kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kemunculan kembali Sudut Pidato

Ramai yang bertanya sebelum ini dan mungkin agak terkejut melihat ‘tapak sudut’ ini di tempat kami. Walaupun kelihatan di tengah-tengah, ia masih dianggap sebagai 'sudut pidato'.

Gagasan untuk sudut pidato/penceramah diambil dari nama seninya di Hyde Park London, di mana Karl Marx pernah berkhutbah terhadap kapitalisme.

Oleh itu, mereka yang bercakap di tapak akan dianggap sebagai anti kapitalis.

Tiada siapa yang dihalang maupun dicegah daripada bercakap di institusi pengajian tinggi awam dan semua pihak bebas untuk bercakap dan mengadakan perdebatan di universiti. (Dr. Maszlee Malik)

Sekolah, kolej, institut pengajian tinggi dan universiti harus menjadi ruang intelektual terbuka.

Kita diketahui mempunyai sudut pidato/penceramah (di universiti awam) yang bebas untuk semua orang, itulah yang mereka katakan.

Prosedur operasi piawai yang minimum mesti dipenuhi untuk sesiapa sahaja yang ingin mengadakan acara atau bercakap di kampus.

Sama ada anda seorang pelajar, ahli fakulti atau individu dan kumpulan dari luar, mereka perlu mengemukakan maklumat, memberi amaran kepada kita tentang bilangan orang yang mereka telah dijemput untuk program ini, serta mengemukakan permohonan untuk menggunakan tempat ini.

Sebahagian daripada tujuan ini adalah untuk memberi peluang dan keterbukaan terhadap pandangan rakyat, dan menjadikan masyarakat lebih responsif untuk berubah.

Kemungkinan besar, penceramah boleh bercakap tentang apa sahaja yang mereka suka dalam had yang dirancang untuk menjadi model ucapan bebas yang diuruskan.

Orator tidak boleh mengatakan apa-apa yang melanggar Kanun Keseksaan, atau Akta Keagamaan, atau Akta Hasutan yang membenarkan pengasingan tanpa perbicaraan.

Mereka tidak harus memberi komen mengenai perkara-perkara perkauman atau agama (adakah perkara ini sesuai?)

Di beberapa tempat, penceramah tidak boleh menggunakan peralatan suara, memaparkan poster atau mengeluarkan risalah, dan sebelum melangkah pada memulakan percakapan mereka mesti mendaftar di balai polis berhampiran dengan dokumen untuk membuktikan mereka adalah penceramah yang sah, dan di mana nama mereka akan disimpan dalam rekod selama lima tahun.

Selain itu, penceramah dengan niat untuk merosakkan perundingan itu tidak akan dibenarkan membuka mulut mereka di forum "pengucapan bebas".

Perdebatan terbesar terhadap kebebasan kenyataan ekspresi adalah penetapan bahawa pembicara tertakluk kepada undang-undang fitnah negara kita yang ketat.

Kita mesti bersetuju bahawa pembicara yang membuat "pengucapan fitnah" boleh didakwa.

Ancaman tindakan memfitnah juga sesuatu yang tidak boleh dianggap ringan.

Penceramah tidak perlu risau jika mereka melihat seseorang merekodkan atau merakamkan apa yang mereka katakan. Jika anda mempunyai sesuatu untuk dikatakan, jangan takut untuk mengatakannya.

Dengan portal media yang memaparkan berita 24 jam sehari, sudut pidato/penceramah seolah-olah menjadi platform untuk orang ‘bersuara’.

Kami memerlukan beberapa pengkritik keras kerajaan dan pentadbiran. Kita tidak boleh terlalu selesa dengan budaya politik mereka.

Kita mungkin mahu mendengar rakyat yang mengkritik polis untuk tindakan yang tidak kelihatan, kes pembantu rumah, kejadian penculikan dan sebagainya.

Walaupun kita terikat kepada Perkara 10 Perlembagaan Malaysia yang menjamin rakyat Malaysia hak kebebasan bersuara, kebebasan berhimpun dan kebebasan berkumpul, kita masih menunggu pindaan untuk kebebasan sebenar untuk bersuara.

Bagi pengkritik, Sudut Pidato adalah seolah satu latihan Perhubungan Awam, dan banyak pemerhati merasakan bahawa ia akan menjadi tidak relevan, lebi-lebih lagi akses internet kini menjadi kotak solek dunia perhubungan.

Mungkin ia akan menjadi sejenis tempat yang menyeronokkan, menghiburkan, artistik, dan sedikit gila. Namun elok juga ada turut membawa payung sebagai pelindung hujan dan panas.
Tags: pidato, speaker
Subscribe

Posts from This Journal “pidato” Tag

 • Perbanyak sudut pidato terbuka

  Ramai yang bertanya sebelum ini dan mungkin agak terkejut melihat ‘tapak sudut’ ini di tempat kami. Walaupun kelihatan di tengah-tengah,…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments