kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kelas syarahan kecil vs kuliah syarahan di dewan

Tetuan Pengarah mahu kelas syarahan dijalankan dalam kumpulan yang kecil bagi membolehkan  komunikasi langsung dan interaksi kuliah menjadi lebih aktif.

Sekumpulan pensyarah pula lebih suka kelas besar (mass lecture) atau kuliah syarahan di jalankan di dewan atau auditorium kerana kebanyakan mereka akan berada di luar pejabat yang menghadiri mesyuarat, seminar atau bengkel, dengan alasan ia akan menjimatkan masa dan tenaga.Di samping itu, jika anda terlepas pengajaran anda, anda perlu menggantikan sesi pengajaran anda.

Jadi apakah pilihan anda, mengendalikan sekumpulan 20-25 pelajar dalam satu sesi atau kelas besar yang berjumlah 70 hingga 100 atau lebih pelajar?

Sesetengah berjenaka dengan berkata, kumpulan pensyarah ingin mempunyai masa yang manis dan santai kerana dalam menjalankan 'mass lecture', hanya seorang sahaja pensyarah yang akan memberi ‘syarahan’ manakala yang lain hanya akan berada di bilik atau dewan atau tidak perlu berada di dalam sesi syarahan tersebut.

Mereka didalam kumpulan akan mengambil giliran dalam memberi kelas syarahan dan hanya akan menyediakan sejumlah bahan pelajaran mengikut ketetapan tugas yang dipersetujui. Keadaan ini biasanya kelihatan dengan baik dan lancar terutama ketika seseorang tidak tahu 'kandungan pengajaran.

Memberi syarahan adalah kaedah pengajaran tertua di kebanyakan institusi pendidikan. Kaedah pengajaran ini adalah salah satu cara saluran komunikasi maklumat. Pelajar akan hadir hanya untuk mendengar dan pada masa tertentuk akan memetik dan menyalin apa yang 'disampaikan', menggabungkan maklumat dan menganjurkannya, jika perlu.

Kebanyakan akan hadir untuk tujuan merekodkankehadiran, dan 'pensyarah' akan kerap menghadapi masalah dalam mendapatkan perhatian pelajar kerana ramai pelajar di dalam kelas tidak boleh mengikuti tema konsep tersebut itu. Pengajaran dan pembelajaran memberi pengaruh  yang kuat terhadap cara pengajaran dilakukan.

Dalam menjalankan syarahan beramai (mass lecturer), sejumlah besar topik boleh dibincangkan dan dikongsikan dalam tempoh kelas syarahan beramai.Banyak peralatan dan syarahan boleh dijalankan dimana-mana. Jarang sekali bilik makmal atau mana-mana peralatan tambahan digunakan.

Bahan pembelajaran yang diperlukan untuk kegunaan (biasanya komputer riba (laptop), projektor LCD, akses internet, sistem PA yang diperlukan) adalah minima. Pelajar boleh mengembangkan kemahiran mendengar dan membantu mempelajari dan memperbaiki bahasa. Apa yang diperlukan adalah susunan logik bahan untuk pembentangan secara lisan

Secara psikologi, kaedah ini boleh diterima dan praktikal kerana sifat perbezaan individu. Penyampai atau pensyarah mungkin menyampaikan kuliah yang sama kepada pelajar tanpa mengenali perbezaan individu.

Daripada hanya mendengar penyampaian 'guru', pembelajaran harus menjadi proses yang aktif dan memerlukan peserta yang hadir secara aktif berpartisipasi. Sekiranya tahap bahasa yang digunakan dalam kuliah adalah tidak difahami atau melebihi kemampuan tahap pelajar, mereka mungkin akan terlepas apa yang disampaikan.

Apa yang disampaikan ketika kuliah sering dilupakan oleh para pelajar, namun pembelajaran  masih terus dikekalkan jika aktiviti yang diberikan memberi pengalaman bermakna. Juga diperhatikan bahawa kemampuan mendengar pelajar adalah tidak sama dengan tahap perhatian dan pemerhatian yang diberikan.

Pengajaran dan pembelajaran bukanlah sesuatu proses yang mudah; proses ‘mencurah ilmu’ bukanlah sesuatu cara memberi pendidikan yang baik atau sesuai untuk semua pelajar. Ditahap ini, adalah sukar bagi pelajar untuk memahami konsep yang disampaikan melalui kaedah syarahan.

Walaupun memberi syarahan dalam kelas yang besar dikatakan bermakna, aktif dan menarik dengan perkongsian pengalaman atau aktiviti namun ia memerlukan ‘penyampai atau pensyarah’ yang mempunyai kemahiran penyampaian yang tinggi dan tidak hanya menyalurkan penyampaian secara ‘satu aliran’ keatas kumpulan yang pasif dan pengurusan kelas yang lemah lagi tidak terkawal.

Azizi Ahmad. (Kampus UOLS, 10 Julai 2018). Kelas syarahan kecil vs kuliah syarahan di dewan. Kampus UOLS. Sinar Harian Kumpulan Media Karangkraf Berhad.
Tags: dewan, kelas, syarahan, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments