kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kecerdasan Buatan Rawat Penyakit Mental

Terdapat 4.2 juta rakyat Malaysia mengalami masalah kesihatan mental, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad. (The STAR, 30 Jul 2018)

Berdasarkan kajian Kesihatan dan Morbiditi Nasional 2015 oleh kementerian, kelaziman masalah kesihatan mental di kalangan orang dewasa di atas 16 tahun adalah 29.2%, atau 4.2 juta rakyat Malaysia.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kes bunuh diri menyumbang kira-kira satu juta kematian setiap tahun, dengan lima negara yang mempunyai kadar tertinggi ialah Guyana, Lithuania, Kazakhstan, Swaziland dan Rusia, antara 32.5 hingga 25.3 bagi setiap 100,000 populasi. Sebagai perbandingan, kadar bagi Malaysia adalah 0.6 bagi setiap 100,000 populasi.

Scan_20191004 (3).jpg

Scan_20191004 (4).jpg

Scan_20191004 (5).jpg

Scan_20191004 (6).jpg

Scan_20191004 (2).jpg
Scan_20191004.jpg

Kemurungan sahaja telah membeban dan memberi kesan terhadap ekonomi, dengan lebih separuh daripada kos yang timbul daripada peningkatan ketidakhadiran dan mengurangkan produktiviti di tempat kerja.

Dalam krisis yang menjadi semakin teruk dalam dekad yang lalu, penyelesaian digital melalui penggunaan kecerdasan buatan (AI) sebagai teras utama menawarkan harapan untuk membalikkan penurunan dalam tahap kesihatan mental kita.

Peralatan terbaru sedang dibangunkan oleh syarikat teknologi dan universiti dengan keupayaan diagnostik dan rawatan yang berkesan dapat digunakan untuk melayani populasi besar pada kos pembiayaan yang wajar.

Penyelesaian menggunakan kecerdasan buatan (AI) tiba pada masa yang sesuai. Negara kita dan dunia kini menghadapi kekurangan psikiatris dan pakar kesihatan mental pada tahap kritikal, yang memburukkan lagi krisis.

Di Amerika Syarikat, Hampir 40% warga Amerika tinggal di kawasan yang ditetapkan oleh kerajaan persekutuan sebagai kekurangan profesional kesihatan mental; lebih daripada 60% daerah Amerika Syarikat tidak mempunyai ahli psikiatri di daerah mereka.

Bagi mereka yang dianggap beruntung untuk tinggal di kawasan yang mempunyai akses yang mencukupi untuk perkhidmatan kesihatan mental sering tidak mampu kerana ramai ahli terapi tidak menerima pembayaran menggunakan insurans.

Sebaliknya, mereka yang tidak didiagnosis terdedah dan tidak terhitung banyaknya, atau dikejar ke bilik kecemasan dan memerlukan penjagaan oleh doktor primer untuk rawatan.

Pesakit kemurungan didapati contohnya, bertemu doktor penjagaan utama mereka lebih daripada lima kali secara purata setiap tahun, berbanding kurang daripada tiga kali bagi mereka yang tidak mengalami kemurungan.

Atas sebab ini, walaupun rawatan kesihatan mental kelihatan hanya mencakupi 4% daripada kos kesihatan majikan, ia benar-benar dikaitkan dengan hampir seperempat daripada mereka.

Walaupun sesetengah mungkin menganggap pendigitalan perkhidmatan kesihatan mental tidak bersifat peribadi, kesamaan nama AI yang tidak wujud menjadi positif dalam beberapa keadaan.

Pesakit, yang sering malu untuk mendedahkan masalah kepada ahli terapi yang tidak pernah mereka jumpai sebelum ini, membiarkan mereka menerima rawatan dengan peralatan berkuasa AI.

Kos rawatan AI adalah lebih murah berbanding bertemu ahli psikiatri atau ahli psikologi merupakan satu lagi kelebihan lain.

Kelebihan ini membantu peralatan AI mengetengahkan tanpa didiagnosis, mempercepat rawatan yang diperlukan, dan meningkatkan kemungkinan hasil positif.

Seperti mana-mana usaha digitalisasi dalam penjagaan kesihatan dan industri lain, alat-alat baru ini menimbulkan risiko, terutamanya kepada privasi pesakit. Penjagaan kesihatan telah menjadi sasaran utama penggodam kerana semakin banyak rekod telah didigitalisasi.

Data tuntutan penggodaman adalah satu perkara; memperolehi akses kepada setiap butiran paling intim pesakit menjadikannya satu jenis risiko baru terutamanya apabila butiran tersebut dihubungkan dengan data pengguna dan log media sosial.

Pembekal harus merekabentuk penyelesaian mereka dari awal untuk menggunakan teknik pengurangan seperti menyimpan data yang dapat dikenal pasti secara peribadi, secara kerap memadam transkrip sesi berikutan analisis, dan menyulitkan data pada pelayan (server) itu sendiri (bukan hanya komunikasi).

Para peniaga (vendor) AI juga harus berhadapan dengan batasan AI yang diakui, seperti kecenderungan pembelajaran mesin untuk mendiskriminasi berdasarkan bangsa, jantina, atau umur.

Sebagai contoh, jika alat AI yang menggunakan corak ucapan untuk mengesan penyakit mental dilatih menggunakan sampel pertuturan hanya dari satu kumpulan demografi, bekerja dengan pesakit dari luar kumpulan itu mungkin mengakibatkan makluman palsu dan diagnosis yang salah.

Begitu juga, seorang ahli terapi maya yang terlatih terutamanya mengesan teknologi wajah pekerja syarikat mungkin kurang berkesan membaca isyarat bukan lisan dari wanita, orang warna, atau warga tua atau beberapa dari mereka bekerja dalam teknologi.

Untuk mengelakkan risiko ini, vendor AI mesti mengiktiraf kecenderungan dan membangunkan peralatan AI menggunakan piawaian ketat yang sama seperti klinik penyelidikan yang berusaha mencari wakil kumpulan ujian seluruh masyarakat.

Secara lebih luas, skala AI boleh menjadi bermanafaat dan mungkin sesuatu yang merugikan. Dengan AI, satu pilihan pengaturcaraan yang salah atau silap akan membawa risiko merosakkan berjuta-juta pesakit. Seperti halnya dalam pembangunan dadah, kita akan memerlukan peraturan yang berhati-hati untuk memastikan bahawa protokol rawatan berskala besar tetap selamat dan berkesan.

Tetapi selagi langkah berjaga-jaga dan berhati-hati yang sesuai disediakan, terdapat tanda konkrit bahawa AI menawarkan alat diagnostik dan terapeutik yang hebat dalam membantu melawan penyakit mental. Empat pendekatan dengan harapan terbesar boleh disenaraikan seperti berikut:

Membuat manusia menjadi lebih baik.

Di peringkat paling asas, penyelesaian AI membantu ahli psikiatri dan profesional kesihatan mental lain melakukan pekerjaan mereka dengan lebih baik. Mereka mengumpul dan menganalisis kajangan data lebih cepat daripada manusia dan kemudian mencadangkan cara yang berkesan untuk merawat pesakit.

Perkhidmatan kesihatan mental maya

Ginger.io menyediakan terapi video dan teks dan sesi bimbingan adalah contoh yang baik. Melalui analisis masa lalu dan data masa terkini yang dikumpul menggunakan peranti mudah alih, aplikasi Ginger.io dapat membantu pakar mengesan kemajuan pesakit, mengenalpasti masa krisis, dan membangunkan rancangan penjagaan individu. Dalam kaji selidik selama setahun mengenai pengguna Ginger.io, 72 peratus melaporkan peningkatan klinikal kemurungan yang signifikan secara klinikal.

Menerangkan permasalahan.

Diagnosis kesihatan mental juga dilengkapi dengan alat pembelajaran mesin, yang secara automatik mengembangkan kemampuan mereka berdasarkan pengalaman dan data baru.

Salah satu contoh ialah Health Quartet, yang memaparkan sejarah perubatan pesakit dan corak tingkah laku untuk mendedahkan masalah kesihatan mental yang tidak didiagnosis.

Contohnya, Quartet boleh mengesan tanda kebimbangan atau kegelisahan berdasarkan keadaan seseorang yang telah berulang kali diuji untuk masalah jantung yang tidak wujud.

Ia juga boleh mengesyorkan tindakan awal dalam kes di mana pesakit mungkin menjadi tertekan atau cemas selepas menerima diagnosis atau rawatan buruk untuk penyakit fizikal utama.

Sudah diadaptasi oleh syarikat insurans dan rancangan perubatan majikan, Quartet telah mengurangkan lawatan rawatan kecemasan dan kemasukkan ke hospital sebanyak 15 hingga 25% untuk beberapa pengguna.

Dr. Bot.

Kaunseling secara ‘chatbot’ adalah satu peralatan AI lain yang menghasilkan keputusan. Chatbots adalah program komputer yang meniru perbualan manusia, sama ada melalui teks atau mengantaramukakan (interface) AI yang membolehkan mengesan suara. Dalam kesihatan mental, bot-bot ini digunakan dalam perkhidmatan oleh majikan dan penanggung insurans kesihatan untuk mengesan individu yang mungkin bergelut dengan penyalahgunaan bahan, kemurungan, atau kecemasan, dan memberikan akses kepada penjagaan yang mudah dan kos efektif.

Satu lagi contoh adalah Woebot, chatbot yang dibangunkan oleh ahli psikologi klinikal di Universiti Stanford pada tahun 2017. Ia merawat kemurungan dan kegelisahan menggunakan versi digital teknik terapi tingkah laku kognitif berusia 40 tahun - psikoterapi ceramah yang sangat berstruktur yang bertujuan untuk mengubah corak pemikiran negatif pesakit dalam beberapa sesi yang terhad.

Dalam kajian terhadap pelajar universiti yang mengalami kemurungan, mereka yang menggunakan Woebot mengalami peningkatan hampir 20% hanya dalam masa dua minggu, berdasarkan skor PHQ-9 - satu ukuran kemurungan yang biasa. Salah satu sebab kejayaan Woebot dengan kumpulan kajian adalah tahap penglibatan peserta yang tinggi. Dengan kos rendah $ 39 sebulan, kebanyakannya bercakap dengan bot hampir setiap hari - satu tahap penglibatan yang hanya tidak berlaku dengan kaunseling secara individu.

Generasi seterusnya.

Penyelesaian kesihatan mental hari ini dengan menggunakan AI mungkin hanya permulaan. Institut Teknologi Kreatif Universiti Southern California telah membangunkan ahli terapi maya bernama Ellie yang menunjukkan apa yang akan berlaku. Ellie jauh lebih daripada chatbot biasa, ia juga boleh mengesan isyarat ‘komunikasi bukan lisan (nonverbal)’ dan bertindak balas dengan sewajarnya. Sebagai contoh, ia telah belajar mengangguk tanda bersetuju atau mungkin mengucapkan "hmmm" dengan baik untuk menggalakkan pesakit menjadi lebih yakin.

Ellie, adalah ‘avatar’ yang dipaparkan dalam 3-D pada fungsi skrin televisyen dengan menggunakan algoritma yang berbeza yang menentukan soalan, pergerakan, dan gerak isyaratnya. Program ini mengamati 66 perkara di wajah pesakit dan mencatat kadar ucapan pesakit dan panjang jeda sebelum menjawab soalan. Tindakan, usul, dan ucapan Ellie adalah seperti seorang ahli terapi sebenar tetapi tidak sepenuhnya, yang merupakan kelebihan bagi pesakit yang takut terapi.

Dalam satu projek penyelidikan dengan pasukan tentera yang baru kembali dari Afghanistan, Ellie menemui lebih banyak bukti mengenai gangguan tekanan post-traumatik (PTSD) daripada Penilaian Kesihatan Pasca Penyebaran yang ditadbir oleh tentera. Ellie juga dapat mengenal pasti dan "menceritakan" hal yang biasa mengenai individu yang mengalami PTSD. Dengan jumlah sehingga 20% daripada veteran yang kembali bertahan untuk mengatasi PTSD dan kadar bunuh diri yang mengejutkan di kalangan mereka, kesan potensi penyelesaian seperti Ellie adalah penting.

Seperti mana-mana penemuan yang berpotensi, peringatan kekal dan perlindungan mesti dibangunkan. Walau bagaimanapun, tidak ada keraguan bahawa kita berada di puncak revolusi AI dalam kesihatan mental, sesuatu yang menjanjikan akses yang lebih baik dan penjagaan yang lebih baik terhadap kos yang tidak akan memecahkan poket pesakit.
Tags: artificial intelligence, kecerdasan buatan, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments