kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Graduan diluluskan gagal menyerlah

‘Meluluskan’ pelajar yang gagal atau tidak mencapai tahap yang ditetapkan berlaku dalam institusi pengajian tinggi di negara ini demi menjaga nama baik universiti.

Perkara itu bukan sahaja boleh menjatuhkan imej institusi berkenaan, malah graduan yang dihasilkan oleh universiti terbabit tidak berkualiti hingga menyebabkan ada dalam kalangan mereka yang menganggur selepas bergraduat.

Tahun lalu, bekas Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh memaklumkan 54,103 daripada 238,187 siswazah universiti menganggur dalam tempoh enam bulan selepas menamatkan pengajian masing-masing pada 2016.

Antara faktor graduan terbabit menganggur selepas menamatkan pengajian, disebabkan graduan yang dihasilkan tidak berkualiti atau menepati kehendak industri termasuk tiada kemahiran yang diperlukan majikan.

Justeru, pelajar yang dikatakan ‘lulus’ sepanjang pengajian mereka, namun hakikatnya mereka gagal dalam pentaksiran berpusat dan realiti kehidupan.

Tindakan menukar atau mengubah gred pencapaian pelajar agar mereka ‘lulus’ akan menukar senario pendidikan tinggi negara ini secara keseluruhan.

Mengubah atau ‘menipu’ gred pencapaian pelajar tidak akan dapat mencorakkan atau menyelesaikan permasalahan sistem pendidikan negara.

Sejauh mana dakwaan ini, Tokoh Pendidikan Negara, Prof Emeritus Tan Sri Dr Sahol Hamid Abu Bakar tidak menolak perkara itu kerana ada berlaku dalam institusi pengajian tinggi iaitu ‘meluluskan’ pelajar yang gagal.


Berita Harian Pendidikan V29 16 Ogos 2018
Tags: gagal, lulus, pendidikan, universiti
Subscribe

Posts from This Journal “gagal” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments