kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hayati frasa saya yang menjalankan amanah

Cadangan untuk perubahan frasa yang dibuat oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa setiap surat arahan rasmi  mesti berakhir dengan perkataan "saya yang menjalankan amanah" di sudut kiri bawah sebelum ditandatangani pegawai yang berkenaan berkuatkuasa pada 20 September 2018.
Perubahan frasa hanya melibatkan Pindaan perenggan 6.4 (g), Lampiran A, Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 Tahun 2007.

Harapan kerajaan bahawa setiap penjawat awam akan menghargai kenyataan bahawa setiap perintah, tugasan dan tanggungjawab adalah kepercayaan dan amanah yang harus dilakukan sebaik mungkin.

'Amanah' merujuk kepada kesediaan dan usaha untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang telah diamanahkan (kepada orang itu) dalam batas kuasa dengan tekun dan keikhlasan untuk mencapai objektif yang ditetapkan.

‘Amanah’ adalah jaminan bahawa orang itu adalah, dipercayai, bukan hanya oleh sifatnya tetapi oleh integritinya.

Penjawat awam mestilah memiliki watak yang mulia, luhur dan murni, ikhlas kepada dirinya sendiri, rakan sekerja dan organisasi.


Kepercayaan adalah nilai asas yang harus dimiliki setiap pegawai  dalam menjalankan tugasnya untuk menghasilkan kerja atau memberi perkhidmatan yang berkualiti tinggi.

Sebelum ini, pekeliling itu menyatakan bahawa setiap huruf mesti berakhir dengan perkataan "saya yang menurut perintah" di sudut kiri bawah sebelum tandatangan pegawai berkenaan.

Bagi kebanyakan orang, perkataan "ketaatan" berakar dengan konotasi negatif. Ia dilihat sebagai tanda kelemahan, batas kebebasan, penghalang kepada penentuan nasib sendiri, ancaman intelektualisme.

Mengikut peraturan budaya, jika kita harus taat kepada sesiapa atau apa saja di luar diri kita, bos, ahli keluarga, guru atau ketua agama kita tidak sepenuhnya bebas.

Ketaatan adalah pematuhan kepada arahan yang diberikan oleh pihak berkuasa.

Pada tahun 1960-an, ahli psikologi sosial Stanley Milgram melakukan kajian penyelidikan yang terkenal yang dikenali sebagai kajian ketaatan. Ia menunjukkan bahawa manusia mempunyai kecenderungan yang kuat untuk mematuhi perintah atau arahan dari pihak berkuasa.

Milgram telah menjalankan satu subjek penyelidikan terhadap empat puluh sukarelawan lelaki tentang kesan hukuman terhadap pembelajaran.

Setiap sukarelawan berperanan sebagai seorang ‘guru’. Setiap sukarelawan diberitahu bahawa tugas mereka adalah untuk membantu antara mereka mempelajari senarai kata pasangan.

Setiap kali seorang sukarelawan tidak menjawab dengan betul, ‘guru’ itu akan memberikan kejutan elektrik kepada ‘sukarelawan guru’. Guru diberitahu untuk meningkatkan tahap kejutan setiap kali ‘sukarelawan guru’ membuat kesilapan, sehingga tahap kejutan berbahaya dicapai.

Sepanjang perjalanan eksperimen, penyelidik dengan tegas mengarah ‘guru’ untuk mengikuti arahan yang telah diberikan. Pada hakikatnya, ‘sukarelawan’ bukanlah subjek eksperimen tetapi rakan penyelidik Milgram sendiri, dan mereka tidak pernah menerima kejutan elektrik. Walau bagaimanapun, mereka berpura-pura ‘sakit’ apabila kejutan diberikan.

Sebelum kajian itu, empat puluh ahli psikiatri yang ditemui oleh Milgram memberitahunya bahawa kurang daripada 1 peratus sukarelawan  akan terkesan dengan apa yang mereka fikir adalah kejutan berbahaya terhadap pelajar.

Bagaimanapun, Milgram mendapati bahawa dua pertiga daripada ‘sukarelawan guru’ telah terkesan menerima tahap kejutan tertinggi, walaupun tahu bahawa pelajar tidak  mengalami kesakitan yang teruk.

Milgram percaya bahawa ‘sukarelawan guru’ telah bertindak dengan cara ini kerana mereka dipaksa atau diberi tekanan untuk berbuat demikian oleh pihak yang berkuasa.

Milgram mendapati bahawa ‘sukarelawan guru’ lebih cenderung untuk patuh dalam beberapa keadaan tertentu berbanding yang lain. Ketaatan dan kepatuhan adalah tertinggi ketika:

 • Perintah atau arahan diberikan oleh tokoh pihak berkuasa dan bukannya sukarelawan lain

 • Tokoh pihak berkuasa hadir di bilik dengan sukarelawan

 • Eksperimen dijalankan di institusi berprestij

 • Sukarelawan berada di bilik lain

 • Sukarelawan tidak melihat sukarelawan lain yang tidak mematuhi perintah atau arahan

Dalam situasi harian, manusia mematuhi perintah atau arahan kerana ingin mendapatkan ganjaran atau habuan; kerana mereka mahu mengelakkan akibat negatif dari ketidakpatuhan, dan kerana mereka percaya pihak berkuasa adalah berhak dan tidak salah memberi arahan.

Dalam situasi yang lebih ekstrem, manusia akan patuh pada arahan  walaupun mereka dikehendaki untuk melanggar nilai diri sendiri atau melakukan jenayah.


Para penyelidik berpendapat beberapa faktor menyebabkan manusia akur dengan kepatuhan keterlaluan:

 • Manusia  mengesahkan perlakuan mereka dengan membenarkan pihak berkuasa bertanggungjawab keatas  diri mereka sendiri.

 • Manusia membenarkan perlakuan keatas mereka sebagai satu rutin.

 • Manusia tidak mahu dianggap biadap atau menyinggung perasaan pihak berkuasa.

 • Manusia mematuhi perintah mudah dahulu dan kemudian merasa dipaksa untuk mematuhi lebih banyak perintah yang lebih sukar. Proses ini dipanggil ‘pemerangkapan’ (entrapment), dan ia menggambarkan fenomena ‘mencatas’.


Walau bagaimanapun, orang yang kurang bersetuju dan lebih kontroversial, lebih cenderung untuk mempersoalkan etika arahan dan menolak untuk mengejutkan orang yang tidak bersalah.

Walaupun kita mungkin berfikir bahawa mengikut kehendak orang lain, akan membuat kita kelihatan baik, namun berpendirian tegas, yakin, percaya dan berfikir dengan betul akan lebih menjadikan anda sesorang yang sebenar.


Azizi Ahmad Utusan Malaysia Forum 29 September 2018
Tags: amanah, etika, perintah, writings
Subscribe

Posts from This Journal “amanah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments