kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tempat kerja bertoksik?

Dalam keadaan ekonomi yang agak sukar di negara kita ini, ramai yang mungkin tidak menyedari dan sedar akan keadaan persekitaran tempat kerja yang ‘toksik’.

Atau mungkin ramai yang mengambil sikap tidak peduli kerana mengetahui bahawa tiada guna laporan atau aduan yang dikemukakan kerana yang dilapor terlepas dari tindakan yang melapor pula yang menjadi ‘mangsa berterusan’.


Dalam penulisan berjudul Dying for Paycheck, oleh profesor tingkah laku Universiti Stanford, Jeffrey Pfeffer mencatatkan banyak bukti menunjukkan tempat kerja secara harfiah memang menghancurkan bahkan membunuh kerjaya ramai orang.

Enam puluh satu peratus pekerja mengatakan bahawa tekanan kerja telah menyebabkan mereka sakit dan 7 peratus mengatakan mereka sebenarnya telah dimasukkan ke hospital.

Tekanan kerja, menurut Pfeffer, boleh menyebabkan kematian sebanyak 120,000 setiap tahun.

Banyak juga dokumentasi dan statistik mengenai ‘toksik di tempat kerja’, yang menunjukkan ramai yang menggelengkan kepala.

Untuk meningkatkan kesedaran tentang masalah ini dengan harapan untuk menjaga masa depan anak-anak kita ketika mereka masuk ke alam pekerjaan, kita boleh berkongsi beberapa tingkah laku toksik yang biasa berlaku.

Penyelidikan telah mendapati bahawa kebanyakan personaliti ‘toksik’ adalah agresif- pasif, yang bermaksud bahawa mereka sering tidak mempercayai orang lain dan sangat ‘mengawal’  dan berusaha untuk tetap berkuasa.

Mereka juga menolak maklum balas negatif, kerana mereka tidak melihat diri mereka sebagai masalah.

Ketoksikan ditemui dalam organisasi yang mempunyai cengkaman kawalan yang mengugat produktiviti dan proses kerja.

Anda akan mendapati terlalu banyak halangan untuk meluluskan sesuatu perkara atau memindahkan perkara ke hadapan dan menyelesaikan sesuatu, dan tumpuan tunggal pada pengurusan mikro oleh pihak pengurusan.

Dalam ertikata mudah, terlalu banyak birokrasi.

Staf dan kakitangan dianggap mudah untuk diperkotak-katikan dan pengurusan sering memperkecilkan keupayaan dan kebolehan pekerja bagi  memenuhi jangkaan mereka di bahagian atas.

Pekerja dilihat sebagai objek yang digunakan sebagai sumber bukan aset berharga dan rakan kongsi yang layak.

Tidak ada usaha untuk mempertingkat masa depan atau kesejahteraan mereka dan, sebagai akibatnya, tekanan, perolehan, ketidakhadiran, dan pembaziran adalah berleluasa. Kebajikan kakitangan sering terabai.

Dalam bukunya, Pfeffer merujuk kepada profesor Sekolah Perniagaan IESE, Nuria Chinchilla, yang mencipta istilah "pencemaran sosial" untuk menggambarkan organisasi yang merendahkan kesejahteraan pekerja mereka, termasuk unit keluarga sebagai sumber sokongan sosial yang penting.

Kabus tebal pencemaran sosial adalah penyebab perceraian dan gangguan kepada kehidupan keluarga  dibuktikan oleh waktu kerja yang panjang, masa bercuti yang sedikit atau tidak, dan ketersediaan 24/7 komunikasi kerja.

Pengurus toksik sering melindungi atau mempromosikan pekerja, yang tidak layak, yang menyalah guna kuasa mereka sendiri atau mempromosikan agenda mereka yang tidak adil (dan tidak beretika). Perlakuan tidak adil dan berat sebelah terhadap orang tertentu atau ‘kronisme’ untuk kepentingan diri sendiri membangkitkan kemarahan antara satu sama  lain dan membunuh semangat jangka panjang.

Nepotisme juga satu lagi contoh pilih kasih, di mana pemilik dan pengurus mengupah saudara-mara atau sahabat yang tidak layak dan membayar mereka gaji yang terlalu tinggi di atas nilai pasaran.

Tomas Chamorro-Premuzic, profesor psikologi perniagaan di University College London dan di Columbia University, menjelaskan secara mendalam bahawa kebanyakan dari kita mempunyai kecenderungan untuk menyamakan kepemimpinan dengan ciri-ciri kepribadian secara statistik yang lebih cenderung ditemui pada lelaki.


Apabila kita memberi ganjaran atau kelebihan  kepada sifat kelakian seperti keyakinan, kebencian, dan karisma, mereka kemudiannya akan menjadi keburukan sebagai terlalu percaya diri, yakin, narsisisme, dan juga psikopati, mengakibatkan budaya kerja yang berbahaya dan bertoksik.


Azizi Ahmad Utusan Malaysia Rencana Forum 05 Julai 2019


Tags: tempat kerja, toksik, writings
Subscribe

Posts from This Journal “toksik” Tag

 • Mereka yang celaru minda

  Peluang mendapat pekerjaan sejak pengambilan kerajaan baru memang sukar. Laporan media juga melaporkan bahawa lebih dari 60 peratus bilangan…

 • Budaya kerja toksik

  Budaya kerja. Cuba anda gunakan enjin pencarian Google dan anda akan mendapat hasil keputusan carian sebanyak 1,71,00,00,000 (0.67 saat) mengenai…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments