kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Semua pihak jangan melatah

Kini sudah menjadi norma untuk menyamakan politik dengan korupsi, suapan wang, salah laku, penyalahgunaan kuasa,  dan segala macam kejahatan yang lain yang di panggil sebagai rasuah.

Kita seolah telah menerima amalan yang tidak sepatutnya sebagai komponen politik yang tidak dapat dielakkan dan harus belajar hidup dengannya.

Sebagai rakyat Malaysia, kita telah lama terdedah kepada kejahatan sedemikian. Kita seperti terpukau dengan pembelajaran menyesuaikan diri dengan "salah laku" tersebut sebagai sebahagian dari sistem kehidupan politik semasa.

Ia mememerlukan sesuatu kejutan yang besar dan terkesan seperti ‘skandal’ untuk membangunkan kita dari mimpi dan tidur yang lama.

Sekarang, realiti sudah terserlah, kini kita mempelajari bahawa kita tentunya berhadapan dengan risiko besar jika mereka yang bertanggungjawab dibiarkan bebas.

Secara umumnya, rakyat dan penduduk Malaysia membuat keputusan mencari angin perubahan dan memilih kempimpinan baru, dengan harapan baru mewujudkan perencanaan hala tuju baharu.

Tetapi kita masih sukar untuk mencerna kebebasan baru kerana belum pernah perkara seperti ini berlaku sejak lebih dari 60 tahun yang lalu.

Ramai yang mengharapkan ‘masa hadapan’ yang cerah, rangka kerja baru berlandaskan integriti moral dan toleransi agama dan kaum.

Isu sebenarnya adalah diri kita iaitu ‘manusia’ yang dicipta oleh Allah s.w.t. Sebagai manusia yang mempunyai akal, kemampuan berfikir dan bertindak secara betul, logik dan rasional, tentunya jawapan kepada sebarang isu terletak pada diri sendiri.

Tentunya, perubahan senario politik termasuk perubahan mental dan moral sedikit sebanyak mempengaruhi jiwa dan minda kita.

Ramai berdoa untuk melihat perubahan positif dalam tingkah laku moral pemimpin politik kita.

Hanya dengan mendapatkan pendidikan yang betul, berpusat pada nilai-nilai murni : perlakuan yang betul, keamanan, kebenaran, kecintaan  dan kelembutan ; harapan ini boleh dipenuhi.

Nilai-nilai moral memang diperlukan dalam semua fasa kehidupan bagi menjamin keamanan, kedamaian dan ketenangan.

Nilai murni perlu di tanam dan di serapkan di peringkat awal kanak-kanak lagi.

Sungguh pun institusi keluarga merupakan institusi sosial yang penting bagi menanamkan perlakuan yang betul, pendidikan di sekolah boleh menguatkan nilai yang dipelajari di rumah.

Dengan persekitaran dan suasana yang kondusif di rumah, gabungan dan pendedahan di sekolah terhadap perlakuan yang betul, kebenaran, kecintaan dan kelembutan, kanak-kanak boleh membangunkan watak hebat lagi terserlah.

Menegakkan kedamaian dan kebenaran, berkongsi kasih sayang dan mempromosikan kelembutan adalah nilai moral sejagat yang merentasi  sempadan kaum, agama, budaya dan bahasa. Semua ini boleh disampaikan melalui sistem pendidikan yang betul.

Janganlah kita terpengaruh dengan pendekatan yang berbeza untuk pendidikan utilitarian.

Kita sangat terpengaruh dengan sistem pendidikan yang menggalakkan pemerolehan keselesaan sebagai matlamat akhir.

Apabila kita menafikan keperluan untuk karakter yang kuat yang berpusat pada nilai-nilai asas manusia yang diperolehi melalui sistem pendidikan yang betul, kita berada di landasan untuk lebih banyak menemui skandal besar.

Pendidikan tidak seharusnya menjadi satu cara untuk memperoleh pengetahuan sahaja. Ia sepatutnya membantu membina watak seseorang.

Matlamat akhir pendidikan harus menjadi pembentukan pembangunan watak yang baik.

Sistem pendidikan Malaysia perlu disusun semula dan disematkan dengan elemen pembinaan karakter atau watak.
Ini boleh membawa kepada revolusi mental yang betul. Dengan ini, kita dapat melahirkan lebih banyak pemimpin berhati nurani yang berminat untuk menegakkan nilai moral yang baik.

Memupuk watak yang baik adalah seperti mempunyai kompas yang mengarahkan kita dalam perjalanan ke arah destinasi yang kita inginkan dengan menunjukkan jalan yang benar.

Abaikan gelombang gangguan yang berusaha untuk mengalihkan perhatian kita dari matlamat yang kita inginkan, watak yang kuat berdasarkan nilai-nilai murni akan membantu memberikan perasaan yang tidak mantap dan membawa kita kembali ke jalan yang betul sebelum terlambat.

Pendidikan yang betul harus mengajar kita untuk sentiasa menjaga tutur kata, mengawal tindakan, memikir dengan bijak, memperelokkan watak dan menjaga hati menjadi baik.

Watak yang cemerlang  adalah keperluan berpanjangan. Dengan watak-watak yang berpusat pada nilai-nilai murni, tiada skandal yang tidak boleh dielakkan.

Azizi Ahmad Sinar Harian Interaktif 22 Jun 2019
Tags: moral, murni, nilai, watak, writings
Subscribe

Posts from This Journal “moral” Tag

 • Moral Mengenai Kepercayaan

  Kita semua mempunyai titik buta atau kabur dan kita tidak selalu melihat orang lain di cerminan dengan ketepatan 100%, tetapi orang yang tidak…

 • Hipokrasi moral sebagai panduan

  Sebenarnya mereka yang hipokrit merupakan makhluk yang sangat menarik. Seorang kenalan menolak permintaan anda untuk mendapatkan sumbangan amal…

 • Pembentukan moral inkuiri, pendidikan nilai

  Dua kejadian tidak menghormati majlis konvokesyen di salah satu universiti terulung Malaysia baru-baru ini mungkin menyerlahkan tahap…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments