kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Statistik dalam kehidupan

Hari Statistik Dunia yang pertama telah disambut di lebih daripada 130 buah negara dan kawasan di seluruh dunia pada 20 Oktober 2010.

Pada sesi keempat puluh satu, Suruhanjaya Statistik, mencadangkan untuk merayakan Hari Statistik Dunia pertama pada 20 Oktober 2010. Sebagai hasil kejayaan sambutan pertama Hari Statistik Sedunia pada tahun 2010, Suruhanjaya pada sesi keempat puluh tiga , pada bulan Mac 2012, mengesahkan syor Bironya bahawa Hari Statistik Sedunia akan disambut setiap lima tahun.Kita kini hidup dalam era revolusi data. Ia sedang mengubah dunia kita. Pilihan kita sebagai individu semakin dimaklumkan oleh sumber data yang lebih kompleks.

Urusan perniagaan menjanakan keputusan mengenai sistem maklumat yang pelbagai dan canggih. Kerajaan membuat undang-undang dan mereformasi perkhidmatan awam dengan asas keterlibatan yang semakin meluas.

Di universiti dan pusat pengajian tinggi, ada yang mengambil inisiatif untuk mengajar kaedah kuantitatif kepada pelajar dalam bidang disiplin di luar statistik, supaya mereka boleh menmperolehi kesan yang lebih besar daripada kajian penyelidikan mereka.

Di peringkat sekolah, kemahiran data sedang diajar sepanjang kurikulum subjek dari geografi ke biologi dengan cara yang membawa subjek ke kehidupan dan mencernakan imaginasi murid. Sesiapa sahaja yang mengatakan: "Saya tidak mempelajari matematik" pastinya akan ketinggalan.

Ia seolah-olah menjadi kenyataan untuk mengatakan bahawa mereka yang memahami  statistik akan kehadapan dan mereka yang tidak akan  ketinggalan.


Walau bagaimanapun, masih banyak yang perlu dilakukan sebelum dapat merasakan bahawa kita sebagai sebuah masyarakat yang selesa dalam dunia yang kaya dengan data.

Kita perlu bertolak ansur dengan mereka yang menggunakan nombor dengan cara yang menyesatkan, sama ada secara sengaja atau tidak sengaja.


Kita harus mendesak mereka yang berada di jawatan kuasa penguatkuasaan agar bertindak dengan penuh akauntabiliti mengenai keputusan yang diambil oleh mereka.

Hasil keputusan adalah merupakan satu pertimbangan tetapi bukti pentaksiran dapat mengurangkan risiko membuat kesilapan yang mengerikan.


Kita semua tidak memerlukan ijazah dalam statistik, kita hanya perlu penasaran atau perasaan ingin tahu dan menggunakan beberapa pemikiran kritis dan akal yang sehat.

Kelimpahan data bermakna bahawa ia adalah mungkin untuk menjana bukti dengan cara yang lebih cepat dan lebih tersasar untuk memaklumkan kepentingan sesuatu keputusan.

Statistik adalah sentiasa berbentuk sementara dan mampu diperbaiki, tetapi jika anda yakin bahawa ianya telah dikumpulkan secara jujur, boleh digerakkan untuk menambah nilai sebenar apabila anda perlu tahu apa yang sebenarnya berlaku.

Kejahilan, prasangka dan putar belit bukanlah asas yang baik untuk penghakiman.


Kita tidak dapat menilai kualiti sesuatu perkara hanya dengan melihatnya. Kita perlu memutuskan siapa atau apa yang harus dipercayai.

Pengunaan data akan terus dihasilkan pada kadar yang lebih tinggi. Kita mempunyai lebihan  bahan mentah.

Kita memberi diri kita kemahiran untuk menggunakannya untuk memperbaiki kehidupan kita. Tetapi kita perlu mempunyai keyakinan terhadap mereka yang memegang data, menganalisa dan memberikannya kembali kepada kita.


Sebagai pengguna, kita hendaklah bertanya dan menyoal dengan bijak mengenai apa yang sedang berlaku di dalam algoritma, mengenai data dan siapa yang mendapat akses kepadanya.

Kita  menuntut ketelusan dan ganti rugi. Pengusaha tahu mereka akan terkeluar dari urusan jika pengguna kehilangan kepercayaan terhadap mereka.


Bagi mereka yang berada dalam kedudukan untuk mencipta nilai awam dari data, mereka perlu kreatif dan inovatif seperti mana perkhidmatan data di pasaran.

Sekiranya kita ingin mendapat manfaat daripada data yang kita mahu, ia hendaklah dibentangkan dalam cara yang kita boleh faham seperti jadual kurang kompleks dan lebih mudah menggunakan visualisasi.

Kita memerlukannya dalam masa yang nyata dan pada tahap butiran yang menjadikannya relevan kepada pilihan yang perlu dibuat.


Kebolehpercayaan menuntut agar penghormatan diberikan kepada data dan hak subjek data  sama ada orang atau perniagaan. Etika tentang apa yang patut dilakukan dengan data adalah mencabar kerana landskap data baru menimbulkan banyak soalan baru.

Tetapi penghakiman yang baik tentang apa yang patut dilakukan adalah prasyarat untuk keyakinan orang ramai. Perkara keselamatan dan kerahsiaan sangat penting.


Kita harus membina kepercayaan sedia ada melalui Statistik Kebangsaan kita. Maklumat data baru mengenai inflasi, pekerjaan dan jenayah, sebagai contoh tentunya mendorong perdebatan dan makluman keputusan yang diambil.

Statistik yang didasarkan pada data peribadi, pentadbiran dan komersil yang diambil dari semua bahagian negara, dikumpulkan, dianalisis dan dilindungi.

Ianya memberikan pandangan baru yang penting mengenai keadaan negara sambil melindungi semua maklumat peribadi atau sensitif.

Di seluruh sistem Statistik Kebangsaan, revolusi data menyampaikan peningkatan radikal dalam kegunaan angka-angka dalam tahun-tahun akan datang.

Kita tentunya memperolehi sesuatu yang bermakna sebagai rakyat negara ini. Semuanya kini berada dalam jangkauan kita untuk memperolehi data yang  dipercayai bagi membantu kita membuat pilihan yang baik.

Statistik data yang sama juga boleh memberi kita cara untuk mempertanggungjawabkan mereka yang berada dalam kedudukan berkuasa dalam kerajaan, perniagaan atau di tempat lain,  memastikan mereka juga menghormati data peribadi kita dan menggunakan statistik yang lebih baik untuk membuat keputusan yang lebih baik demi kepentingan kemakmuran kita yang akan datang.

Sempena Hari Statistik Dunia 2018 marilah kita mendapatkan statistik yang lebih baik, keputusan yang lebih baik, kehidupan yang lebih baik sebagai sesuatu yang patut diraikan.

Azizi Ahmad Utusan Malaysia Forum 26 Oktober 2018
Tags: statistik, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments