kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Keperluan Penilaian Program untuk menyokong pelaksanaan akauntabiliti

Sistem akauntabiliti sepatutnya memberi insentif kepada tingkah laku yang menggalakkan ekuiti dalam peluang pendidikan dan membawa kepada hasilan pelajar yang positif.Tetapi bagaimana kita tahu bahawa sesuatu itu benar atau tidak? Kita semua tahu bahawa ‘sesuatu reka bentuk terbaik pun masih terdapat kekurangannya’.Penggunaan prinsip penilaian program berasaskan sekolah adalah alat yang berkuasa untuk memastikan keberkesanan kesan akauntabiliti, kegunaan, dan kaitannya.Penilaian program memudahkan pengumpulan, penggunaan, dan tafsiran maklumat yang betul untuk memperbaiki atau memahami sistem atau impaknya.Namun adakah "maklumat akauntabiliti" yang dimaksudkan benar-benar melakukan sesuatu yang memenafaatkan dan membantu bakal majikan mendapatkan tenaga kerja yang di inginkan?Marilah kita melihat satu contoh program aktiviti yang dikatakan bermanafaat membentuk dan mengembangkan bakat pelajar seperti aktiviti perkhemahan.Fig.1 - Trulli, Puglia, Italy
Caption text centered under the image.


Kita boleh dan mengaku bahawa program yang dijalankan mempunyai kesan yang bermanafaat dan berpanjangan terhadap masalah pelajar harapan negara.

Ini memerlukan kita mengetahui tentang konteks, pelajar, dan keperluan mereka semasa program dijalankan.Mari kita mengambil kira beberapa permasalahan yang sering dihadapi kita program perkhemahan dijalankan.


Memastikan perjalanan program berjalan dengan tersusun dan teratur adalah seperti cuba mendiagnosis masalah kereta.
                                          .
Katakan kita mendengar bunyi pengisaran aneh datang dari kereta anda ketika anda mendekati lampu isyarat?Secara automatik, anda mula cuba untuk menentukan sumber bunyi itu.Kemudian anda boleh menambah pembolehubah yang membantu anda menggambarkan bunyi yang lebih baik.Tetapi berapa banyak pembolehubah yang terlalu banyak? Adakah bunyi tersebut kedengaran hanya apabila anda berhenti? Adakah ia sentiasa membuat bunyi? Adakah bunyi yang semakin memburuk dari masa ke masa? Mungkin ia hanya berlaku apabila anda memusingkan roda anda ke kanan atau kiri?Bergantung pada kehebatan pengetahuan mekanikal anda (atau keinginan), anda hanya boleh dapat menerangkannya kepada pakar (iaitu mekanik) supaya anda dapat menjimatkan masa mereka (dan wang anda).Jika anda sendiri yang cuba membuat pembaikan, maka pendekatan pengujian dan diagnostik mungkin menjadi lebih teliti.

Lagipun, anda ingin memastikan anda membeli barangan gantian yang betul. Apa sekali pun, anda memerlukan maklumat yang mencukupi untuk merasa yakin dalam mengenalpasti permasalahan atau diagnosis.Diagnosis yang betul harus menghasilkan pemulihan yang berkaitan. Sekiranya diagnosisnya adalah tepat, maka anda boleh mengesahkan bahawa pemulihcara itu berfungsi. Jika pemulihcara TIDAK membetulkan masalah, maka sama ada diagnosis anda salah, anda memilih pemulihan yang salah, atau kedua-duanya.Campur tangan pendidikan boleh menjadi sama dengan kekerapan menunding jari dan mencari ‘kambing hitam’.Katakan kita telah mengenalpasti keperluan yang disebabkan oleh prestasi yang kurang memuaskan contohnya sistem ISO yang dijalankan dan yang tidak pernah tidak kita tidak mendapat NCR.Kami mahu menggunakan strategi berasaskan bukti terbaru yang seolah-olah menyelesaikan masalah ini.Sekarang kita melaksanakan, memantau dan menunggu, betul? Salah. Kita perlu memahami dan mendiagnosis masalah sebenar, menyambungkan keperluan tersebut dengan strategi atau tingkah laku yang relevan, dan kemudian mencari penyelesaian dengan terperinci.Terdapat banyak templat untuk mengumpulkan maklumat (contohnya, penilaian keperluan menyeluruh), tetapi sedikit untuk cara mentafsirkannya.Kita akan memulakan persoalan yang biasa: Adakah strategi itu berfungsi? Jika ia berfungsi, mengapa? Adakah ia berfungsi sekiranya kita melakukan sesuatu secara berbeza? Bolehkah kita menggunakan cara ini dalam tetapan lain? Sekiranya tidak berfungsi, adakah diagnosis kita salah? Mungkin diagnosis kita betul, tetapi kita terlupa memahami konteks dan mengubah terlalu banyak strategi.Kaedah penilaian program adalah teras bagaimana soalan-soalan ini berinteraksi dengan masalah.Penilaian yang baik memanfaatkan kaedah yang tepat untuk memahami reka bentuk, penghantaran, pelaksanaan, dan keputusan.Menilai keputusan yang diambil membantu kita menentukan sama ada kita melihat tanda isyarat perubahan yang diberikan berdasarkan program atau strategi , atau jika penambahbaikan hanya berbentuk omong kosong .Dalam keadaan semasa, usaha tidak serius dilihat dalam melaksanakan penilaian reka bentuk sistem akauntabiliti dan peningkatan di semua peringkat.Sungguh pun semua disarankan untuk menerapkan tekanan akauntabiliti dari atas ke bawah, namun ianya tidak menunjukkan sesuatu yang memberangsangkan.Persoalannya beralih kepada bagaimana akauntabiliti menyokong peningkatan dan bagaimana reka bentuk sistem akauntabiliti boleh dimanfaatkan untuk mempromosikan perubahan tingkah laku positif.
Tags: akauntabiliti, penilaian, program
Subscribe

Posts from This Journal “akauntabiliti” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments