kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Lakukan perkara lucu, bodoh mampu kurangkan tekanan

DALAM kehidupan sebenar, ramai atau mungkin sebahagian daripada kita adalah lucu. Orang yang lucu diperlukan untuk membuat kerja dan menjadikan kehidupan seharian kita gembira.

Biasanya, pasukan produktif adalah pasukan yang gembira. Anda tidak mendapat inspirasi untuk menghasilkan kerja yang berjaya sekiranya pasukan terdiri daripada ahli ‘bermasam cuka’ dan ahli yang tertekan.

Andainya anda masuk ke pejabat dengan bermuka tegas, sinis, tidak humor, dan serius, pasti kakitangan pejabat akan merasakan ‘beban tekanan’.

Semua orang akan merasa “terbeban” , tegar dan risau menghadapi hari tersebut.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau World Health Organization telah mengiktiraf tekanan berkaitan pekerjaan sebagai penyakit yang membawa kepada kemerosotan profesional yang berkurang dan perasaan sinis, negatif, dan keletihan.

Kajian 2018 oleh Wrike mendapati bahawa 94 peratus pekerja mengalami tekanan yang berkaitan dengan kerja, sementara hampir satu pertiga merasakan tahap tekanan yang tidak dapat dikekalkan di tempat kerja.

Ia mungkin kelihatan lucu, tetapi menjadikan pejabat sebagai ‘tempat yang ceria’ dan melakukan beberapa perkara yang ‘lucu dan bodoh’ mungkin boleh meningkatkan produktiviti dan hubungan.

Melakukan perkara ‘lucu dan bodoh’ mungkin hanya percikan ‘api’ yang anda perlukan untuk memberi inspirasi kepada pasukan anda untuk menjadi diri mereka yang terbaik.

Jika semua orang bersungguh-sungguh dalam bekerja, maka semua orang tidak akan selesa dan berasa kurang peluang, kreativiti dan bersikap hambar.

Kita pasti tidak memerlukan budaya yang memberikan tekanan untuk bekerja dalam kehidupan seharian kita.

Untuk memberi inspirasi kepada produktiviti sambil mengekalkan suasana kemeriahan bekerja, kita mungkin perlu melakukan beberapa perkara lucu dan bodoh untuk memastikan persekitaran terserlah.

Apple, Microsoft, Etsy, dan Airbnb menggunakan “kaji selidik nadi” untuk mengukur dan menilai pekerja mereka.

Syarikat-syarikat ini mengukur penglibatan pekerja dan mendapatkan pandangan tentang kesihatan tenaga kerja.

Kaji selidik nadi ini tidak seperti audit pekerja tradisional. Ia mudah dan perlu dilakukan dengan kerap.

Soalan-soalannya mudah, senang dan menumpukan lebih banyak untuk menggalakkan penyertaan yang berasaskan pembelajaran mengenai ahli jabatan dan berkongsi hasilan yang boleh meningkatkan ‘mood’ dan membantu ahli pasukan.

Beberapa idea terbaik datang dari minda yang ceria. Tidak perlu tekanan, lebih kepada aspek positif kerja dan penyelesaian yang benar-benar inovatif.

John Mackey, CEO Whole Foods, sering mengambil orang yang mempunyai kecerdasan emosi yang tinggi untuk bekerja dengan syarikat beliau.

Dia merasakan, ia adalah sifat penting dalam ciri dan peranan kepimpinan, lebih daripada kemampuan kognitif.

Orang yang mempunyai EQ tinggi tahu bila mereka perlu serius, dan juga tahu bertenang apabila keadaan memerlukannya.

Mereka sentiasa memerhatikan, membantu meningkatkan EQ dan meningkatkan pengurusan perhubungan.

Orang yang bijak dan pandai mengawal emosi tahu berdepan tahap tekanan yang tinggi.

Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai EQ yang tinggi mempunyai keupayaan unik untuk mengenali keadaan emosi ini dan menyesuaikan ‘mood’, walaupun mereka bukanlah orang mencipta tekanan.

Penjadualan sesi kaunseling dengan setiap individu mungkin mengambil masa tetapi budaya Malaysia sering membanteras pembangunan ini.

Kita mempunyai kaunselor di jabatan; gunakan sepenuhnya masa mereka kerana ini akan membantu perkembangan peribadi dan profesional setiap orang.

Kaunselor harus bertindak sebagai ‘pendinding’ yang merahsiakan sebarang maklum balas atau pandangan yang diberikan oleh setiap ahli pasukan.
Pasukan yang ceria dalam bekerja akan memperoleh keseronokan dan tenaga semasa bekerja. Jika ada yang gembira, kemungkinan besar ahli pasukan lain mengikutinya.

Perkara yang sama berlaku di mana-mana persekitaran. Organisasi yang senang, mudah dan bergembira mendorong ahli untuk menjadi yang terbaik, dan tenaga positif itu menular.

Pasukan yang baik bukanlah satu pasukan yang mencari ‘kambing hitam’ atau seseorang yang boleh dipersalahkan apabila perkara buruk berlaku.

Sesuatu kejayaan hendaklah diraikan bersama. Kadang-kadang bersikap sambil lewa membantu orang berasa selamat, dan keselamatan itu membawa kepada kuasa yang luar biasa.

Sekiranya anda perlu menyediakan pasukan anda, fikirkan dan cuba mencari rentasan beberapa kaedah yang melucu dan memecahkan sebarang ketegangan yang anda rasa.

Apabila keadaan menjadi terlalu berat untuk rundingan dan perbincangan (kerana mereka cenderung), orang mungkin akan membantah dan bersedia untuk menentang. Dengan membuat perkara yang agak ringan dan mudah pada setiap peringkat proses, pertukaran tersebut akan menjadi lebih produktif dan berjaya.

Azizi Ahmad Bebas News Opinion 19 September 2019

Tags: bodoh, lucu, tekanan, writings
Subscribe

Posts from This Journal “tekanan” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments