kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jangan salahkan atlet kalau tak menang

11 SEPTEMBER — Rakyat Malaysia terutamanya ahli sukan sangat bertuah kerana mempunyai kerajaan yang 'empati' dan yang memberi penuh sokongan, sama ada dari Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Harapan (PH).

Mereka yang terlibat secara aktif tidak perlu risau tentang kemenangan atau kegagalan kerana apa jua keputusan yang diperolehi, akan masih ada peluang lain diberikan kerana dalam sudut  falsafah, sukan bukan semata-mata mengejar kemenangan tapi mengambil bahagian.

Kita harus berbangga, kerana negara kita benar-benar membina sebuah negara melalui sukan; pasukan kita telah gagal banyak kali dan tidak pernah mengalah untuk meneruskan perjuangan dari masa ke masa; dan baru-baru ini di bawah pengurusan baru, Kementerian Belia dan Sukan menegaskan bahawa Program Podium tidak akan ditamatkan.

Sikap tidak akan mengalah melalui menteri belia dan sukan yang baru juga harus dipuji.

Program penambahbaikan dan semakan yang akan dilakukan melibatkan semua pihak dalam program tersebut adalah perlu untuk memastikan tidak ada lagi kegagalan  terutama dalam memenuhi dan memenuhi sasaran memenangi pingat emas pertama negara pada Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Walaupun ramai sedia maklum penambahbaikan dan semakan apakah yang dimaksudkan. Jadi apa yang perlu dibimbangkan?

Penyokong mungkin bosan dengan kenyataan seperti "perlu ada pembaik pulih menyeluruh dari segi struktur pengurusan, sistem peruntukan semasa dan struktur insentif serta sistem hukuman supaya kita dapat memastikan dan mengelakkan membuat kesilapan dan kejayaan dapat dicapai terutama dalam memenangi pingat emas Olimpik pertama untuk negara. "

Bagi yang suka mengecam, tanya diri anda, adakah anda cukup baik untuk mewakili negara?

Pendapat saya ialah, kenapa kita tidak hanya bersaing tanpa perlu mengucapkan harapan 'besar'. Bersaing sajalah demi sukan dan permainan. Untuk menjalani  kehidupan yang sihat.

Mana-mana atlet yang mewakili Malaysia tentunya mengejar impian tersendiri  terutama mereka mewakili negara kita yang dicintai.

Bagi atlet sendiri, menjadi wakil negara adalah satu motivasi yang kuat. Matlamatnya adalah untuk mewakili negara tercinta. Jangan salahkan mereka jika mereka tidak boleh mendapatkan pingat.

Bagi mana-mana atlet, mereka tahu, bahawa memenangi emas, perak atau gangsa akan ada sesuatu yang menunggu mereka apabila mereka kembali pulang dari sesuatu temasya.

Jika  mereka tewas atau kalah, mereka masih mendapat keuntungan berbanding penduduk negara yang berjumlah 32.4 juta orang. Mereka merupakan yang terbaik dan paling tidak berpeluang untuk melawat negara lain dan bermain untuk negara.

Tentunya semua atlet mempunyai sikap patritiosme yang tinggi berbanding orang lain.

Kebanggaan dalam mewakili negara boleh menyatukan seluruh negara.

Pada Sukan Olimpik Athens 2004, kejayaan pasukan bola sepak Iraq yang berjaya ke peringkat separuh akhir, menjadi simbol perpaduan dan harapan kepada negara walaupun dilanda kekacauan peperangan.

Sukan dan permainan juga boleh menjadi menyatukan dan mendamaikan musuh.

Kebanyakan atlet memahami dan tahu bahawa mereka bertanggungjawab ke atas negara masing-masing.

Dengan seluruh tumpuan keatas mereka, mana-mana atlet sekalipun akan mengaku akan memberi yang terbaik, jadi biarkan mereka melakukan yang terbaik walaupun tidak berjaya memberi keputusan yang diinginkan.

Bagi penonton dan penyokong, terimalah dengan hati yang terbuka, biarkan sahaja menang atau kalah, biarkan mereka menikmati dan bermain untuk negara; berikan mereka peluang untuk melakukan yang terbaik.

Bak kata pepatahi 'Rom tidak dibina dalam satu hari'. Marilah kita berdoa, berharap dan tunggu hasil kejayaan (walaupun entah bila) kerana tentunya ada cahaya di hujung terowong.

Azizi Ahmad Malaymail ProjekMMO Pendapat 11 September 2018

Tags: atlet, sukan, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments