kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PULAPOL Langkawi, PULAPOL Air Hitam

Salam sejahtera dan selamat bertemu kembali. Sejak beberapa minggu lalu, saya berkongsi maklumat mengenai pusat latihan polis yang menjadi titik permulaan dalam kerjaya seseorang pegawai polis. Untuk minggu ini, mari kita mengenali sejarah dan latar belakang Pusat Latihan Polis Air Hitam, yang terletak kira-kira 32 kilometer dari Bahau, Negeri Sembilan.

Untuk makluman pembaca, PULAPOL Air Hitam yang dulunya dikenali sebagai PULAPAH, dikelilingi oleh gugusan tanah rancangan FELDA Serting Hilir, Negeri Sembilan dan FELDA Tembangau, Pahang.Pada awal peringkat pembangunannya pada 1980, seramai tujuh anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) (ketika itu dikenali sebagai Pasukan Polis Hutan – PPH) dihantar untuk menjalankan kawalan dan penerokaan awal di tapak pusat latihan yang asalnya ladang tebu yang sekian lama ditinggalkan. Merekalah yang memastikan keselamatan kawasan ini daripada ancaman anasir luar seperti komunis dan binatang buas.

Pada 1 Disember 1980, sekumpulan perintis yang terdiri dari seramai tiga orang pegawai kanan dan 30 orang anggota pangkat rendah tiba secara berperingkat di PULAPOL Air Hitam, untuk memikul tugas masing-masing sebagai warga kerja perintis.

Menurut Allahyarham S I Talib Yusof, salah seorang mereka yang ditemubual ketika hayatnya, tiada apa-apa kemudahan asas ada ketika mereka tiba untuk menjalankan tugas. Apa yang ada hanyalah bangunan usang dan jentera yang rosak berselerakan. Bagi melelapkan mata dan berehat pada malam pertama mereka tiba di situ, rumah pekerja kilang yang dipenuhi pokok liar dan hutan lalang terpaksa dibersihkan dan mereka hanya diterangi cahaya lilin. Binatang buas seperti harimau, gajah, ular dan binatang liar lain berkeliaran di kawasan berhampiran tempat tinggal mereka. Kecekalan anggota PGA yang sudah lali dengan suasana sebegitu, langsung tidak menjadi penghalang kepada mereka. Bak kata perpatah ‘membujur lalu melintang patah’ dan sekelumitpun tidak menggugat hasrat mereka untuk melaksanakan tugas yang dipertanggungjawabkan.

Dalam proses awal pembangunannya, beberapa fasa dilaksanakan dalam mengenal pasti bangunan yang masih kukuh untuk pengubahsuaian di samping menjalankan kerja-kerja memindahkan sekumpulan gajah liar yang sudah lama mendiami kawasan ladang tebu ini. Beberapa gajah denak dari Thailand digunakan dalam misi itu. Semasa proses pengubahsuaian bangunan lama perumahan kilang gula berkenaan, seorang anggota komunis diberkas kerana menyamar dan menyusup masuk sebagai pekerja buruh binaan di pusat latihan tersebut.

Pada 15 Februari 1981, PULAPOL Air Hitam buat pertama kalinya menerima 443 orang pelatih, bagi menjalani latihan asas. Pada ketika itu, tiada bekalan elektrik disalurkan ke pusat latihan ini dan warga PULAPAH menggunakan janakuasa diesel tinggalan kilang gula untuk menikmati cahaya lampu dari jam 7.30 malam hingga jam 11 malam saja. Pada akhir 1999, barulah bekalan elektrik disalurkan ke pusat latihan ini.

Walaupun pelatih perintis ini melapor diri untuk menjalani latihan, mereka turut menyumbang tenaga membantu kerja pembersihan kawasan dalam membangunkan pusat latihan ini.

Sejak beroperasi dari 1980 hingga sekarang, beberapa kemudahan asas seperti Dewan Anggerik Merah, Dewan Kiambang, bangunan pengajian akademik, berek kediaman pelatih, masjid, lapang sasar, klinik kesihatan, perumahan kakitangan dan beberapa kemudahan lagi diganti dengan infrastruktur moden yang lebih baik dan amat membanggakan seperti yang terdapat pada hari ini.

Untuk makluman pembaca, bagi Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) konstabel, pusat latihan ini boleh menampung 1,500 pelatih dalam satu-satu masa. Masjid PULAPOL Air Hitam yang terdapat dalam kawasan pusat latihan ini dapat menampung 1,500 jemaah, manakala Dewan Perdana dan padang kawad PULAPOL Air Hitam juga boleh menampung 1,500 orang.

Dari awal penubuhan sehingga kini, PULAPOL Air Hitam berjaya melahirkan 37,381 anggota polis yang terdiri daripada konstabel lelaki dan wanita serta konstabel sokongan lelaki dan wanita.

Sehingga kini pusat latihan ini diterajui 12 komandan yang bertanggungjawab dalam melahirkan pegawai polis yang berwibawa. Komandan sekarang ialah ACP Samsor Maarof, yang meneruskan visi dan misi serta prinsip TEKADKU PENGABDIAN TERBAIK.

Semenjak 36 tahun penubuhannya, PULAPOL Air Hitam menjalankan pelbagai program latihan dalaman dan luaran seperti berikut:

KURUS DALAMAN

1. Kursus Etika Dan Integriti PDRM Zon Selatan

2. Kursus Amali Tugas Am

3. Kursus Teknik Mengajar

4. Kursus Pengucapan Awam

5. Kursus Fasilitator Induksi Umum

6. Kursus Teknik Tangkapan

7. Kursus T-Baton

8. Kursus Asas Menunggang Motosikal Ringan

9. Kursus Jurulatih Kawad

10. Kursus Jurulatih Asas Pertolongan Cemas

11. Kursus Bahasa Inggeris

12. Kursus Asas Nafiri

13. Kursus Asas Fotografi Dan Videografi

14. Kursus Pemantapan Integriti

15. Kursus Pengurusan Tekanan Dan Psikologi

16. Kursus Pemantapan Keagamaan Bagi Mua’laf

KURSUS UNTUK JABATAN LUAR

1. Kursus Asas Polis Bantuan Bagi Agensi Kerajaan, Badan Berkanun, Badan Tidak Berkanun dan agensi swasta

2. Kursus Asas Sukarelawan Polis

3. Kursus Asas Pegawai Penyiasat BPR Malaysia.

4. Kursus Penyeliaan Polis Bantuan

5. Kursus Asas Pegawai Kanan Kadet Sekolah

6. Kursus Ketua Polis Balai Bagi MAB

7. Kursus Tahunan Sukarelawan Malaysia

8. Perkhemahan Kadet Polis Peringkat Kebangsaan 1996

9. Kursus Certified Security Guard (CSG)

Menyedari perlunya pengiktirafan ke tahap yang lebih tinggi setanding dengan latihan yang dilalui dalam Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) selama 6 bulan, maka kerjasama dicapai antara Polis Diraja Malaysia dengan University Of Derby yang berpusat di England agar pelatih yang tamat menjalani kursus asas kepolisan menerima pengiktirafan peringkat diploma.

Kolaborasi PDRM dengan University Of Derby ini menjadi pencapaian yang terulung di atas usaha gigih barisan kepemimpinan PDRM untuk memartabatkan pusat latihan polis di peringkat antarabangsa.

Sejarah penubuhan awal PULAPOL Air Hitam ini amatlah membanggakan. Warga PDRM yang terbabit sebagai kumpulan perintis dalam kewujudan pusat latihan ini membuktikan bahawa pengorbanan kepada pasukan bukanlah sesuatu yang boleh dijual beli. Berbekalkan semangat kental dan kesungguhan dalam melihat impian pasukan tercapai, mereka sanggup ditugaskan di mana saja dan melaksanakan tanggungjawab dalam apa jua keadaan. Sesungguhnya, berdirinya PULAPOL Air Hitam hari ini adalah hasil pengorbanan dan keringat kumpulan perintis yang perlu disanjung dan dikekalkan dalam sejarah penubuhan pusat latihan PDRM secara amnya.

Syabas dan terima kasih atas pengorbanan kalian.

PULAPOL Langkawi

Salam sejahtera dan Salam 1Malaysia buat pembaca budiman. Siri Pusat Latihan Polis saya sambung minggu ini dengan Pusat Latihan Polis Langkawi yang ditubuhkan pada 2010. Ia terletak di Mukim Padang Matsirat, Langkawi, Kedah, yang terkenal dengan panggilan ‘Permata Kedah.’


Dengan keluasan 13.23 hektar dan mengadap Lautan Andaman di bahagian baratnya, PULAPOL Langkawi adalah satu-satunya pusat latihan polis yang berada di sebuah pulau.

Pusat latihan ini juga dalam kawasan strategik kerana berdekatan dengan Hotel Century Langkasuka, Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LTAB) yang menjadi pintu masuk utama ke Pulau Lagenda ini.

Sejarah penubuhan PULAPOL Langkawi bermula dengan pengubahsuaian untuk tujuan menaik taraf infrastuktur pusat peranginan Delima Resort pada 24 Disember 2007.

Pada Mac 2010, kerja pengubahsuaian siap sepenuhnya dan diserahkan pihak kontraktor kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Seterusnya pada 29 Julai 2010, bangunan ini diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk dijadikan Pusat Latihan Polis PDRM yang ke-6.

Sejak 1 Julai 2010, tiga komandan diberi tanggungjawab untuk menerajui pusat latihan ini iaitu Superintendan Abd Latif Yunus (1 Julai 2010 hingga 16 Oktober 2012), Asisten Komisioner Arif @ Aris Bin Omar (16 Oktober 2012 hingga 15 Mac 2016) dan Asisten Komisioner Baljeet Singh Kartar Singh yang mengambilalih pucuk pimpinan dari 15 Mac 2016 sehinggalah sekarang.

Selain menaik taraf struktur sedia ada, pembinaan bangunan baru turut dilaksanakan yang merangkumi sebuah bangunan asas empat tingkat, sebuah Dewan Auditorium dengan kapasiti 550 orang dan sebuah surau yang boleh memuatkan 800 jemaah.

Surau PULAPOL Langkawi yang dikenali sebagai Surau Al-Hikmah ini mendapat kebenaran daripada Majlis Agama Islam Negeri Kedah (MAIK) pada 24 Januari 2010 untuk melaksanakan solat Jumaat.

Kemudahan lain yang turut terdapat di pusat latihan ini adalah sebuah Mes Pegawai Kanan satu tingkat yang mengandungi lima bilik VIP, 22 bilik Pegawai Kanan serta tiga bangunan asrama lima tingkat untuk peserta kursus dan pelatih yang boleh menampung seramai 600 orang pada satu masa.

Kemudahan lain yang disediakan adalah dua unit rumah setingkat kelas C, 10 unit rumah dua tingkat kelas D, 25 unit rumah pangsa lima tingkat kelas E dan 150 unit rumah pangsa lima tingkat kelas F.

Terdapat juga sebuah bangunan persenjataan yang menempatkan stor senjata dan amunisi, balai pengawal, pondok pengawal serta sub-stesen elektrik.

Selain itu, turut disediakan kemudahan seperti dewan makan, dewan bankuet, bilik rawatan, kedai keperluan pelatih, perkhidmatan dobi dan kemudahan lain khusus bagi keselesaan penghuni.

PULAPOL Langkawi turut dilengkapi sebuah padang kawad dengan keluasan 38,911 kaki persegi yang mampu memuatkan 600 orang pelatih pada satu-satu masa untuk pelbagai acara seperti Perbarisan Tamat Latihan, latihan kawad, Kawad Komandan, senamrobik, riadah dan aktiviti lain.

Di samping itu, PULAPOL Langkawi yang mempunyai kemudahan sukan/riadah seperti gelanggang futsal, padang bola sepak, gelanggang bola tampar dan dewan badminton sejajar dengan kehendak pucuk pimpinan PDRM dalam membentuk warga polis yang mengekalkan kecergasan dan kecerdasan, selaras dengan dasar pasukan di bawah program Trim & Fit.

Pusat latihan ini dibangunkan bagi tujuan melatih rekrut baru untuk penugasan di seluruh negara menerusi Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) Konstabel selama enam bulan, Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) Konstabel Sokongan selama empat bulan dan Kursus Asas Polis Bantuan (KAPB) selama dua bulan.

Modul latihan yang dilalui oleh pelatih merangkumi modul undang-undang, pengendalian senjata api, latihan kawad, latihan jasmani, program rohani dan sahsiah diri.

PLAK yang dibentuk melalui metodologi dan modul latihan bertujuan untuk pembentukan sahsiah diri dan jati diri setiap pelatih melalui konsep ASKD yang menekankan aspek A-Attitude (sikap), S-Skill (kemahiran), K-Knowledge (pengetahuan) dan D-Discipline (disiplin).

Pelaksanaan latihan yang dijalankan dengan penuh sistematik dan teratur diharap dapat melahirkan pegawai polis yang lebih berwibawa dan profesional, selaras dengan falsafah latihan yang menekankan aspek seperti semangat berpasukan atau esprit de corps, berdisiplin tinggi, pembentukan fizikal dan mental yang kuat, kepatuhan terhadap arahan, berkepimpinan dan kesetiaan kepada pasukan.

Pelatih turut didedahkan dengan modul latihan amali atau ‘On Job Training’ seperti Rondaan Cegah Jenayah di pekan Kuah dan Pantai Cenang, Langkawi bertujuan memberi kefahaman skop penugasan selain berinteraksi dengan masyarakat setempat secara profesional.

Modul jasmani turut membabitkan aktiviti luar seperti Mara Lasak dan Mendaki Gunung Raya.

PULAPOL Langkawi menerima kumpulan pelatih yang pertama melalui Kursus Asas Polis Bantuan (KAPB) pada 15 Januari 2011 membabitkan 200 orang daripada Malaysia Airport Holding Berhad dan pelatih Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) seramai 300 orang pada 23 Januari 2011.

Selain itu, PULAPOL Langkawi juga sering menjadi pilihan bagi melaksanakan Latihan Dalam Perkhidmatan (LDP) oleh agensi kerajaan lain serta pihak swasta.

Kapasiti maksimum pelatih dan peserta kursus yang boleh ditampung adalah 600 orang dalam satu-satu masa.

Sejak penubuhan PULAPOL Langkawi dari 2010 sehingga April 2017, seramai 1,292 orang pelatih PLAK Konstabel, pelatih PLAK Konstabel Sokongan 653 orang dan pelatih KAPB 3,669 orang menjalani latihan asas di pusat latihan ini.

Pada 2015, PULAPOL Langkawi mendapat pengiktirafan taraf empat bintang oleh KDN bagi Pengurusan Laporan Indeks Kewangan - Pelaksanaan Firm 2015 Fasa 2.

PULAPOL Langkawi menyertai pertandingan anugerah Inovasi Peringkat PDRM dengan memperkenalkan CCTV Mudah Alih bagi mempertingkatkan kawalan keselamatan aset dan kawasan PULAPOL Langkawi melalui penggunaan telefon mudah alih dan CCTV oleh anggota yang melaksanakan kawalan keselamatan dan pegawai bertugas.

Hasil daripada cetusan idea itu, PULAPOL Langkawi memenangi tempat kedua Anugerah Inovasi PDRM dan terpilih untuk bertanding di peringkat KDN bagi 2016.

PULAPOL Langkawi juga menjadi pilihan agensi luar dalam melaksanakan pelbagai ujian dan kajian, antaranya pembinaan prototaip kincir angin bagi tujuan penjanaan kuasa elektrik melalui kuasa angin.

Program anjuran bersama oleh Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi, Table Top Exercise Tsunami, Jabatan Meteorologi Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana (NADMA) ini diadakan pada 7 September 2016 yang dihadiri oleh wakil agensi teknikal dan pengurusan bencana negara bertujuan memberi latihan dalam mempertingkatkan tahap kesiapsiagaan menghadapi bencana tsunami.

PULAPOL Langkawi juga mengadakan pelbagai program yang berkonsepkan Community Policing bertujuan untuk mengeratkan hubungan dan kerjasama antara polis dengan masyarakat sejajar tema Hari Polis ke-210 ‘Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada’.

Antara program yang dilaksanakan adalah majlis berkhatan beramai-ramai bersama penduduk yang kurang berkemampuan, Gotong Royong Perdana, Ceramah Perdana, Program Derma Darah, Pembersihan Pantai Cenang, Program Penanaman Pokok Paya Bakau di Pulau Tuba anjuran bersama Jabatan Perhutanan Langkawi yang diiktiraf Malaysia Book Of Records sebagai Program Penanaman Pokok Paya Bakau Terbesar pada 2014, Revive Green Pantai Cenang dan Meet and Greet di Pantai Tanjung Rhu bersama penduduk setempat.

Saya amat berbangga dengan prestasi dan kemampuan yang ditunjukkan oleh Pusat Latihan Polis Langkawi dalam melahirkan warga PDRM yang bersifat Multi-Tasking dan Multi Skills dalam menawarkan perkhidmatan yang berkualiti kepada masyarakat.

Saya juga yakin PULAPOL Langkawi serta lain-lain pusat latihan polis yang ada berupaya membentuk generasi baru PDRM yang mampu mendokong aspirasi ke arah World Class Policing.

Insya-Allah, kita bertemu lagi di minggu hadapan.

Tags: latihan, polis
Subscribe

Posts from This Journal “polis” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments