kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Temuduga: Ramai biadab, tin kosong; Graduan tidak bersedia ketika temuduga

Temuduga: Ramai biadab, tin kosong

GENERASI muda hari ini perlu sentiasa meletakkan ego mereka pada tempat yang betul dan jangan sesekali bersikap kasar terutamanya ketika menghadiri temuduga pekerjaan.

Walaupun mereka digalakkan berani mencari peluang dan bersikap lantang, ia tetap ada batasnya. Lantang dan berani tidak bertempat, hanya menimbulkan persepsi buruk dan menyukarkan lagi mereka mencari kerja.

Pengarah Eksekutif ZY Phyto, Sharifah Ameelia Akma Mohd Ramly mengakui berdasarkan pengalamannya, generasi baru agak biadab, tidak sopan, manja, berkira, meminta-minta dan kurang rasa tanggungjawab.

Menurutnya, kebanyakan graduan muda yang diambil bekerja juga tidak menunjukkan kesungguhan, semangat, minat, prestasi dan bertanggungjawab  seperti generasi terdahulu.

“Saya sering menerima permohonan kerja daripada lepasan universiti dan latihan praktikal daripada pelajar tahun akhir, penganggur tapi daripada banyak permohonan, biasanya hanya dua, tiga sahaja yang memuaskan hati dan layak dipanggil temuduga. Yang lain tu boleh saya kategorikan sebagai ‘cakap sampah’ yang layak dibakul sampahkan.

“Walaupun tidak semua, tapi ramai generasi muda sekarang tidak begitu bersemangat dalam dunia pekerjaan mereka. Baginya kerja itu bukan suatu kerjaya tapi sekadar kerja,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, lebih teruk, golongan ini hanya berfikir melakukan kerja mereka tanpa mempedulikan aktiviti pejabat, objektif syarikat dan petunjuk prestasi utama (KPI) yang telah ditetapkan.

“Asal cukup bulan dapat gaji cukup. Kalau rasa bosan, lompat cari kerja lain. Kalau tiada kerja pun masih boleh bergantung duduk dengan mak bapak,” katanya.

Kata Sharifah Ameelia lagi, apa yang menyedihkan, kebanyakan mereka tidak bersedia terutamanya penyediaan resume dan tidak melambangkan sebagai lepasan universiti.

“Dari segi penulisan pula, ada yang agak memalukan dan tiada mukadimah atau permohonan selayaknya. Surat permohonan rasmi kebanyakan tidak mengikut format yang betul, banyak kesalahan ejaan, penggunaan tatabahasa yang carca-marba.

“Ayat yang digunakan pun sangat pasar dan kebudak-budakan macam tulis surat kepada kawan, tidak serius malah resume pun ada yang satu muka surat, maklumat tidak lengkap, tiada gambar dan pelbagai lagi kelemahan, dalam erti kata lain, memohon sambil lewa.

“Ada yang dengan muka kurang sopan terus bertanya berapa gaji boleh bagi dan ‘demand’ melalui talian, WhatsApp atau email walaupun belum lagi ditemuduga!,” katanya.

Katanya lagi, majoriti majikan mengutamakan sikap, berbanding akademik kerana ia mempengaruhi gaya individu itu bekerja.

“Zaman teknologi memungkinkan sebahagian pemegang ijazah memiliki sifat dinamik dan berkebolehan secara holistik. Boleh jadi juga ada pemegang ijazah yang hanya boleh berkata-kata apabila ada buku atau manual pekerja di tangan mereka.

“Majikan lebih mementingkan karakter pekerja seperti kebolehan kecerdasan minda, keupayaan memimpin, membuat keputusan, bekerja dalam kumpulan, kemahiran komunikasi, membuat perancangan, tahap integriti yang tinggi dan komited,” katanya.

Ditanya kenapa generasi muda sekarang terlalu lantang, Sharifah Ameelia berkata ia mungkin disebabkan perubahan teknologi, pembelajaran yang lebih kepada maya dan peranti, maka interaksi sesama manusia semakin seperti robot tanpa dilapik dengan perasaan, jiwa dan rasa hormat..

“Generasi muda sekarang kurang budi bahasa, nilai murni sama ada dari segi sikap pemikiran dan tanggungjawab serta pembangunan akhlak. Mungkin kerana perubahan teknologi, pembelajaran yang lebih kepada maya, maka interaksi sesama manusia semakin kurang perasaan, jiwa dan rasa hormat," katanya.

Enam punca gagal temu duga kerja

1. Penampilan kurang menarik

- Perkara pertama yang dilihat oleh penemu duga terhadap calon adalah penampilan awal. Di sini ia memainkan peranan yang penting untuk menarik minat penemu duga.

2. Resume tidak menepati kehendak

- Calon gagal menyediakan resume yang mantap dan lengkap.

3. Tidak dapat meyakinkan penemu duga

- Calon gagal meyakinkan penemu duga mengenai kelebihan atau kebolehan dimiliki.

4. Tidak mampu berhujah dengan baik

- Calon tidak bijak berbicara dan melontarkan hujah terhadap sesuatu perkara yang dibangkitkan oleh penemu duga

5. Tidak berpengetahuan dan menipu

- Calon memberi jawapan sesuka hati sedangkan lebih baik jika calon mengakui bahawa tidak tahu untuk memberi jawapan.

6. Komunikasi

- Cara berkomunikasi kurang berkesan iaitu tidak menggunakan bahasa yang lebih formal.Graduan tidak bersedia ketika temuduga

MAJIKAN sering mengeluh mengenai graduan hari ini yang tidak begitu kompetan dan sikap tidak acuh mengenai pekerjaan yang dipilih. Ramai menganggap  kerana faktor pasaran kerja hari ini yang tidak menentu selain prinsip ‘janji ada kerja’.

Seorang majikan, Rozan Dhamiree berkata, sesi temuduganya mendapati  sudut ekspresi diri golongan muda ini amat lemah.

“Mereka tidak pandai bercakap secara ilmiah, kaku dan kurang memberi impak. Dan rata-rata mereka kurang kreatif dalam mempersembahkan personaliti diri dan terlalu bergantung pada kertas resume sahaja.  Kadang-kadang apa yang ditulis pun mereka sendiri tak tahu kerana hanya copy and paste daripada internet,” katanya kepada Sinar Harian.

Ditanya mengenai tular di laman sosial mengenai majikan yang mengeluh kerana sikap anak-anak muda yang agak biadab ketika mencari kerja, Rozan bersyukur perkara itu belum lagi terjadi kepada dirinya.

“Namun jika ia berlaku, perkara pertama yang akan saya lakukan adalah bertenang. Mereka ini berdarah muda dan cepat melenting, sebagai seorang yang lebih tua kita cuba berlembut dan menggunakan kaedah psikologi untuk selami perasaan dan sebab mereka berlaku biadab. Bak kata pepatah, api tak boleh dipadamkan dengan api. Jika kita berkeras, mereka akan lebih biadab,” katanya.

Menceritakan pendiriannya sebagai majikan, Rozan memberitahu, dia akan cuba menyelami sikap pekerjanya supaya dapat lebih memahami mereka.

Katanya lagi, pada setiap kali temuduga, dia akan mengingatkan bakal pekerja menggunakan konsep ‘personality masking’ agar mereka dilihat sehabis baik di mata bakal majikan.

Selain itu, Rozan yang juga Pengarah Urusan Primocore Sdn Bhd turut menasihatkan pencari kerja muda terutamanya graduan agar menjadi diri yang sebenar, bersedia ketika ditemuduga dan bercakap secara ilmiah.

“Banyakkan membaca serta bergaul dengan orang yang lebih pengalaman, lebih hebat dan lebih tua daripada kita. Belajar control nafsu dan darah muda serta belajar bercakap menggunakan akal bukan emosi,” katanya.

Sementara itu, Rozan turut membidas sesetengah pendapat yang mengatakan anak-anak muda kita sekarang lebih lantang dan biadab.

Katanya terdapat perbezaan halus di antara lantang dan biadab dan kita harus mengetahuinya.

“Lantang tidak semestinya biadab dan biadap tidak semestinya datang daripada orang muda. Orang lama pun boleh jadi biadab. Ia bergantung pada dua perkara. Yang pertama, adakah apa yang dicakap itu fakta, dan cara penyampaian fakta tu.

“Kadang-kadang seorang anak muda memberi hujah fakta yang betul dan dengan cara lemah lembut, namun orang lama tersebut tersinggung dan terus mengatakan anak muda itu biadab.

“Fakta adalah fakta dan selalunya ramai manusia tidak dapat menerima kenyataan apabila fakta tersebut berbeza dengan pendiriannya. Bagi saya, sebelum kita menuding jari, lebih baik kita berfikir sejenak dan tidak adil kalau terus-terusan melabelkan bakal pekerja berusia muda ini terlalu lantang dan biadab,” katanya.

Tags: kerja, work
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments