kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Membina Kekuatan Diri : Anda adalah anda

Salah satu tragedi terbesar dalam kehidupan adalah anda tidak tahu dan mengenali diri anda sendiri dan menerima kemenjadian diri berdasarkan apa yang dimaklumkan dan mengharapkan orang lain memberi pandangan terhadap diri anda.

Mengetahui, mengenali diri dan yakin terhadap diri sendiri bukanlah sesuatu yang mudah seperti yang disangkakan.

Membina kekuatan diri boleh kelihatan seperti tugas yang mustahil pada masa-masa tertentu.

Ia mungkin merupakan projek sepanjang hayat bagi anda memikir siapa anda, apa yang anda hargai, dan apa yang penting kepada anda.

Sangat sukar untuk mengetahui diri anda ketika hidup dalam budaya yang dipenuhi arahan oleh orang lain yang mengawal kita untuk menjadi seperti apa yang mereka mahukan dan menurut apa yang mereka suka.

Ia adalah cabaran bagi diri kita untuk memisahkan apa yang kita mahu dari apa yang dikehendaki orang lain.

Sukar untuk mengenali diri kita dan mencari suara kita sendiri di tengah-tengah begitu banyak idea dan pendapat dominan yang lain.

Untuk benar-benar mengenali diri anda dan diketahui oleh orang lain, anda mesti membezakan diri memikirkan nilai, kepercayaan dan kebenaran anda, selain pendapat orang lain tentang apa yang sepatutnya.

Mulakan dengan menetapkan haluan hidup anda, jangan benarkan orang lain untuk membuat keputusan untuk anda.

Jika anda bosan dengan harapan anda mempunyai kekuatan untuk mengatakan tidak, jika anda menjalani kehidupan hidup berdasarkan telunjuk orang lain, jika anda mengharapkan anda tidak perlu bekerja keras untuk diperakui, jika anda tidak mempunyai keberanian untuk meluahkan perasaan atau keupayaan untuk hidup bahagia dengan siapa anda suka, maka anda tahu anda menjalani kehidupan yang tidak sesuai dengan hasrat anda.

Anda tahu anda tidak hidup untuk diri sendiri. Anda perlu tahu untuk membina kekuatan dan kepercayaan terhadap diri sendiri.

Pertama, elok sahaja anda jadi diri sendiri. Anda adalah anda. Bezakan anda dari orang lain.

Teliti diri sendiri, membezakan diri anda dari persekitaran anda, membolehkan anda menjadi lebih sedar diri.

Sebelum membuat sebarang keputusan, terutamanya keputusan yang mengubah hidup, anda perlu memikirkan apa yang anda mahukan dan bagaimana anda mahu menghabiskan masa anda.

Orang yang mengetahui diri sendiri membuat keputusan untuk diri sendiri secara automatik.

Tetapi ia memerlukan masa untuk sampai ke sana.

Proses mendefinisikan diri, terutamanya di kemudian hari, boleh menjadi lambat.

Ambil masa anda dan ingat bahawa mengenali diri sendiri berlaku melalui keputusan harian yang anda buat

Kedua, apabila membangunkan perasaan diri, ia membantu untuk terus bercakap dengan diri sendiri, sentiasa meneroka cara baru untuk menjadi siapa yang anda mahu.

Kait dan hubungkan apa yang berlaku dengan diri.

Anda boleh melakukan ini dengan menjadi pemerhati kehidupan anda sendiri, yang akan membantu anda lebih selaras dengan diri anda sendiri.

Apabila sesuatu berlaku, ambil langkah untuk memahami proses, fikiran dan perasaan anda, tanpa cuba bertindak segera.

Sebagai contoh, jika seseorang meminta anda melakukan sesuatu untuk mereka, anda tidak perlu menjawabnya dengan segera.

Sebaliknya, anda boleh berkata, "Tunggu, nanti saya akan kembali kepada anda." Ini akan memberikan anda sedikit masa untuk benar-benar mempertimbangkan pilihan anda, tanpa perlu membuat keputusan segera.

Respons automatik anda boleh membawa anda ke arah yang tidak selari dengan diri anda, dan anda mungkin menyesalinya kemudian jika anda tidak mengambil masa untuk menjawab.

Ketiga, anggaplah sesuatu cabaran sebagai cara untuk mengenali diri anda.

Apabila anda menghadapi situasi yang sukar dalam kehidupan, cuba melihatnya sebagai peluang untuk anda memutuskan siapa anda dan melihat apa yang anda mampu lakukan.

Bak kata Neale Donald Walsch, "setiap keadaan adalah merupakan hadiah, dan dalam setiap pengalaman adalah harta karun."

Apabila anda terus bertindak dengan cara yang tidak selaras dengan nilai diri anda, anda merosakkan peluang untuk mendalami dan mengetahui dimana anda mahu berada dalam situasi dan keadaan yang berbeza.

Bagaimana anda memilih untuk berkelakuan, berfikir, dan rasa adalah segala ketetapan yang anda mahu.

Apabila anda mememahami diri anda tanpa penghakiman atau impulsif, anda membuat keputusan tentang siapa anda; anda akan mengenali diri anda.

Situasi dalam kehidupan, bahkan yang negatif, boleh menjadi suatu peluang.

Untuk mengetahui diri anda dalam kehidupan seharian dan yang membolehkan anda menjalani kehidupan sebagai seorang yang lebih membezakan:


a. Berusahalah untuk melaraskan keinginan anda dengan pemikiran logik anda dengan melihat fakta-fakta setiap keadaan,
b. Amalkan menerima ketidakselesaan yang datang dari keinginan yang sering tidak dipenuhi dengan segera,
c. Fikirkan mengenai nilai peribadi anda dan bukannya ingin mengenakannya kepada orang lain,
d. Apabila rakan kehidupan anda mengecewakan anda atau anda tidak bersetuju dengan mereka, cuba terus berhubung dengan mereka dan bukannya menarik diri,
e. Anda perlu punyai idea, nilai dan pemikiran sendiri walaupun orang lain tidak bersetuju dengannya,
f. Lihatlah tindak balas gerak hati awal anda supaya anda dapat melihat niat sebenar, dan bertindak dengan cara yang lebih sesuai dengan siapa yang anda inginkan berbanding dengan hasrat anda.

Jadikan rintangan, halangan situasi, dan interaksi sebagai peluang untuk menyatakan siapa diri anda, yang anda ingin dikenali, dan bagaimana anda ingin menyatakan diri anda yang sebenar.

Satu-satunya cara untuk benar-benar mengetahui siapa diri anda adalah untuk mencuba tindakan tertentu dan melihat bagaimana ia berkesan terhadap anda.

Anda mungkin sedar bahawa bertindak dengan cara yang sesuai dengan hasrat anda adalah lebih baik daripada bertindak dengan cara yang tidak semulajadi sejajar dengan sifat sebenar anda.
Tags: anda, diri
Subscribe

Posts from This Journal “diri” Tag

 • Kerendahan hati, pemimpin biadap

  Pemimpin terbaik merendah diri Satu penulisan kolum yang menarik mengenai pengurusan dengan tajuk menarik, "The Best Bosses Humble Bosses (Bos…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments