kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perubatan Herba Percayakah Anda?

‘Pengguna mudah terpedaya’,  lambakan produk kesihatan dan kecantikan di pasaran dilihat sebagai satu trend yang membimbangkan, apatah lagi ramai yang begitu mudah terpedaya dengan produk yang menjanjikan perubahan pantas. (Utusan Malaysia 04 November 2017 5:00 PM)

Kebanyakan orang menganggap perubatan herba tidak perlu, tidak sesuai atau menggunakannya dengan cara yang sama seperti perubatan biasa.


Mana-mana ahli pengamal perubatan herba sekali pun, jika disoal dan ditanya beberapa kali pun "Apakah herba terbaik untuk sakit kepala.?” sentiasa akan memberi jawapan yang sama.

"Itu bergantung kepada sama ada sakit kepala anda adalah gejala stres, ketegangan leher, kebimbangan, radiasi yang berlebihan daripada kerja komputer atau televisyen, masalah hati, masalah pundi hempedu, fluktuasi gula darah, bahan kimia neurotoksik dalam makanan anda, trauma kepala, bahan kimia dalam rumah atau pejabat, atau faktor lain.

Namun apa yang pasti, menggunakan perubatan herba semula jadi adalah jelas lebih baik dan berkesan.

Jika anda sering mengikuti perkembangan industri perubatan,   anda akan ketahui dan mendapati bahawa syarikat farmaseutikal yang bernilai berbillion ringgit akan berusaha untuk mendapatkan tumbuhan herba untuk di ekstrak, sintesis, mempatenkan dan mengeluarkan dan menghasilkan bahan perubatan herba yang menakjubkan.

Terdapat beribu-ribu kajian yang mendokumentasikan keberkesanan ubat-ubatan herba dari seluruh dunia untuk mengubati jenis kesihatan biasa atau serius.

Namun tidak menghairankan juga masih ramai yang mengatakan bahawa ‘perubatan herba adalah tidak berfungsi’ , ‘ tidak percaya akan keberkesanan perubatan herba’ mungkin kerana mereka tidak mempunyai latihan atau latar belakang dalam perubatan herba.

Yang pasti mereka dari zaman dahulu tentunya lebih berpengetahuan tentang potensi ubat herba daripada pada zaman moden.

Dalam proses memisahkan sebatian tumbuhan dari nutrien penting dan bahan berfaedah lain yang dijumpai secara semulajadi bersama sebatian asal dalam tumbuh-tumbuhan, dan kemudian mencuba untuk mencipta semula sebatian semula jadi ini di makmal-senarai kesan sampingan cenderung berkembang.

Apabila digunakan dengan betul dalam bentuk yang betul, kebanyakan ubat herba mempunyai sejarah keselamatan pengunaan  yang luas, oleh itu ubatan herba adalah cenderung lebih selamat digunakan dari perubatan farmaseutikal.

Dalam memasarkan barangan termasuklah perubatan herba, pasti kita dapat perhatikan terdapat eksekutif farmasi korporat yang tamak yang memacu harga produk mereka.

Jelas dan baik untuk kita mengetahui bahawa terdapat pilihan semulajadi yang mudah didapati yang jauh lebih murah daripada perubatan moden yang sedia ada dipasaran.

Setiap manusia di planet ini mempunyai hak untuk kesihatan tanpa mengira status pendapatan mereka. Perubatan herba cenderung menjadi pilihan yang berpatutan.

Perubatan herba adalah perubatan yang mampan, ia adalah bahan perubatan yang tersedia untuk manusia di seluruh dunia, tidak kira di mana komuniti mereka berada.

Walaupun pengetahuan dan kebijaksanaan asal penggunaan herba mungkin telah hilang di beberapa tempat, tumbuhan herba perubatan masih wujud.

Hanya dalam masa yang terdekat ini kita telah kehilangan sentuhan dengan ahli perubatan herba dan bertukar kepada perubatan moden.

Kebanyakan herba mengandungi berpuluh-puluh dan kadang-kadang beratus-ratus sebatian penyembuhan.

Kandungan kompaun  ini cenderung untuk berfungsi dengan baik dan menyebabkan kesan sampingan yang paling sedikit apabila digunakan secara sinergi.

Hasilnya adalah hampir selalu lebih baik untuk mengambil ubat-ubatan herba yang menggunakan keseluruhan, bahagian perubatan tumbuhan, seperti teh atau ‘tinctures’ (ekstrak alkohol) dan bukan sebatian tunggal yang terpencil di makmal.

Perubatan herba dan farmaseutikal adalah saling berkait. Ini adalah kerana kedua-duanya adalah ubat-ubatan. Oleh itu, penting untuk bertanya dengan doktor anda atau pakar herba yang berkelayakan sebelum mengambil kedua-duanya.

Herba yang digunakan dalam masakan masih mengekalkan khasiat perubatan tidak kira bagaimana anda mengambilnya.

Ramai orang mengklasifikasikan herba seperti masakan atau ubatan, dalam erti kata lain, banyak herba yang kerap kita digunakan dalam masakan tetap mempunyai sifat penyembuhan yang hebat, dan sebaliknya.

Herba tidak boleh digunakan dengan cara yang sama sebagaimana perubatan moden.

Di dunia farmaseutikal, ideanya adalah mengambil ‘ubat’ untuk sesuatu gejala. Namun herba berfungsi pada tahap holistik: mereka menguatkan badan dari dalam ke luar.

Jadi,  mungkin akan mengambil masa yang lebih lama untuk melihat peningkatan simptom, dan bukan terus mengatakan tidak kepada penggunaanya.

Sebagai contoh terdapat pelbagai herba yang disebut sebagai oregano,  jadi pastikan anda mengetahui nama saintifik tumbuhan yang anda berminat untuk digunakan untuk tujuan perubatan.

Dengan cara itu, anda akan memastikan keberkesanan dan keselamatan yang lebih besar. Sentiasa pastikan anda menggunakan tumbuhan herba yang betul.

Sesetengah bahagian tumbuhan mungkin merupakan bahagian yang  toksik jika digunakan, bagi sesetengah tumbuhan, akar merupakan bahagian yang digunakan untuk  perubatan manakala untuk yang lain ia mungkin daun, bunga atau benih.

Lebih baik merujuk kepada buku panduan atau laman web yang bereputasi yang menunjukkan bahagian tumbuhan yang betul digunakan sebelum menggunakan ubat herba. Sentiasa pastikan anda menggunakan bahagian tumbuhan yang betul.


Alhamdulillah, artikel pendek saya berjudul 'Perubatan Herba Percayakah Anda?' telah disunting dan disiarkan di Dewan Masyarakat Bil 1 2018 Januari 1, 2018 ... kena pi kedai buku kalau berminat untuk mengetahui lanjut ...
Tags: herba, perubatan, writings
Subscribe

Posts from This Journal “perubatan” Tag

 • Perubatan Herba Percayakah Anda?

  Alhamdulillah, penulisan saya bersama Dewan Bahasa Pustaka berjudul 'Perubatan Herba Percayakah Anda?' telah disunting dan disiarkan di…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments