kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PULAPOL Kota Kinabalu, PULAPOL Dungun

PULAPOL Dungun

Salam 1Malaysia buat pembaca budiman. Syukur Alhamdulillah kerana kita diberi kesempatan bertemu lagi di ruangan mingguan ini, bagi membolehkan masyarakat mengenali Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan lebih dekat.

Bagi meneruskan siri Pusat Latihan Polis yang bermula sejak Sabtu pertama April 2017 lalu, saya mengambil kesempatan berkongsi dengan pembaca sejarah dan latar belakang Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Dungun, Terengganu, yang mula beroperasi pada 1 September 2012.

Untuk makluman semua, PULAPOL Dungun di Lot 1818, Mukim Kuala Abang, Dungun, Terengganu dengan keluasan keseluruhan 133,051 ekar (54.03 hektar). Pembinaan pusat latihan ini dirancang pembinaannya dalam 3 fasa iaitu pembangunan yang ada sekarang dalam Fasa 1, yang membabitkan proses pembangunan kawasan seluas 80.5 ekar saja. Proses pembangunan bagi Fasa 2 dan Fasa 3 masih dalam perancangan.

Sama seperti pusat latihan polis yang lain, fungsi utama PULAPOL Dungun untuk menyediakan latihan asas kepada pegawai rendah polis. Sejajar dengan itu pada 4 April 2014, Komandan pertama PULAPOL Dungun, Superintendan Mohd Zaini Mat Yusof menetapkan visi pusat latihan ini bertujuan “Menyediakan pegawai polis terlatih, berilmu, berakhlak dan kompeten bagi menghadapi cabaran dalam melaksanakan tugas secara profesional melalui latihan asas.”

Manakala misinya pula Memberi latihan secara berterusan bagi melahirkan pegawai polis yang dinamik Dan Berinovatif Dengan menerapkan nilai-nilai yang positif.

Penetapan visi dan misi ini jelasnya bermatlamatkan melahirkan pegawai polis yang berdisiplin, berwibawa dan berintegriti selari dengan visi dan misi PDRM bagi memenuhi ekspektasi negara dan masyarakat.

Sejak penubuhannya, PULAPOL Dungun sudah melatih 493 orang anggota polis sokongan menerusi tiga siri Program Latihan Asas Konstabel (PLAK) Sokongan bagi 2015 dan 2016. Selain daripada menjalankan fungsi utama menyediakan latihan asas kepada pegawai rendah polis, PULAPOL Dungun juga menyediakan Latihan Asas Polis Bantuan dan Kursus ‘Certified Security Guards’ (CSGs). Ia menjadi pusat latihan utama bagi kawasan pantai timur dalam menyediakan latihan kepada pengawal keselamatan. Selain itu, pusat latihan ini juga mengendalikan Latihan Dalam Perkhidmatan (LDP) untuk pegawai rendah polis dari seluruh negara yang membabitkan penganjuran PULAPOL Dungun sendiri ataupun lain-lain jabatan dalam PDRM. Pusat latihan ini juga pernah terbabit dalam menjayakan program National Blue Ocean Strategy (NBOS) iaitu melaksanakan Program Summer Camp (Remaja Berwawasan). Program ini hasil kerjasama antara PDRM, Angkatan Tentera Malaysia dan Jabatan Pendidikan Malaysia, di mana PULAPOL Dungun dijadikan sebagai lokasi latihan bagi program yang membabitkan pelajar sekolah dari Terengganu. Walaupun umur PULAPOL Dungun masih baru berbanding lain-lain pusat latihan yang mempunyai sejarah penubuhannya yang telah lama, namun ia berjaya melaksanakan fungsinya dengan cemerlang.

Dari sudut pengurusan, pusat latihan ini mempunyai 140 orang kakitangan terdiri daripada 24 pegawai kanan, 106 pegawai rendah polis dan 10 pegawai awam. Kebanyakan perjawatan di PULAPOL Dungun diisi dengan pegawai dan anggota dari pusat latihan yang sedia ada, bagi memastikan kesinambungan kemahiran dan tahap profesionalisme latihan yang tinggi.

Kita sedia maklum kemudahan dan fasiliti antara faktor penyokong dalam menjamin keberkesanan latihan. Sehubungan dengan itu, PULAPOL Dungun dilengkapi empat bangunan utama iaitu bangunan pentadbiran, bilik syarahan, asrama pelatih, dewan makan dan sebuah pangsapuri kelas F yang terdiri daripada 52 unit kediaman. Lain-lain kemudahan asas yang disediakan sebuah padang kawad berukuran 80 meter x 70 meter, sebuah lapang sasar 100 meter, sebuah surau, dua dewan, sebuah bangunan kawad bersebelahan dengan padang kawad, dua stor peluru, sebuah makmal komputer, sebuah makmal bahasa dan 17 bilik kuliah.

Sebagai sebuah pusat latihan yang masih baru, sudah tentunya terdapat pelbagai kekurangan yang perlu ditambah seperti kenderaan pengangkutan, peralatan komputer untuk pembelajaran, bengkel kenderaan dan pelbagai kemudahan lagi yang perlu ditambah baik untuk memastikan keberkesanan latihan pada masa hadapan. Bagi mengatasi pemasalahan ini, cadangan pembangunan seterusnya bagi PULAPOL Dungun dimasukkan ke dalam projek Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK 11) merangkumi pembinaan kuarters, asrama pelatih, kompleks akademik, bengkel pengangkutan, stor senjata api, stor bekalan, dewan banquet dan dewan serbaguna serta bangunan arked yang akan dilengkapi kedai gunting rambut, mini market, kedai jahit, kedai kasut dan juga kantin. Selain itu, turut direncanakan pembangunan dua bangunan taktikal yang akan dilengkapi balai polis, mock court, padang bola sepak dan kolam renang

Saya yakin, dengan kemampuan dan keberkesanan tanggungjawab yang ditunjukkan, ditambah pula dengan perancangan masa hadapan yang disusun rapi, PULAPOL Dungun mampu melahirkan warga PDRM yang boleh dibanggakan negara. Insya-Allah.

PULAPOL Kota Kinabalu

Salam hujung minggu buat pembaca budiman. Untuk ruangan minggu ini, saya akan berbicara mengenai Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Kota Kinabalu, Sabah, iaitu salah satu daripada pusat latihan polis yang berjaya melahirkan ribuan anggota polis bagi memenuhi keperluan untuk berkhidmat kepada masyarakat dan negara.

Sejarah Pusat Latihan Polis di Sabah bermula dengan Pusat Latihan Komponen Sabah yang ditubuhkan sejak sebelum merdeka sehinggalah Mei 1994.

Pada ketika itu, ia hanya bertanggungjawab menjalankan Latihan Dalam Perkhidmatan (LDP) bagi anggota pangkat rendah (APR) Komponen Sabah.

Kedudukan Pusat Latihan Komponen Sabah di tapak tanah berkeluasan kira-kira setengah ekar ini, merangkumi sebuah bangunan pejabat pentadbiran dan sebuah bangunan sebagai kelas atau bilik kuliah.

Pada Jun 1994 Pusat Latihan Komponen Sabah bertukar nama kepada Pusat Latihan Kawasan Sabah atau singkatannya PULAKAS.

Ia diterajui seorang komandan berpangkat Deputi Superintendan (DSP) dengan keanggotaan seramai 68 staf sokongan.

Semua perjawatan yang digunakan adalah sandaran dari beberapa daerah polis di Sabah.

Di samping menjalankan LDP, pusat latihan ini juga mengendalikan Latihan Asas Konstabel Lelaki dan Wanita. Pada ketika itu, PULAKAS diperuntukkan kemudahan tambahan berupa asrama pelatih, bilik kuliah dan dewan makan.

Keluasan kawasan juga berkembang menjadi kira-kira tiga setengah ekar.

Seterusnya pada 22 Ogos 2003, PULAKAS sekali lagi ditukarkan namanya kepada Pusat Latihan Polis atau PULAPOL Kota Kinabalu.

Selaras dengan itu juga, pangkat komandan dinaik taraf daripada Deputi Superintendan Polis (DSP) kepada Superintendan (Supt), dan keanggotaannya ditambah menjadi 92 orang.

Beberapa proses perubahan perjawatan dilaksanakan oleh Jabatan Pengurusan PDRM bagi mengemaskini perjawatan semua formasi/kontinjen polis sepanjang 2011 hingga 2015.

Ekoran itu, perjawatan PULAPOL Kota Kinabalu ditambah menjadi 133 pegawai beruniform dan 21 pegawai awam, menjadikan jumlah keseluruhan staf terkini 154 orang.

Prasarana di PULAPOL Kota Kinabalu adalah bangunan lama IPK Sabah yang diubahsuai dan ditambahbaik bagi menampung keperluan semasa seperti ruang pejabat, bilik kuliah dan asrama.

Terdapat juga beberapa bangunan yang baru dibina bagi menambah kemudahan yang diperlukan seperti dewan serbaguna, pos pengawal dan pejabat kem komandan setelah mendapat kelulusan pembinaan dan peruntukan kewangan.

Kemudahan PULAPOL Kota Kinabalu yang sedia ada sekarang merangkumi:

a) Bangunan Pejabat Pentadbiran;

b) Bilik Mesyuarat;

c) Bilik Tetamu;

d) Bilik Kuliah (11 Unit)

e) Asrama Pelatih; (3 blok)

f) Asrama Peserta Kursus; (1 unit)

g) Asrama Wanita; (1 unit)

h) Makmal Bahasa (pembenaan tambahan);

i) Makmal Teknologi Maklumat; (2 unit)

j) Stor Senjata;

k) Bengkel Persenjataan;

l) Stor Material Spesifik (SMS);

m) Pos Pengawal;

n) Kem Komandan;

o) Dewan Pahlawan (Serbaguna Terbuka);

p) Dewan Makan/Dewan Serbaguna (tertutup);

q) Bilik Perpustakaan;

r) Padang Kawad; dan

s) Gelanggang Bola Tampar.

Sebagai sebuah institusi latihan kepolisan, fungsi PULAPOL Kota Kinabalu adalah:

i) Memberi Latihan Dalam Perkhidmatan kepada pegawai dan anggota polis yang berkhidmat di Sabah dan Sarawak;

ii) Menjalankan kursus teknikal persenjataan, komunikasi, pemanduan dan teknologi maklumat (asas/lanjutan);

iii) Menjalankan Latihan Asas Konstabel Lelaki/Konstabel Sokongan;

iv) Melaksanakan Latihan Asas Polis Bantuan bagi agensi kerajaan/ swasta yang memerlukan; dan

v) Melaksanakan kursus luar jangka (tidak dirancang).

Seperti mana dengan lain-lain pusat latihan polis di seluruh negara, latihan dan kursus yang ditawarkan di PULAPOL Kota Kinabalu ini meliputi pelbagai bidang.

Bagi Latihan Asas Kepolisan (PLAK) Konstabel yang berjalan selama enam bulan, seramai 5,314 konstabel berjaya dilatih sejak 1994 sehingga 2016.

Bagi Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) Konstabel Sokongan pula yang berjalan selama empat bulan, seramai 513 pelatih berjaya menamatkan latihan mereka bagi tempoh 1994 sehingga 2016.

Dalam tempoh sama juga, seramai 1,290 pelatih berjaya mengikuti Latihan Asas Polis Bantuan yang berjalan selama dua bulan.

Sementara bagi Latihan Dalam Perkhidmatan yang dijalankan antara 1994 sehingga 2016, seramai 12,647 peserta menjalani program latihan ini dengan jayanya.

Dalam pada itu, pusat latihan ini turut mengendalikan kursus luar jangka dalam tempoh yang sama membabitkan 2,539 peserta.

Saya yakin PULAPOL Kota Kinabalu Sabah akan terus mampu melahirkan warga PDRM yang berwibawa dan berupaya menjalankan tanggungjawab mereka dengan cemerlang dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada masyarakat.

Ke arah itu, PDRM akan memastikan bahawa modul latihan dan kursus yang dijalankan di semua pusat latihan polis di seluruh negara, sentiasa ditambah baik dari semasa ke semasa, demi memenuhi tuntutan dan cabaran semasa.

Semoga kita dipanjangkan umur dan ditemukan kembali minggu hadapan untuk saya berbicara tentang pusat latihan seterusnya. Insya-Allah.

Tags: latihan, polis
Subscribe

Posts from This Journal “polis” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments