kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Trauma Penculikan Sindrom Stockholm

Sindrom Stockholm adalah keadaan di mana seorang mangsa tawanan atau tebusan berkawan dengan penculik mereka.


Mangsa dengan sindrom Stockholm boleh menolak penyelamatan kerana mereka telah mula mempercayai penculik mereka.


Kepercayaan yang salah ini mungkin adalah cara untuk mangsa bertahan dan mengatasi trauma semasa penahanan.

Pakar psikiatri menggunakan istilah sindrom Stockholm untuk menggambarkan satu set ciri psikologi yang pertama kali diperhatikan dalam kes tebusan semasa rompakan bank tahun 1973 di Stockholm.


Dalam kejadian itu, dua lelaki menahan empat orang pekerja bank selama enam hari di dalam peti besi bank.


Apabila drama tebusan itu berakhir, mangsa tebusan kelihatan bersimpati dan memberi perasaan positif kepada penculik mereka dan menyatakan belas kasihan kepada mereka.


Walaupun sukar untuk memahami bagaimana para tebusan mengenal pasti, membentuk lampiran emosional bahkan mempertahankan penculik mereka selepas ditakutkan, diancam jiwa; namun fenomena yang luar biasa ini telah berlaku walaupun jarang berlaku.


Sungguhpun sindrom ini merupakan kejadian yang melibatkan tebusan, ahli psikologi berpendapat bahawa ia juga boleh mempengaruhi ahli kultus dan mangsa penderaan domestik.


Salah satu contoh mangsa yang paling terkenal dengan sindrom Stockholm ialah Patty Hearst, seorang waris media terkenal yang diculik pada tahun 1974.


Hearst akhirnya membantu penculiknya merompak sebuah bank dan menyatakan sokongan diatas alasan militan mereka.Satu lagi contoh berprofil tinggi ialah Elizabeth Smart, seorang remaja Utah yang diculik pada tahun 2002.


Smart menunjukkan keprihatinan terhadap kebajikan penculiknya ketika polis menemuinya.


Walaupun beberapa pakar tidak bersetuju, kebanyakan pakar yang lain bersetuju bahwa contoh kejadian adalah merupakan ciri Sindrom Stockholm.


Sindrom Stockholm adalah konsep psikologi yang digunakan untuk menjelaskan reaksi tertentu, tetapi bukan diagnosis rasmi, kata Steven Norton, seorang ahli psikologi forensik di Rochester, Minnesota.


Sindrom Stockholm tidak disenaraikan dalam edisi terkini Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5)), panduan rujukan ahli psikologi yang digunakan untuk mendiagnosis kesihatan mental dan keadaan tingkah laku.


Walau bagaimanapun, penguatkuasa undang-undang dan profesional kesihatan mental mengiktiraf bahawa sindrom Stockholm boleh berlaku, jadi terdapat penerimaan umum dan kesedaran mengenai keadaan itu, kata Norton.


Seseorang yang menghidapi sindrom Stockholm mungkin mula mengenal pasti atau membentuk hubungan rapat dengan orang yang telah menculiknya atau menjadinya sebagai tebusannya, kata Norton kepada Live Science.


Orang tawanan boleh mula bersimpati dengan penculik dan mungkin juga bergantung harap kepada mereka secara emosional.


Ini adalah kerana seorang mangsa dengan sindrom Stockholm mungkin menjadi semakin ketakutan dan tertekan dan akan menunjukkan keupayaan menurun untuk menjaga diri mereka sendiri.


Ini, seterusnya, akan menjadikan mereka lebih bergantung kepada penculik mereka untuk menjaga mereka dengan baik dan selamat.


Mangsa-mangsa sindrom Stockholm mempamerkan dua ciri utama: perasaan positif terhadap penculik mereka dan perasaan negatif, seperti kemarahan dan ketidakpercayaan, terhadap penguatkuasaan undang-undang, menurut sebuah buletin penguatkuasaan undang-undang FBI 1999.


Mangsa mungkin takut bahawa tindakan polis mungkin mengancam keselamatan mereka.


Menurut Norton, tidak ada set kriteria yang jelas digunakan untuk mengenal pasti sama ada seseorang mempunyai sindrom Stockholm.


Di samping itu, gejala boleh bertindih dengan mereka yang berkaitan dengan diagnosis lain, seperti gangguan tekanan pasca trauma (PTSD) dan "ketidakupayaan belajar."


Dalam fenomena yang terakhir, mereka yang sering terdedah dengan tekanan di luar kawalan mereka akan kehilangan keupayaan untuk membuat keputusan.


Adalah tidak jelas mengapa sindrom Stockholm berlaku. Pakar-pakar kesihatan mental telah berpendapat ia adalah strategi perlindungan dan cara mengatasi mangsa penderaan emosi dan fizikal.


"Ia benar-benar satu bentuk kelangsungan hidup, strategi ikhtiar hidup dan mekanisme penangguhan yang berdasarkan kepada tahap ketakutan, pergantungan dan trauma keadaan.”


Dee L. R. Graham (1995), seorang ahli psikologi dan profesor emeritus di University of Cincinnati, dan rakan-rakannya menerangkan bahawa sindrom Stockholm kemungkinan besar akan berlaku di bawah empat syarat berikut:


1. Mangsa merasakan ancaman terhadap kelangsungan hidup mereka di tangan penculik mereka.


2. Mangsa merasakan kebaikan kecil yang datang dari penculik mereka, seperti menerima makanan atau tidak dicederakan.


3. Mangsa terpencil dari perspektif selain daripada penculik mereka.


4. Mangsa merasa mereka tidak dapat melarikan diri dari keadaan mereka.


Satu penjelasan yang mungkin mengenai bagaimana sindrom ini berkembang dan terbentuk adalah, pada mulanya, penculik mungkin mengancam untuk membunuh mangsa, yang menimbulkan ketakutan. Tetapi jika penculik tidak membahayakan mangsa, tebusan mungkin merasa bersyukur terhadap kebaikan kecil ini.


Tebusan juga mengetahui bahawa, untuk terus hidup, mereka mesti menyesuaikan diri dengan reaksi penculik mereka dan mengembangkan ciri-ciri psikologi yang menggembirakan mereka, seperti kebergantungan dan kepatuhan.


Pakar-pakar telah membuat spekulasi bahawa ia adalah intensiti kejadian traumatik seiring dengan kekurangan penderaan fizikal ke arah mangsa, walaupun mangsa berada didalam ketakutan, yang mewujudkan iklim yang kondusif kepada sindrom Stockholm, menurut sebuah Bulletin Penguatkuasaan Undang-Undang FBI (2007).


Perunding tebusan boleh turut menggalakkan perkembangan sindrom itu, kerana mereka percaya mangsa mungkin mempunyai peluang yang lebih baik untuk terus hidup jika penculik tidak menimbulkan kebimbangan terhadap kebajikan tebusan mereka.


Sindrom Stockholm adalah keadaan yang jarang berlaku, dan itu mungkin menjelaskan mengapa sangat jarang penyelidikan di jalankan.


Laporan FBI 1999 mendapati bahawa 92% daripada mangsa tebusan tidak pernah menunjukkan tanda-tanda sindrom Stockholm.


Dengan begitu sedikit kes, ia juga tidak jelas bagaimana sindrom Stockholm menjejaskan kesihatan mental seseorang selepas kejadian traumatik yang berlaku.Azizi Ahmad Dewan Masyarakat Kesihatan Bil 9 September 2019


Tags: penculikan, psikologi, stockholm, trauma, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments