kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PULAMAR lahir Polis Marin berkualiti, PULAPOL Kuala Lumpur

PULAPOL Kuala Lumpur

Selamat bertemu kembali saya ucapkan kepada pembaca budiman. Bagi meneruskan catatan saya dalam siri Pusat-Pusat Latihan Polis Diraja Malaysia (PDRM), minggu ini saya akan berbicara mengenai Pulapol Kuala Lumpur yang dikenali umum sebagai PULAPOL KL.

Institusi latihan ini terletak di Jalan Sultan Yahya Petra, 54100 Kuala Lumpur (dulunya dikenali dengan Jalan Semarak) dan berkeluasan 249.5 ekar (100.96) hektar termasuk kawasan Kelab Golf PDRM. PULAPOL KL boleh menampung 2,200 pelatih dalam satu-satu masa.


Sebagai sebuah institusi latihan yang ulung, ia membawa mandat untuk melahirkan pegawai polis yang terlatih, di samping mengendalikan pelbagai upacara rasmi seperti Perbarisan Hari Polis, Paluan Berundur, lawatan daripada polis luar negara dan lain-lain upacara rasmi jabatan.

VISI PULAPOL ialah untuk Melahirkan Pegawai-Pegawai Yang Cekap, Cergas Dan Cerdas Melalui Kecemerlangan Latihan. MISInya pula Menjadikan PULAPOL Sebagai Sebuah Pusat Latihan Utama Ke Arah Pembangunan Modal Insan Polis Diraja Malaysia. Manakala moto yang didukung ialah TITIK PERMULAAN KECEMERLANGAN PASUKAN POLIS.

Dalam mencapai objektif kewujudannya, PULAPOL KL mengendalikan pelbagai kursus dengan tujuan yang ditetapkan seperti berikut:-

A. KURSUS ASAS

Ejen Pertukaran – Membentuk seorang awam untuk menjadi pegawai polis yang mempunyai sifat yang bersesuaian dengan kerjaya kepolisan

Membentuk seorang pegawai polis yang mempunyai kecerdasan mental kental agar dapat mengatasi segala cabaran yang akan dihadapi semasa menjalankan tugas.

B. KURSUS DALAM PERKHIDMATAN

Meningkatkan tahap kecekapan pegawai polis supaya dapat memberi perhidmatan yang lebih baik kepada masyarakat, sejajar dengan realisasi objektif negara.

Menambah ilmu pengetahuan agar pegawai polis dapat dipupuk dengan nilai positif terhadap tugas kepolisan

Mewujudkan semangat setiakawan (esprit de corps) dalam pasukan serta menanam semangat cintakan negara.

Kursus yang ditawarkan/ dijalankan di pusat latihan ini merangkumi:

A. Kursus Dalaman

i. Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) bagi Kadet Inspektor.

ii. Kursus Jurulatih Kawad

iii. Kursus Renang

iv. Kursus Menembak

v. Kursus Seni Mempertahankan Diri

vi. Kursus Bugle

B. Kursus Luaran

i. Kursus Asas Polis Bantuan (PB)

ii. Kursus Asas Certified Security Guard (CSG)

Sejarah PULAPOL bermula pada 20 November 1904, hasil usaha Kapten Graham iaitu bekas Pegawai Malay States Guides. Kedudukan asalnya di Bluff Road yang sekarang terletaknya Ibu Pejabat Polis, Bukit Aman. Kawasan ini asalnya bekas Ibu Pejabat Malay States Guides yang strategik di Kuala Lumpur. Pengambilan pelatih pertama kali ialah pada 1905, membabitkan 207 pelatih berbangsa Melayu dan 219 pelatih berbangsa India.

Pada sekitar 1920, satu usaha untuk mencari tapak bagi membina Pusat Latihan Polis yang baru dilaksanakan ekoran perkembangan penugasan Pasukan Polis yang memerlukan penambahan anggota, di samping kedudukan pusat latihan sedia ada yang berbukit serta tidak memiliki kemudahan yang mencukupi. Bagaimanapun, usaha ini tertangguh ekoran kegawatan ekonomi sebelum ia dikaji semula lima tahun kemudian.

Impian ini menjadi kenyataan apabila satu kawasan strategik di Jalan Gurney (dulunya Jalan Semarak dan kini Jalan Sultan Yahya Petra) dikenal pasti dan kerja pembinaan dimulakan pada sekitar 1930-an. Bagaimanapun, kerja itu tergendala di atas sebab yang tidak dapat dielakkan. Pada 1936, kerja pembinaan disambung semula.

Pusat Latihan Polis di Jalan Bluff dipindah secara rasminya ke Pusat Latihan Polis di lokasi sekarang pada Oktober 1940. Pengambilan pelatih tergendala ekoran kemaraan tentera Jepun di Tanah Melayu pada 1941 dan anggota polis yang bertugas di pusat latihan ini ditukarkan ke tempat lain bagi mematahkan serangan tentera musuh. Dengan kejatuhan Tanah Melayu, Pusat Latihan Polis ini dijadikan sebagai Markas Kompetai Jepun yang terbesar. Apabila Jepun menyerah kalah pada Ogos 1945, pusat latihan ini diambil alih oleh British dan disusun semula strukturnya untuk dijadikan sebagai pusat latihan terbesar di mana dapat menyediakan latihan asas mengenai pengurusan kepolisian secara teori dan praktikal. Pucuk pimpinan sebagai Komandan Pusat Latihan Polis selepas pemerintahan Jepun diserahkan kepada Mr J D Fairhead pada 1945 hingga 1946. Dari 1946 hingga 1957, semua Komandan Pusat Latihan Polis adalah daripada pegawai British.

Selepas mencapai kemerdekaan pada 1957, pucuk pimpinan Pusat Latihan Polis bertukar tangan kepada anak watan. Anak Melayu pertama menjadi Komandan Pusat Latihan Polis ini ialah Tuan Merican Sutan. Beliau memegang jawatan ini dari 25 November 1957 hingga 24 November 1959. Mulai 1940 hingga 2007, pusat latihan ini diterajui oleh seramai 44 orang Komandan. Pada 1977, institusi ini dikenali sebagai PULAPOL (Pusat Latihan Polis) dan kini diterajui oleh SAC Shamsudin Mat.

Sebagai sebuah institusi latihan yang mempunyai sejarah gemilangnya tersendiri, saya yakin PULAPOL KL akan terus berkembang maju sebagai salah satu pusat latihan polis yang dapat melahirkan pegawai polis yang mampu memberikan perkhidmatan kepolisan yang terbaik kepada masyarakat. Semoga moto TITIK PERMULAAN KECEMERLANGAN PASUKAN POLIS akan menjadi azimat kepada PULAPOL KL untuk mencapai visi dan misi yang didukung.

Insya-Allah, kita bertemu lagi di minggu hadapan bagi saya meneruskan siri Pusat-Pusat Latihan Polis Diraja Malaysia.PULAMAR lahir Polis Marin berkualiti

Salam sejahtera, Salam 1Malaysia dan selamat bertemu kembali. Minggu ini, saya ingin bercerita mengenai Pusat Latihan Pasukan Polis Marin (PULAMAR) yang menyediakan pelbagai bentuk latihan dan kursus maritim kepada pegawai dan anggota Polis Marin dari seluruh negara.


Untuk makluman pembaca budiman, sejarah PULAMAR bermula dengan penubuhan Sekolah Latihan Marin (SLM) di Ibu Pejabat Kontinjen Pulau Pinang pada 1 Mei 1948, susulan kemasukan 30 bekas Angkatan Tentera Laut British dan Angkatan Sukarela Tentera Laut British ke dalam Cawangan Marin.

Penubuhan SLM bertujuan menyediakan latihan dalam bidang perundangan dan latihan kawad sebagai tambahan kepada latihan teori dan praktikal ilmu pelayaran kepada golongan terbabit. Subjek pelayaran diperluaskan bagi merangkumi Peraturan Pelayaran, Pengenalan Lampu-Lampu Navigasi, Pengendalian Bot, Ikatan/Simpulan Tali (Splicing), Morse Code, Semaphore dan isyarat Bendera Antarabangsa.

Pelatih juga diajar mengenai tatacara menggunakan kompas untuk mengetahui kedudukan kapal di laut. Selepas tamat latihan, pelatih ditempatkan di pelbagai formasi dan bot ronda polis di setiap kontinjen.

Pada Mei 1949, kursus pertama dijalankan bagi melatih anggota Tugas Am yang ditukarkan kepada Pasukan Polis Marin. Latihan selama tiga bulan ini memfokus kepada usaha untuk mendedahkan pelatih kepada aspek pelayaran.

Selain itu, sebanyak lima siri Kursus Ulangkaji berjaya dijalankan menjelang Ogos 1952 oleh SLM. Turut dilaksanakan ialah tiga jenis kursus untuk tujuan kenaikan pangkat.

Ekoran penubuhan Cawangan Marin Selatan pada 1953, SLM dipindahkan ke Johor Bahru dan ditempatkan di Pangkalan Marin Selatan, Tampoi, Johor Bahru. Latihan Asas maritim kepada anggota dari Tugas Am yang diserapkan ke Pasukan Polis Marin telah diteruskan di SLM, Pengkalan Marin Selatan ini.

Latihan amali di laut dijalankan di atas Bot ronda Kelas ‘P’ yang dikhususkan sebagai bot latihan. Pelatih didedahkan kepada aspek pengendalian bot seperti merapat, berlabuh, isyarat lampu termasuk latihan menembak menggunakan senjata kecil ke atas sasaran. Dari semasa ke semasa, SLM turut mengendalikan Kursus Enjin Sangkut kepada Anggota Polis Tambahan dari kontinjen polis seluruh negara.

Mereka diberikan latihan pengendalian dan pembaikan kecil enjin sangkut, pengetahuan mengenai peraturan mencegah pelanggaran, prosedur keselamatan dan juga asas pelaut. Sejajar dengan perkembangan dan keperluan latihan yang meningkat, Sekolah Latihan Marin dinaik taraf dan ditukar nama kepada Pusat Latihan Polis Marin (PULAMAR) pada 2002.

PULAMAR mendukung visi dan misi Pasukan Polis Marin (PPM) untuk melahirkan warga kerja berkemampuan tinggi dalam memelihara keselamatan negara. Pusat latihan ini bertanggungjawab dalam merancang, melaksana, menyelidik dan mengawal mutu latihan dalam kalangan pegawai dan anggota PPM serta memberi cadangan kepada Komander Pasukan Polis Marin mengenai aspek pembangunan, pembaikan infrastruktur serta kemudahan latihan. Ia juga terlibat dalam merancang serta memohon perolehan dan kewangan bagi keperluan menampung aktiviti latihan serta pembangunan organisasi. Selain itu, pusat latihan ini juga bertanggungjawab untuk menyediakan maklum balas berhubung dasar latihan yang diterima dari Timbalan Pengarah Pengurusan (Latihan) dan Komander Polis Marin.

Ke arah itu, fungsi PULAMAR disusun atur bagi meliputi aspek berikut:

1. Merancang dan menyelidik keperluan latihan dan kursus bagi PPM

2. Mengendali dan melaksanakan latihan serta kursus bagi Pegawai Kanan dan Pegawai Pangkat Rendah PPM

3. Memberi kemudahan latihan kepolisan dan kursus kompetensi kepada agensi kerajaan dan agensi maritim yang berkaitan serta

4. Mengekal dan mengawal mutu latihan serta tahap dan standard latihan

Bagi memastikan ia kekal sebagai institusi latihan yang unggul, PULAMAR memegang teguh kepada falsafah untuk menjadikan PPM sebagai sebuah organisasi penguat kuasa bertaraf dunia. Berlandaskan bidang kuasa Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang tidak hanya terhad di daratan semata-mata, PPM membawa mandat untuk menguatkuasakan fungsi dan PDRM seperti yang termaktub dalam seksyen 3(3) Akta Polis 1967.

Selaras dengan peranan dan fungsi PPM, latihan PULAMAR digubal bagi mencapai matlamat berikut:

1. Melatih dan membentuk kecekapan berorientasikan peperiksaan dan kepercayaan kendiri.

2. Memupuk sifat berintegriti dan semangat disiplin berdasarkan pengetahuan serta menghormati undang-undang dan peraturan.

3. Membentuk personaliti dan keterampilan diri sebagai seorang penguatkuasa undang-undang.

4. Mewujud perkhidmatan cemerlang dan memupuk semangat kenegaraan.

Untuk menjadi seorang pegawai atau anggota Polis Marin, maka perlulah menjalani kursus asas dan kecekapan yang ditetapkan selari dengan tugas yang akan dijalankan. Kursus terbahagi kepada dua iaitu Kursus Teras dan Kursus Bukan Teras. Kursus Teras merangkumi subjek asas kelautan dan kecekapan mengikut gred dalam bidang Nautika dan Kejuruteraan.

Bagi menambahkan kemahiran dan pengetahuan lanjut dalam pelayaran, kejuruteraan, kemahiran pegendalian outboat, menyelam, siasatan, perundangan, pertolongan cemas, PULAMAR turut menganjurkan kursus yang dikategorikan sebagai Kursus Bukan Teras.

Jenis kursus yang ditawarkan seperti berikut:

KURSUS TERAS BIL JENIS KURSUS TEMPOH

1. Asas Marin 12 minggu

2. Mate

3. Mate

4. Master

5. Engineer Officer

6. Watch Keeping Officer06 minggu

7. 2nd Engineer Officer

8. Chief Engineer Officer

9. Modul BT / ROC Deck02 minggu

10. Modul BT Kejuruteraan 2 minggu

KURSUS BUKAN TERAS

1. Kursus ICT02 minggu

2.Kursus Pembangunan Pegawai02 minggu

3. Kursus Pembangunan APR02 minggu

4. Kursus Penyiasatan Marin02 minggu

5. Kursus Pengendalian O/Boat 40-250HP 03 minggu

6. Asas Pertolongan Cemas/Medic 01 minggu

7. Asas Renang02 minggu

8. Kursus Risikan Pegawai/APR01 minggu

9. Asas Selam04 minggu

10. Ulangkaji Selam02 minggu

Kompleks PULAMAR merangkumi tiga bangunan. Bangunan Pejabat Pentadbiran menempatkan pejabat Komandan, Timbalan Komandan, Ajutan, Pegawai Penyelaras Kursus, Pegawai Teknologi Maklumat, Kerani Kewangan dan Jurulatih. Manakala dua bangunan lagi dijadikan asrama untuk menempatkan pelatih kursus. Kedua-dua bangunan asrama ini boleh menampung 100 peserta kursus dalam satu-satu masa.

Untuk memenuhi keperluan riadah dan sukan, PULAMAR menyediakan gelanggang futsal, sepak takraw, bola tampar, padang bola sepak, padang petanque dan sebuah mini gimnasium.

Untuk makluman pembaca juga, legasi PULAMAR sebagai sebuah pusat latihan PPM yang unggul diterajui oleh komandan yang terlatih dan berwibawa.

Saya yakin PULAMAR akan dapat meneruskan kecemerlangannya di masa-masa hadapan dan menjadi sebuah pusat latihan maritim yang mampu menyokong usaha PDRM untuk mencapai standard World Class Policing. Insyallah.

Tags: latihan, polis
Subscribe

Posts from This Journal “polis” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments