kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hentikan budaya balas dendam kesumat

Saya tertanya-tanya sama ada ia berlaku di negara kita yang tercinta ini. Tetapi saya rasa sesiapa sahaja yang terbabit dalam kejadian pasti akan merasakan gegaran sebenar.

Sama ada niat dan tujuan untuk membalas dendam dan bertindak balas kenyataan itu kelihatannya berbaur politik.

Membalas dendam adalah sesuatu niat yang menyakitkan, dan merupakan pengistilahan berkaitan dengan konsep.

Matlamat membalas dendam adalah untuk menghapuskan rasa malu dari penghinaan dan mengembalikan maruah.

Membalas dendam adalah sebagai tindakan balas terhadap mereka yang anda anggap telah bersalah dan menyebabkan anda dipersalahkan.

Dendam dan membalas dendam adalah tindak balas manusia yang mengerikan terhadap ketidakadilan dan keganasan.

Prinsip-prinsip keadilan dan kesaksamaan, kemaafan dan pengampunan, adalah penawar terbaik untuk menjinakkan tindak balas manusia yang dahsyat ini.

Oleh itu, hanya demokrasi dalam berpolitik  yang boleh menguatkuasakan prinsip-prinsip ini dan mengelakkan idea berdendam yang menguasai interaksi sosial dan politik.

Politik kuasa dan ketuanan bukanlah satu-satunya bentuk ekspresi membalas dendam, tetapi juga menguatkuasakan gagasan membalas dendam dengan mempromosikan ketidakadilan dan kerendahan hati.

Kamus Webster mendefinisikan berdendam untuk membalas dendam dengan bertindakbalas dalam bentuk atau tahap untuk menyebabkan kecederaan sebagai balasan untuk sesuatu, seperti membalas dendam dengan penghinaan yang serupa
.
Konflik berdendam sudah berlaku berabad-abad lamanya. Shakespeare berkata, "Jika anda menusuk kami, kami tidak berdarah, jika anda menggeletek kami, kami tidak ketawa Jika anda meracuni kami, kami tidak mati, dan jika anda salah, adakah kami tidak akan membalas dendam?"

Shakespeare jelas berfikir bahawa membalas dendam adalah sesuatu kebiasan dan boleh diramal seperti waktu terbitnya matahari.

Memang ada kebenarannya, tetapi bagaimana dengan idea bahawa balas dendam itu adalah merosakkan diri?

Confucius berkata, "Sebelum anda memulakan perjalanan untuk membalas dendam, eloklah anda menggali dua liang kubur."

Gandhi seolah-olah bersetuju dengannya ketika dia berkata, "Satu mata untuk satu mata hanya berakhir menjadikan seluruh dunia buta."

Membalas dendam seolah-olah menjadi salah satu naluri dalam diri kita.

Siapa agaknya yang tidak akan berkata, "Saya berharap dia akan mendapat pembalasan," atau berharap karma akan menimpa sipelaku?

Kenyataan, Clint Eastwood dalam filem Dirty Harry, "teruskan, ia akan mengembirakan saya" bergema sepanjang zaman.

Dendam yang tidak terkawal, menyerang dan serangan balas, boleh menghacurkan dan memusnahkan kehidupan semua yang terlibat. Tetapi naluri dan emosi kita biasanya mempunyai tujuan.

Penyelidik dan ahli teori percaya bahawa membalas dendam adalah satu bentuk terciptanya keadilan dan ancaman membalas dendam boleh menjadi satu bentuk perlindungan, seakan penguatkuasaan kerjasama sosial.

Bayangkan bahawa jiran anda mengadakan satu majlis besaran semalaman dan tetamunya meletakkan kereta mereka dan menghalang dan menggangu laluan keluar masuk kerumah anda.

Sekiranya anda percaya bahawa jiran anda adalah orang yang rasional yang tidak kisah untuk bertindakbalas, anda mungkin akan tergoda untuk mengunci kereta tetamu atau mengotorkan kereta mereka dengan telur. Jika anda fikir jiran anda akan "bersama anda," maka anda mungkin tidak akan bertindak mengikut kemarahan anda.


Mungkin tujuan membalas dendam adalah untuk menghalang tindakan tertentu atau ancaman membalas dendam akan mengamankan mereka yang cuba menyakiti anda pada masa akan datang.

Tetapi kadang-kadang orang bertindak membalas dendam apabila tidak ada kebaikan yang diperolehi dari tindakan mereka, selain daripada memberi penderitaan terhadap orang lain.

Orang yang telah dilukai atau dikhianati percaya tanpa sebarang keraguan bahawa jika pihak lain menderita, maka mereka akan merasa lebih baik, emosi mereka akan berkurang. Adakah ini benar?

Semangat untuk membalas dendam adalah kuat dan kadang-kadang hampir melampau. Tetapi intuitif logik kita tentang balas dendam sering berpintal, bertentangan, parokial, dan berbahaya.

Membalas dendam adalah tindak balas primitif, merosakkan, perlakuan ganas daripada kemarahan, kecederaan, atau penghinaan. Ia adalah satu cubaan yang sesat untuk mengubah malu menjadi kebanggaan.

Badan kerajaan, agama, tradisi, dan budaya menyediakan bimbingan dan peraturan mengenai bagaimana ‘dendam’ boleh diatasi.

Malangnya bimbingan dan peraturan ini sering tidak memuaskan kerana ia tidak termasuk kumpulan tertentu, secara umumnya tidak membawa kepada peningkatan, tidak digunakan secara sekata, dan biasanya membawa kepada keganasan yang berlarutan dan bertambah.

Azizi Ahmad Berita Harian Surat Pembaca 21 Disember 2018
Tags: budaya, dendam, writing
Subscribe

Posts from This Journal “dendam” Tag

 • Shakespeare dan plot dendam

  WILLIAM Shakespeare, adalah seorang daripada penulis kisah tragedi yang paling dikenali di dunia, diakui kemahirannya mencipta babak-babak drama…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments