kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Laporan Empat Komponen; UPSR hanya satu daripada 4 komponen PPSR, Pelaporan Pentaksiran

NILAI: Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) membabitkan empat komponen termasuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang akan dimumkan esok bukan perkara baharu.

Sebaliknya, Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Chong Sin Woon, berkata ia sudah dimulakan tahun lalu tetapi banyak pihak tidak memberi perhatian serius terhadap perubahan terbabit.

Selain keputusan UPSR, PPSR turut mengandungi laporan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD), Pentaksiran Psikometrik serta Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK).

"Kementerian sudah lama memperkenalkan format PPSR sebelum digunakan dalam UPSR tahun lalu. Ketika pengumuman keputusan, calon diberi dua kertas (slip) iaitu keputusan peperiksaan dan pentaksiran, tetapi orang hanya lihat keputusan peperiksaan sahaja.

"Kita banyak kali bercakap mengenai PPSR, tapi media serta ibu bapa masih memberi fokus kepada keputusan UPSR.

"Mungkin kini ramai orang mulai sedar UPSR hanya sebahagian daripada PPSR," katanya ketika ditemui selepas merasmikan majlis Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Taman Semarak, di sini, hari ini.

BH hari ini melaporkan, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin, berkata UPSR hanya satu daripada empat komponen PPSR yang akan diumumkan di sekolah esok.

Amin dilaporkan berkata, keputusan tidak lagi membabitkan jumlah calon UPSR memperoleh A dalam semua subjek, tetapi turut mengambil kira komponen lain kerana setiap murid memiliki keunikan tersendiri.

Mengulas lanjut, Sin Woon berkata, beliau memahami reaksi berkenaan kerana menyedari perubahan sedemikian memerlukan masa, malah negara lain termasuk Jepun dan Taiwan turut menghadapi isu sama ketika membuat perubahan sistem pendidikan.

Beliau berkata, format PPSR memberi peluang kepada ibu bapa untuk lebih mengenali kecenderungan serta potensi anak masing-masing kerana pentaksiran yang dilakukan adalah secara menyeluruh dan tidak hanya sekadar pencapaian akademik.

Sementara itu, beliau berkata, perubahan format turut melepaskan guru daripada tekanan untuk memastikan sekolah mencapai sasaran keputusan peperiksaan tertentu kerana sebelum ini ranking sekolah ditentukan berdasarkan 70 peratus keputusan peperiksaan.

Ifwan Tun Tuah Berita Harian Pendidikan 22 November 2017
Laporan Empat Komponen

PUTRAJAYA: Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) yang akan diumumkan Khamis ini tidak hanya menumpukan kepada Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2017, sebaliknya turut membabitkan tiga komponen lain.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin, berkata selain pencapaian akademik menerusi UPSR, tiga komponen lain ialah pentaksiran bilik darjah; pentaksiran aktiviti jasmani, sukan dan kokurikulum serta pentaksiran psikometrik.

Beliau berkata, keputusan tidak lagi membabitkan jumlah calon UPSR memperoleh A dalam semua subjek, tetapi turut mengambil kira komponen lain.

Katanya, setiap murid memiliki keunikan tersendiri dan tidak semata-mata jumlah mereka meraih A dalam peperiksaan yang diduduki.

"Sudah tiba masanya, kita tidak lagi memfokuskan kecemerlangan seseorang murid itu berdasarkan keputusan peperiksaan, tetapi melihat pencapaian mereka secara holistik sebagai seorang insan.

"Selain pencapaian akademik, yang lebih penting adalah pembangunan karektor, memperkasa pendidikan sejati dan menyediakan sesi pengajaran serta pembelajaran yang menyeronokkan" katanya.

Beliau berkata demikian pada taklimat media berhubung pengumuman keputusan UPSR 2017 di sini, hari ini.

UPSR hanya satu daripada 4 komponen PPSR


AMIN menunjukkan buku laporan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 ketika sidang media di Putrajaya, semalam. - Foto Mohd Fadli Hamzah

PUTRAJAYA: Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) hanya satu daripada empat komponen dalam Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) yang akan diumumkan, esok.

Tiga lagi komponen ialah Pentaksiran Bilik Darjah (PBD), Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) serta Pentaksiran Psikometrik (PPsi).

Menjelaskan pembaharuan itu, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin, berkata penilaian murid mulai tahun ini tidak lagi memfokuskan kecemerlangan akademik sahaja, tetapi turut melihat pencapaian mereka secara holistik sebagai seorang insan.

"Setiap murid memiliki keunikan tersendiri dan tidak semata-mata jumlah A diperoleh dalam peperiksaan.

"Selain pencapaian akademik, yang lebih penting adalah pembangunan karektor murid," katanya pada taklimat media di sini, semalam.

Bantu guru sedia pelan pembelajaran

Menerusi PBD, pentaksiran dibuat ketika pengajaran dan pemudahcaraan (PdPc) dengan merujuk kepada dokumen standard Kurikulum dan Pentaksiran (DKSP) untuk melihat tahap penguasaan pembelajaran murid.

Pentaksiran ini dibuat bagi membantu guru untuk menyediakan pelan pembelajaran bagi setiap murid menggunakan pelbagai jenis instrumen.

PAJSK pula akan mentaksir murid melalui penilaian SEGAK, iaitu Standard Kecergasan Fizikal bagi mengukur tahap kecergasan, Indeks Jisim Badan (BMI) bagi merekod tinggi dan berat badan sebagai satu indikator kesihatan, selain mengambil kira penyertaan/pencapaian sukan pada pelbagai peringkat.

Murid juga ditaksir dalam kokurikulum dan ekstra kokurikulum iaitu penyertaan dan pencapaian dalam persatuan, unit beruniform serta pembabitan secara sukarela pada semua peringkat.

PPsi lihat kecenderungan murid

PPsi pula untuk melihat kecenderungan murid dalam bidang yang diminati seperti bidang muzikal, lingustik, logik matematik dan visual ruang.

PPsi untuk Murid Berkeperluan Khas (MBK) dibuat menerusi Pentaksiran Alternatif Sekolah Rendah (PASR), iaitu mengukur pencapaian murid melalui pendekatan pentaksiran bersepadu dalam situasi sebenar keperluan murid.

Amin berkata, murid UPSR akan menerima empat slip PPSR yang mengandungi maklumat pencapaian dalam semua komponen berkenaan.

Beliau berharap perubahan itu dapat mengembalikan PdPc yang menyeronokkan bagi membolehkan guru mengajar tanpa tekanan.

"Menerusi pendekatan ini, tiada lagi perbandingan mengikut negeri dan daerah. Gred Purata Sekolah (GPS) dan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) yang dilihat menjadi bebanan kepada guru juga dihapuskan," katanya.

Mengenai kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Amin berkata, permohonan secara dalam talian sudah ditutup dan murid yang ingin memohon sekarang perlu menjalani satu lagi ujian khas.

Tags: pdpc, pentaksiran, peperiksaan, upsr
Subscribe

Posts from This Journal “pdpc” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments