

Daripada jumlah itu, 31,164 adalah anggota polis tetap, 44,117 Polis Khas (SC) dan 86,000 Polis Tambahan (AP).

Serangan terhadap Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 oleh segerombolan 185 pengganas komunis adalah satu bukti tindakan keganasan mereka terhadap pasukan keselamatan dan orang awam dalam mencapai impian mereka untuk menjadikan Tanah Melayu sebagai sebuah republik komunis.

Dalam tragedi itu, seramai 25 anggota polis, ahli keluarga mereka serta penduduk kampung dibunuh dengan kejam oleh anasir komunis.

Sungguhpun serangan ini berakhir dengan Balai Polis Bukit Kepong ditawan dan seterusnya musnah dibakar, namun insiden ini membuktikan iltizam serta semangat juang mereka yang bergabung tenaga serta menyabung nyawa untuk mempertahankan balai itu daripada ditawan.

Semangat perjuangan, keberanian dan pengorbanan ini yang membuatkan Pondok Polis Bukit Kepong dijadikan sebagai sebuah Galeri Darurat supaya semangat dan jasa mereka diteladani dan dikenang sebagai kesinambungan wadah perjuangan, demi agama, bangsa dan negara.

Genap 67 tahun selepas tragedi berdarah itu, Galeri Darurat Bukit Kepong dirasmikan penubuhannya oleh Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar pada 23 Februari lalu.

Objektif penubuhan Galeri Darurat Bukit Kepong adalah:

• Menghargai sumbangan dan pengorbanan setiap ahli pasukan polis yang berjuang dengan semangat keperwiraan dan keberanian yang tinggi demi agama, bangsa dan negara dalam tempoh Darurat 1948-1960 dan Insurgensi Kedua 1968-1989.

• Menyelamat, memelihara, menyimpan dan mempamerkan semua artifak tinggalan sejarah, khususnya yang membabitkan era darurat, bertujuan untuk menimbulkan kesedaran dan keinsafan kepada pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi serta rakyat jelata.

• Mendidik masyarakat dan generasi pelapis mengenai kepentingan mengekalkan keamanan dan ketenteraman negara serta bersedia mempertahankannya di samping memupuk sikap toleransi, persefahaman dan permuafakatan antara semua kaum.

• Sebagai sebuah gedung ilmu dan pusat sumber serta pusat rujukan yang dapat dimanfaatkan pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi serta masyarakat, khususnya yang berkaitan dengan zaman darurat.

• Membantu dalam industri pelancongan negara.

Cadangan menjadikan Pondok Polis Bukit Kepong sebagai Galeri Darurat Bukit Kepong dimulakan seawal 1999, dengan beberapa siri mesyuarat dan perbincangan di antara pelbagai pihak seperti Kementerian Dalam Negeri (KDN), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Muzium Malaysia (JMM), Jabatan Kerja Raya (JKR), Yayasan Warisan Johor (YWJ) dan Kerajaan Negeri Johor. Proses untuk merealisasikan pembinaan ini mengambil masa lebih kurang 17 tahun (1999-2016) untuk disempurnakan dan membabitkan tiga (3) fasa pembangunan yang menelan kos RM11.5 juta.

Konsep pameran dan bahan peragaan menjurus kepada usaha melahirkan rasa penghargaan pengunjung terhadap perjuangan dan pengorbanan anggota polis dan penduduk setempat dalam mempertahankan negara daripada ancaman pengganas komunis.

Pengisian bagi galeri ini membabitkan himpunan peristiwa darurat yang berlaku di seluruh negara sepanjang tempoh Darurat 1948-1960 dan Insurgensi Komunis Kedua 1968-1989.

Bahan dan konsep pameran adalah bersifat akademik bagi memudahkan pelawat mendapatkan maklumat berkaitan peristiwa darurat, sejajar hasrat untuk menghargai sumbangan pahlawan pasukan polis yang sama-sama berjuang menentang kedurjanaan yang dilakukan pengganas komunis.

Keseluruhan jumlah artifak yang dipamerkan adalah sebanyak 815 unit yang terdiri daripada artifak senjata api dan senjata tajam serta lain-lain artifak, termasuk sebuah Bot Polis Marin (PA 10) dan dua kereta perisai iaitu Commando V100 APC dan Fordlynx Scout Car.

Saya akan menyambung semula artikel berhubung Galeri Darurat Bukit Kepong pada minggu hadapan dan menyentuh dengan lebih lanjut mengenai proses pembangunan dan usaha menaik taraf bangunan asalnya.

Tags: polis
Subscribe

Posts from This Journal “polis” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments