kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Adakah kita di ambang populisme?

ISU populisme sebenarnya tidak difahami dengan baik kerana, sejak beberapa dekad yang lalu, ia hanya muncul di negara seperti Venezuela (pemerintahan Chavez), Filipina (pemerintahan Duterte) dan hampir tidak wujud di negara maju.

Ia adalah salah satu fenomena yang muncul mungkin sekali seumur hidup seperti zaman wabak penyakit (pandemik), zaman kemelesetan, atau peperangan.

Kali terakhir ia wujud adalah pada tahun 1930, apabila kebanyakan negara menjadi populis. Dan sejak dua tahun kebelakangan, ia muncul semula.

Pada awal 1900, kemunculan populisme, dipelopori Amerika Syarikat (AS), United Kingdom, Jepun, Jerman, Perancis, Itali dan Sepanyol.

Berdasarkan apa yang sedang berlaku, gerakan populisme akan berkembang dan memainkan peranan mempengaruhi dasar ekonomi secara global. Peranan populisme dalam membentuk keadaan ekonomi mungkin akan menjadi lebih hebat berbanding dasar fiskal dan kewangan klasik (serta pengaruh besar kepada dasar fiskal). Ia juga akan menjadi penting dalam memacu hubungan antarabangsa.

Kita harus pelajari dan menunggu apakah akan dilakukan populis sedia ada bertindak dan perlu melihat keputusan pilihan raya di negara terbabit bagi menentukan bilangan populis yang akan memegang tampuk pemerintahan.

Populisme adalah satu fenomena sosial politik yang muncul dan timbul dari ketidakpuasan hati mereka yang tidak berpendidikan tinggi terhadap:

1) Jurang kekayaan dan peluang saksama,

2) Terkesan akan ancaman budaya hasil kefahaman nilai yang berbeza dan ancaman orang luar,

3) Kewujudan dan kedudukan kuasa ‘golongan elit’ dan

4) Kerajaan pemerintahan sedia ada dikatakan tidak berfungsi dengan berkesan.

Sentimen ini membawa kepada pemilihan semula pemimpin yang dikatakan hebat lagi berkuasa. Pemimpin populis biasanya bersifat konfrontasi dan eksklusif dan bukannya bersikap bersama atau kolaboratif dan inklusif.

Akibatnya, konflik berlaku antara dua kumpulan (biasanya kumpulan ekonomi dan sosial berhaluan kiri dan kanan) di dalam negara dan antara negara. Konflik-konflik ini biasanya menjadi semakin tegang dengan masing-masing cuba memperkukuh diri.

Konflik berlaku dalam sesebuah negara sering membawa kepada kekecohan (seperti mogok dan bantahan) dan tekanan yang meningkat untuk mendapatkan semula kedudukan kuasa dengan memberi tekanan kepada puak lain.

Mempengaruhi dan cubaan mengawal media biasanya menjadi satu aspek penting bagi mereka yang terlibat dalam konflik. Dalam beberapa kes, konflik ini telah membawa kepada perang saudara yang menyebabkan beberapa negara demokrasi bertukar kepada ‘kerajaan diktator’ bagi mengawal kekacauan dan kekecohan terhasil daripada konflik ini.

Jika konflik berlaku di peringkat antarabangsa, ini disebabkan sifat dan sikap pemimpin populis yang ‘lebih konfrontasi daripada kesudian bekerjasama’ dan kerana konflik antarabangsa akan membantu menyatukan sokongan untuk kepimpinan dalam negara masing-masing.

Dalam erti kata lain, populisme adalah satu pemberontakan atau konflik bantahan sekumpulan manusia biasa terhadap golongan elit dan sedikit sebanyak terhadap sistem pemerintahan.

Pemberontakan dan konflik berlaku di pelbagai peringkat. Kadang kala sistem memihak kepadanya dan kadang-kadang memecahbelahkan sistem.

Dalam memantau pembangunan peringkat awal rejim populis, perkara paling penting adalah untuk memerhatikan bagaimana konflik ditangani, sama ada kuasa yang bertentangan boleh wujud bersama ke arah kemajuan atau sama ada mereka sering  'bertelingkah' untuk menghalang dan menyakiti antara satu sama lain dan menyebabkan kebuntuan.

Dalam era 1920 hingga1930-an, kebanyakan negara utama dikuasai populisme dan ia mencorakkan sejarah dunia kecuali AS dan United Kingdom walaupun Franklin D. Roosevelt  (Amerika Syarikat) dikatakan dipengaruhi populis.

Kekacauan dan konflik antara puak haluan kiri dan kanan (contohnya, kejadian mogok yang menyebabkan penutupan operasi, dasar bertujuan untuk melemahkan pembangkang dan akhbar, dan lain-lain) mengakibatkan demokrasi di Itali, Jerman, Sepanyol dan Jepun untuk memilih pemerintahan diktator kerana keputusan kolektif/inklusif dilihat sebagai toleransi untuk tingkah laku yang menjejaskan kedudukan pemerintahan, dengan itu pemimpin autokratik diberi kuasa diktator untuk mengawal keadaan.

Dalam beberapa kes (seperti Sepanyol), perselisihan antara mereka, ideologi bercanggah membawa kepada perang saudara.

Di AS dan United Kingdom, pemimpin populis terkemuka muncul sebagai tokoh negara (seperti Oswald Mosley, Charles Coughlin, Huey Long), walaupun mereka bukanlah dari parti berkuasa.


Azizi Ahmad Sinar Harian Pendapat Cetusan 31 Oktober 2017
Tags: falsafah, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments