kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bezakan diri untuk belajar

Mana-mana pelajar tentunya akan menganggap dan percaya diajar bagaimana untuk belajar adalah sesuatu pemberian atau anugerah yang sangat berharga.

Pengajaran adalah merupakan seni membangunkan rasa ingin tahu pemikiran secara semula jadi. Tetapi pelajaran apa yang paling berharga?Apa yang berlaku saban tahun kita di dalam bilik darjah hanyalah mendengar, menghafal, menelan dan menghadam  dan kemudian mengulangi kitaran itu. Namun,  adakah anda diajar bagaimana untuk belajar?

Definisi saya mengenai seorang ‘guru atau cikgu’ adalah mereka yang memaklumkan apa yang mereka tahu dan menjelaskan bagaimana mereka mengetahui sesuatu perkara.

Tentu kita akan berasa bertuah jika sepanjang tahun persekolahan dan pengajian yang kita lalui, kita mampu dan dapat mempelajari pelajaran berharga, selok belok ilmu pengetahuan dan kemahiran dari pengajar tradisional mau pun pengajar termoden.

Mereka yang terpelajar tentunya akan berkongsi pandangan dan dengan semangat menyebarkan rasa ingin tahu, beberapa cara bagaimana  untuk belajar boleh dilaksanakan.

Diantaranya adalah:

Apabila membuat pencarian maklumat di internet, tambahkan “pdf” pada istilah pencarian Google.

Kebiasaanya ia akan turut memaparkan dokumen yang sudah di terbitkan, jurnal akademik dan penerbitan yang melampaui pencarian umum lagi relevan dengan keupayaan dan boleh di cetak.

Pencarian maklumat tidak semestinya hanya bergantung kepada Google tapi tapak carian seperti Google Scholar, Google Books, SlideShare, Microsoft Academic, BASE, Wolfram Alpha dan lain-lain lagi.

Tapak carian ini mungkin boleh menjadikan tapak yang menarik untuk anda gunakan bagi mencari maklumat tambahan yang relevan untuk anda gunakan.

Anda juga digalakkan membaca sebanyak mungkin dan dari pelbagai sumber. Anda digalakkan membaca sebanyak mungkin akhbar,  majalah dan ‘blogs’ yang dikongsikan maupun secara atas talian.

Setiap hari saya sendiri membaca dan mendapatkan pengetahuan dan maklumat melalui Utusan Malaysia, Berita Harian, Sinar Harian, New Straits Times, The STAR, The Malay Mail. dan lain-lain akhbar bercetak secara atas talian.

Saya juga turut membaca Financial Times, Wall Street Journal, New York Times dan Press Reader.

Diantara majalah yang saya sering membaca adalah Majalah Pendidik, Dewan Masyarakat dan lain-lain majalah tempatan. Bagi laman blog, Medium dan Flipboard adalah cara yang baik untuk mendapatkan bahan cerita menarik dan juga mengenai penulis tersohor.

Jangan lah kita terkejut jika laporan statistik menunjukkan tahap ‘kemalasan’ kebanyakan dari mereka yang ingin belajar. Kebiasaanya kita hanya akan membaca muka surat depan atau muka surat 1 sahaja, hanya 6% dari pembaca akan meneruskan ke muka surat 2 atau berikutnya dan kurang dari 1% dari pelayar akan meneruskan kemuka surat seterusnya.

Bahkan pada halaman pertama hasil carian, kurang dari 2% pelayar akan meneruskan klik carian melewati lima halaman pertama.

Anda harus membezakan diri anda dari rakan anda dengan menunjukkan rasa ingin tahu yang lebih dan mencari jauh ke dalam bagi  mendapatkan banyak pengetahuan dan perspektif.

Winston Churchill, pernah berkata, “Saya sentiasa bersedia untuk belajar walaupun saya sebenarnya tidak suka di ajar.”

Azizi Ahmad Pendidik Senior Utusan Malaysia Forum 6 April 2019
Tags: belajar, writings
Subscribe

Posts from This Journal “belajar” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments