kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Media cetak masih relevan

Elakkan dari menyakitkan mata dan pandangan anda dan 'jangan mengalah' mungkin apa yang saya faham tentang penulisan oleh editor kumpulan NST, Rashid Yusof (4 Jan).

Saya terlihat juga ‘grafik Berita Harian, NST dan Harian Metro’ terpapar di penulisan akhbar berkenaan yang bermaksud ketiga-tiga akhbar berkenaan adalah dibawah naungan payung yang sama.


Bahan bacaan bercetak perlu pembaca untuk membaca cerita-cerita yang menarik, menggigit dan mempesonakan minat.

Ketua Editor juga mahu 'kita' untuk berkongsi pemikiran dan pandangan  dalam '500 patah perkataan ~ ke ruang Surat Pembaca, Forum atau sebagainya’  dan bersedia untuk dikritik dan dikomen.

Walaupun banyak perniagaan mengurangkan penggunaan kertas dan ada juga yang mengalihkan kepada "pejabat tanpa kertas" seperti akhbar MalayMail dan arahan yang tidak menyokong syarikat media akhbar tertentu untuk menyediakan bahan media bercetak di perpustakaan, sebagai pendidik saya masih lebih suka ‘bahan bercetak’ untuk pembacaan.

Walaupun perkembangan dan penggunaan ‘media elektronik seperti telefon bimbit pintar’ meningkat, ramai pengguna media masih lebih suka salinan bercetak surat khabar dan majalah kegemaran mereka berbanding artikel digital.

Walaupun di Malaysia harga bahan bacaan adalah 'agak mahal' kerana rakyat Malaysia nampaknya tidak mampu membeli salinan dicetak namun ramai yang lebih suka salinan bercetak sebagai cara untuk mendapatkan maklumat terkini.

Sebagai pendidik, saya lebih suka merit membaca akhbar yang dicetak setiap hari.

Membaca akhbar bercetak menyediakan pembaca dengan aliran maklumat yang mustahil untuk buku-buku sediakan.

Artikel akhbar memberikan maklumat yang komprehensif mengenai pelbagai topik.

Sangat kurang sumber maklumat lain memberikan skop terperinci mengenai begitu banyak kejadian yang berasingan dan saling berkaitan.

Maklumat yang terdapat di akhbar  boleh membantu anda dalam membuat keputusan kehidupan penting.

Surat khabar tempatan memberi wawasan mengenai peristiwa yang mempengaruhi komuniti anda dengan cara yang tidak dapat ditonton oleh galeri berita nasional.

Selama bertahun-tahun, pendidik telah mengiktiraf nilai artikel akhbar sebagai sumber tambahan buku teks tradisional.

Bahan cerita dan berita boleh digunakan untuk menunjukkan persamaan antara peristiwa semasa dan pelajaran lampau, untuk mengajar bidang pelajaran dan pendidikan, sebagai bahan segar untuk memberikan tugasan dan sebagainya.

Mengajar dan mengajak pelajar mengenai pentingnya media dalam kehidupan kita, pendidik membantu menghasilkan para pelajar yang berfikiran tajam dan lebih kritikal , yang merupakan salah satu sebab mengapa begitu banyak institusi pengajian tinggi memerlukan pendidik mereka untuk memasukkan tugasan berkaitan media dalam silibus mereka.

Banyak penerbitan menawarkan kadar langganan diskaun pelajar untuk menggalakkan pembaca dalam demografi itu.

Sekiranya anda menghadiri sekolah atau pengajian tinggi atau lanjutan, lihat dan pastikan sama ada majalah atau akhbar yang anda mahukan mempunyai diskaun pelajar. Penjimatan sering kali diberikan untuk murid dan pelajar.

Perbincangan dan perbahasan yang akan berjaya memaksa seseorang melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kemudahan peribadi mereka jarang berlaku.

Sekiranya ada yang perihatin dengan keadaan semasa dan terlepas berita sensasi di skrin televisyen, adalah  cukup bijak untuk anda menyemak di berita bercetak.

Ramai pembaca cetakan fizikal akan secara tidak sengaja mengakui bahawa mereka lebih suka kelajuan artikel laman sesawang tetapi mereka akan lebih puas dengan penerbitan cetakan atas sebab lebih mudah dari menggunakan telefon pintar atau komputer mereka.

Saya pernah dan sering menghantar penulisan artikel tulisan saya ke NST, Berita Harian dan media lain juga, ada yang diterbitkan dan ada yang tidak.

Saya berusaha keras untuk meyakinkan pelajar saya untuk menulis kepada 'akhbar' tetapi mereka menjawab bahawa seseorang itu perlulah seorang berstatus Profesor, Tan Sri, doktor atau sarjana kerana keutamaan diberikan kepada mereka.

Mereka juga bertanya bagaimana hendak menghantar ‘penulisan artikel’ ke NST, BH dan Harian Metro tetapi hanya NST dan BH yang mencatatkan cara untuk menghantar bahan penulisan untuk dipertimbangkan.

Mereka juga bertanya kepada saya 'berapa banyak yang anda dapat untuk menulis dan telah diterbitkan'. Tiada imbuhan atau token yang diberikan kepada penulis atau pengirim.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa akhbar tidak membayar atau memberi sebarang imbuhan untuk ‘penulis’ berbanding majalah. Dalam sesetengah kes, itu benar.

Di sisi positif, apabila saya menggunakan penulisan artikel akhbar saya di dalam bilik darjah, ia membantu pelajar melihat perkara-perkara dalam skop yang lebih besar dan meningkatkan kemahiran berfikir kritis mereka kerana ia meliputi pelbagai perkara dalam satu pek.

Bahan di akhbar adalah lebih banyak berbanding buku teks. Terdapat banyak maklumat yang boleh meningkatkan prestasi pelajar secara umum.

Akhbar-akhbar boleh menjadi alat yang baik untuk mengajar pelajar bagaimana membuat sebuah projek cara akhbar.

Akhbar juga  sangat membantu dalam peningkatan bahasa jika sering dibaca. Ia membantu meningkatkan pengetahuan am kerana membantu  mencerminkan status semasa negara.

Akhbar juga boleh menyumbang dalam meningkatkan celik huruf, dan merupakan sumber pendidikan yang penting.

Azizi Ahmad Berita Harian Surat Pembaca 21 Januari 2019
Tags: media, media cetak, newspapers, pendidik, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments