kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Berempati Perlu Ada Hadnya

Empati adalah merupakan satu kualiti hebat tetapi ia boleh menjadi merbahaya apabila kita terlalu mengambil kisah dan memberi tumpuan terhadanya.

Ini terbukti apabila satu dalam tiga pekerja akan meninggalkan organisasi atau institusi mereka untuk persekitaran yang lebih baik, dan makluman ini merupakan insentif utama bagi organisasi untuk menekankan kemahiran empati dalam persekitaran kerja masing-masing.

Bagi kita yang bekerja dalam peranan sokongan, keberkesanan kita menjadi sangat penting untuk kita mendengar dan menyampai kepada rakan-rakan kita.

Semakin baik kita melakukan pekerjaan kita, semakin ramai rakan kita yang cuba melakukan sebaik mungkin terhadap tugasan kerja mereka.

Apakah yang menjadi cabaran sebenarnya ? Empati dipelajari secara kendiri. Ia tidak datang dari buku panduan pekerja, ataupun ia tidak turun dari pengurusan.

Tetapi apabila anda mengambil tanggungjawab peribadi untuk lebih memahami rakan sekerja anda, organisasi anda akhirnya meraih ganjaran.

Empati mewakili keupayaan untuk memahami pemikiran dan perasaan orang lain. Dengan kata lain: belas kasihan. Memberi perhatian terhadap rakan sekerja anda dan mengambil berat terhadap kelesuan mereka.

Kepentingan empati dalam urusan harian adalah berdasarkan data. Menurut laporan Businesssolver’s Pemantaun Empati Di Tempat Kerja 2019 {Businessolver’s 2017 Workplace Empathy Monitor} empati memberi kesan langsung terhadap produktiviti kesetiaan, dan penglibatan pekerja.

Dapatan pemantauan yang diperolehi menunjukkan:

• 77% pekerja akan bersedia bekerja lebih masa jika tempat kerja menunjukkan lebih empati; sementara itu, 60% bersedia menerima gaji yang dikurangkan untuk yang perkara yang sama.

• 92% profesional Sumber Manusia mencatatkan bahawa tempat kerja yang penuh kasih sayang adalah faktor utama untuk pengekalan pekerja.

• 80% daripada golongan millennial menyatakan bahawa mereka akan meninggalkan pekerjaan mereka sekarang jika pejabat mereka menjadi kurang empati. 66% Baby Boomers turut berkongsi sentimen ini.

Berempati di tempat kerja menyediakan pulangan yang bermakna dan konkrit. Hubungan mesra dan baik diantara rakan sekerja membantu mengekalkan organisasi kearah daya maju yang dibina untuk jangka panjang.

Saya seorang yang percaya dan yakin dengan kuasa empati , dengan maksud berkeupayaan untuk meletakkan diri dalam kasut orang lain, untuk melihat dan merasakan dari perspektif orang lain.

Ia merupakan komponen penting dalam kecerdasan emosi, yang membangkitkan hubungan antara anda dan orang lain.

Tetapi ketika empati dapat meningkatkan kualiti hubungan anda, ia juga dapat membuktikan adalah juga merbahaya apabila kita terlampau memberi tumpuan dan kelebihan untuk menyelesaikan permasalahan yang timbul. 369

Sebagai contoh, kita berkemungkinan untuk menunjukkan empati kepada tahap yang melampau, walaupun pada titik yang membahayakan anda dan orang lain.

Dalam kesusasteraan saintifik, ini biasanya dirujuk sebagai "empati sempit" atau "hiper-empati," dan ia berkaitan dengan gangguan personaliti sempadan (Bipolar Personaliti Disorder).

Sebuah artikel yang dihasilkan dalam 2014 mendapati "Sesetengah individu yang mempunyai masalah Bipolar Personaliti Disorder kelihatan mempunyai kepekaan yang luar biasa terhadap kandungan dan kedudukan mental dibawah kesedaran orang lain, walaupun mereka tidak berupaya untuk mengintegrasikan maklumat sedemikian ke dalam konsep yang stabil pada diri sendiri dan orang lain yang menjadi asas kepada fungsi interpersonal yang sihat."

Dengan kata lain, individu ini menunjukkan tahap empati yang tidak normal; walau bagaimanapun, mereka sering tidak mempunyai keupayaan untuk mengatur keupayaan empati itu dan ia membawa kepada tabiat dan hubungan yang tidak sihat.

Sudah tentu, anda tidak perlu mengalami gangguan keperibadian yang akan dirugikan oleh empati.

Ramai yang menjadi mangsa kepada apa yang telah digambarkan sebagai "perangkap empati" apabila kemampuan untuk berkongsi perasaan orang lain membawa kepada keletihan fizikal dan psikologi.

Kajian analisis oleh Pusat Penyelidikan Pew pula mendapati bahawa dalam kes tertentu, penggunaan media sosial membawa kepada tahap tekanan yang lebih tinggi. Mengapa?

Pada asasnya, kerana pengguna menjadi lebih menyedari perjuangan orang dalam rangkaian mereka.

Masalahnya bukanlah sekadar belajar mengenai peristiwa negatif dalam kehidupan orang lain. Sebaliknya, peningkatan dalam teknologi digital membolehkan individu mempelajari perkara-perkara ini dengan lebih cepat, dan lebih dekat dengan satu sama lain.

Dalam erti kata lain, jika anda tidak berhati-hati, pendedahan berterusan kepada masalah orang lain boleh membawa kepada tekanan yang lebih tinggi, keletihan emosi, dan pelbagai isu kesihatan yang lain.

Jelaslah , sungguhpun empati adalah berguna untuk membina hubungan, ia jelas juga berbahaya dalam konteks tertentu.

Berikut adalah beberapa petua praktikal yang boleh membantu:

1. Di tempat kerja.

Sekiranya kerja anda memerlukan anda untuk "terus bekerja " untuk jangka masa yang lama, ia mudah untuk mencapai keletihan emosi.

Untuk mengelakkan perkara ini, anda mungkin memutuskan untuk mengambil masa yang lebih pendek tetapi lebih kerap untuk membolehkan anda bertenaga semula.

Atau, anda boleh bekerjasama dengan majikan atau rakan sekerja anda untuk menugaskan semula tugas atau tugas tertentu (atau sekurang-kurangnya apabila tugas dan tugas itu dilakukan), yang membawa kepada hari kerja yang lebih seimbang untuk semua orang.

2. Di rumah.

Katakan pasangan anda pulang ke rumah selepas hari yang buruk di tempat kerja. Dan anda juga mempunyai hari yang dahsyat. Anda merasa tidak bersedia dan mampu untuk menawarkan keselesaan atau empati; kerana sebenarnya, anda sendiri menginginkannya.

Dalam keadaan ini, anda mungkin berkata seperti: "Saya sangat kesal mendengar anda mempunyai hari yang sukar; saya juga mengalami hari yang buruk. Bolehkah kita mengambil sedikit masa untuk berehat (atau bersenam, atau menikmati hidangan bersama)? Mungkin nanti kita boleh pergi berjalan-jalan dan bercakap tentang semuanya. "

Maklum balas jenis ini dengan jelas menyatakan keperluan anda sendiri dan dengan ramah menangani keperluan pasangan anda. Dan sementara hanya beberapa saat untuk mengatakan, ia dapat memberi kesan besar kepada bagaimana dalam beberapa jam akan datang, atau bahkan hari, untuk mengatasinya.

3. Ketika berlapangan.

Mula menjejaki berapa banyak masa yang anda habiskan di media sosial. Buat penilaian diri yang jujur mengenai perasaan anda apabila anda selesai. Adakah anda mendapati bahawa penggunaan media sosial mengganggu secara emosi?

Jika ya, tentukan had untuk berapa lama anda akan menumpukan pada peranti anda. Tetapkan penggera dan rancang sesuatu untuk masa anda sehingga anda bermotivasi untuk mematikannya.

Ingat bahawa empati boleh membantu anda membina hubungan yang lebih kuat dengan orang lain-tetapi hanya jika anda tidak membakar diri anda dalam proses.

Sekiranya anda pernah berada di dalam kapal terbang, anda tahu peraturannya: pastikan anda mempunyai topeng oksigen anda sendiri sebelum cuba membantu orang lain. Jika tidak, anda tidak akan membantu keadaan.

Begitu juga, jika anda memahami emosi dan keperluan anda terlebih dahulu, dan mengambil tindakan untuk menyokong keperluan tersebut, anda akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk membantu orang lain.

Azizi Ahmad Majalah Pendidik Psikologi Bil 139 September 2019
Tags: empati, emphaty, writings
Subscribe

Posts from This Journal “emphaty” Tag

 • Empathy is a fantastic quality

  It has been reported that one in three workers in a working organization would prefer a greener pasture if employees does not emphasize empathy…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments