kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pemerkasaan profesion kaunseling

Memperkasakan profesion kaunseling menjadi satu isu nasional yang perlu, memandangkan dalam arus pembangunan negara yang kian pesat, pelbagai masalah sosial dan kemasyarakatan mulai timbul dan ia tidak terhad kepada sesuatu golongan sahaja.


Profesion kaunseling di Malaysia yang melebihi tempoh lima dekad sewajarnya menetapkan satu asas yang kukuh untuk menjadikannya profesion yang gah dan dihormati.Namun dalam tempoh setengah abad, para kaunselor yang berkelayakan, terlatih dan bertauliah didapati tidak menawarkan perkhidmatan yang sepenuh dan sepatutnya diberikan.


Kesediaan pihak kerajaan terkini untuk memperkasakan profesion ini memang dialu-alukan oleh mereka yang menaungi bidang ini tetapi masyarakat masih tidak nampak akan sumbangan yang boleh diberikan kecuali mereka yang berada di persekitaran sekolah.
Sayugia dengan itu, masyarakat juga tahu bahawa ada lagi kumpulan profesion lain seperti ahli-ahli psikologi, pakar-pakar psikiatri dan kumpulan pekerja sosial yang nampak lebih memberi impak dari kaunselor yang hanya diketahui di sekolah.


Istilah memperkasakan mula digunakan di sekitar pertengahan abad ke 17. Ia boleh digambarkan sebagai satu proses untuk memberi kuasa atau mengagihkan kuasa kepada orang lain.


Dalam erti kata yang lain, memperkasakan boleh bermaksud sebagai satu cara membantu orang lain untuk membantu diri mereka sendiri.


Dalam gambaran kontemporari mengenai memperkasaan, istilah ini digunakan dengan meluas dan terkenal, dan sering digunakan oleh masyarakat.


Namun definisi moden adalah lebih meluas yang termasuklah proses untuk membolehkan orang lain memperolehi kawalan dan kuasa.


Pememperkasaan melibatkan amalan meningkat dan menambah kuasa dari seorang individu kepada komuniti yang besar agar individu dan kumpulan terlibat dapat mengambil langkah tindakan untuk memperbaiki keadaan atau situasi.


Keterangan ini memberi maksud bahawa pemerkasaan yang dijalankan adalah cara untuk membolehkan seseorang itu memiliki dan mewakilkan kuasa.


Pemerkasaan mungkin berasal daripada pengaruh luar, tetapi ia juga sesuatu yang dapat dijana dalam diri seseorang, yang dipanggil pemerkasaan diri.


Isu Pelbagai Budaya


Isu-isu pemerkasaan adalah penting berkaitan dengan pelbagai budaya, dan khususnya kepada golongan tertindas dan penduduk yang terpinggir.


Pemerkasaan adalah berkaitan dengan kecekapan budaya kerana kedua-duanya memberi tumpuan kepada bagaimana kelompok mengalami masalah seperti perkauman dan diskriminasi.


Pemerkasaan menyumbang kepada perubahan dan peningkatan kualiti hidup rakyat dan juga peningkatan taraf masyarakat.
Dari perspektif keadilan sosial, pemerkasaan melibatkan memberi orang hak untuk membuat keputusan dan pilihan mereka sendiri dan membolehkan orang bertindak atas keputusan dan pilihan tersebut.


Pemerkasaan boleh dijana dalam individu untuk menangani ketidaksamaan dalam kehidupan mereka, atau ia boleh dijana di seluruh komuniti untuk membantu kumpulan yang lebih besar mendapat kawalan ke atas situasi kehidupan mereka.


Pemerkasaan boleh membawa lebih banyak pilihan dan kebebasan untuk individu dan kumpulan dan boleh menyebabkan mereka lebih terlibat dalam organisasi dan usaha advokasi.


Tambahan pula, pemerkasaan boleh memudahkan penghormatan, hubungan yang kuat dengan orang lain, dan rasa hubungan dengan komuniti yang lebih besar.


Konsep Pemerkasaan


Proses untuk membolehkan pemerkasaan melibatkan lebih daripada sekadar mendapatkan akses kepada kuasa.

Pemerkasaan  juga melibatkan perubahan cara orang berfikir, supaya kesedaran dan pemikiran kritikal berlaku.Selain itu, pemerkasaan bukanlah sesuatu yang boleh dipaksakan kepada orang lain. Sekiranya individu atau kumpulan cuba menjana pemerkasaan sesama sendiri, beberapa syarat harus diwujudkan bagi memudahkan perkembangannya; ia tidak boleh dipaksa.


Teori pemerkasaan menjelaskan bahawa pemerkasaan melibatkan proses mengubah kepercayaan dan sikap dalam diri atau antara lain, yang kemudiannya membawa kepada perubahan sosial.


Pemerkasaan diterangkan sebagai ekologi yang tertanam dan beroperasi dalam hubungan yang rumit di kalangan individu, kumpulan, dan tetapan komuniti.


Oleh itu, pemerkasaan adalah konsep yang berubah dari masa ke masa dan mengambil pelbagai bentuk bergantung kepada individu.


Kesedaran Kritikal


Aspek dasar teori pemberian kuasa membincangkan perkembangan kesedaran kritikal kepada  mereka yang cuba membuat perubahan dalam pemikiran mereka.


Kesedaran kritikal adalah proses mengiktiraf penindasan dan mengambil tindakan terhadap penindasan yang diperakui.


Teori pemerkasaan menjelaskan perkembangan kesedaran kritikal yang melibatkan tiga proses psikologi: pengenalan
kumpulan, kesedaran kumpulan, dan keberkesanan.Proses psikologi ini biasanya berlaku satu demi satu, sama ada secara berasingan atau seiring dengan satu sama lain.
Proses pertama melibatkan prosedur pengenalan kumpulan.


Pengenalan kumpulan digambarkan sebagai pengenalan pengalaman dan kebimbangan bersama, keutamaan untuk kumpulan sendiri, budaya dan norma.


Proses psikologi kedua, kesedaran kritikal melibatkan apa yang dipanggil kesedaran kumpulan.


Kesedaran kumpulan adalah pemahaman mengenai perbezaan dalam status dan kuasa di kalangan kumpulan yang berlainan.


Proses ketiga kesedaran kritikal adalah keberkesanan diri dan / atau keberkesanan kolektif, yang merujuk kepada kepercayaan dalam keupayaan untuk melaksanakan tugas atau tanggungjawab yang diberikan.


Sebagai contoh, pemerkasaan yang berkaitan dengan keberkesanan merujuk kepada persepsi seseorang terhadap keupayaan mereka untuk menjana perubahan sosial.


Kesedaran kritikal adalah penyumbang penting kepada pembangunan pemerkasaan kerana kumpulan dan individu percaya kemampuan mereka untuk membuat perubahan dan akan lebih berkuasa.


Kaunseling


Dalam kaunseling, pemerkasaan dilihat sebagai cara untuk menumpukan perhatian kepada isu kekurangan kuasa, yang juga disebut sebagai kekuasaan, dan untuk menengahi peranan kekurangan kuasa dalam pembentukan dan penyelenggaraan masalah sosial.


Isu-isu pemerkasaan sering hadir dalam kaunseling, dengan penekanan terhadap kepercayaan para klien tentang diri mereka sendiri.


Penekanan ini dapat menjana pelanggan untuk menyumbang kepada perubahan, baik perubahan yang mereka inginkan untuk diri mereka sendiri dan perubahan yang mereka ingin lihat pada orang lain.


Sumbangan kepada perubahan ini sering dirujuk sebagai perubahan masyarakat dan sosial.


Peranan pemerkasaan dalam kaunseling mencadangkan cara baru untuk melihat kaunseling, kerana pemerkasaan juga boleh membawa kepada pembangunan program dan dasar yang mewujudkan persekitaran yang perkasa.


Dalam kaunseling, pemerkasaan paling sering dikonseptualisasikan di peringkat individu.


Pemerkasaan individu juga boleh diketahui dan digambarkan sebagai pemerkasaan psikologi.


Pemerkasaan dalam tetapan kaunseling melibatkan bekerja dengan pelanggan untuk membuat perubahan yang mereka ingin buat dalam hidup mereka.


Zimmerman menerangkan tiga aspek individu, atau psikologi, pemerkasaan: intrapersonal, interaksi, dan tingkah laku.


Intrapersonal digambarkan sebagai bagaimana orang berfikir tentang diri mereka dan termasuk konsep seperti keberkesanan diri dan motivasi.


Komponen interaktif merujuk kepada persekitaran sosial dan bagaimana orang berfikir dan berkaitan dengan persekitaran sosial mereka.


Komponen akhir, tingkah laku,  adalah berkaitan dengan tindakan yang diambil oleh orang-orang untuk menguatkuasakan pengaruh mereka terhadap persekitaran sosial dan politik. Ini dicapai melalui penyertaan dalam organisasi dan aktiviti komuniti.


Memahami ketiga-tiga komponen ini adalah penting dalam kaunseling hubungan kerana kekuatan dalam ketiga-tiga komponen itu adalah perlu bagi orang untuk menjadi berkuasa.

Azizi Ahmad Majalah Pendidik Bil 131 11 Januari 2019
Tags: kaunseling, pemerkasaan, profesion, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments