kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Transformasi pendidikan melalui VUCA

Guru, pendidik dan pemimpin pendidikan diminta untuk bersiap sedia menghadapi cabaran-cabaran Kemeruapan/Ketidakstabilan (Volatility), Ketidakpastian (Uncertainty), Kerumitan (Complexity) dan Kekaburan/Kesamaran (Ambiguity) di dunia mencabar ini.

Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik baru-baru ini dipetik berkata semasa pelancaran Persidangan Kepimpinan dan Pengurusan Pendidikan Antarabangsa (ICELAM) yang pertama, di Institut Aminuddin Baki (IAB), Genting Highlands adalah penting bagi pendidik untuk terlebih dahulu menetapkan fikiran mereka, mencakupi keupayaan masing-masing dan menyediakan diri mereka untuk persekitaran yang sentiasa berubah-ubah yang dicirikan oleh VUCA.

Didalam dunia VUCA, guru mesti mengatasi banyak halangan dan memastikan unit sekolah dianjurkan dan dioptimumkan untuk hasil pembelajaran pelajar.

Para guru dan pendidik mesti berada di depan setiap masa seperti dalam memahami terma teknologi untuk memastikan samada dapat menghasilkan pelajar berbakat dengan kemahiran yang boleh dipasarkan.

Para guru dan pendidik perlu berfikir tentang apa yang kanak-kanak suka, bukan apa yang kita fikirkan tentang apa yang mereka suka.

Tetapi berapa ramaikah pemimpin pendidikan yang tahu, memahami, mempunyai keupayaan untuk mengubah scenario pendidikan didunia VUCA (Kemeruapan, Ketidakpastian, Kerumitan dan Kekaburan).

Penggunaan VUCA mula diperkenalkan oleh Kolej Perang Tentera AS untuk menggambarkan dunia yang lebih tidak stabil atau tidak menentu, tidak pasti, kompleks dan rumit, dan kabur atau samar; kepelbagaian arah tuju dan hala hasil akibat dari tamatnya perang dingin," yang dipetik dari sebuah kertas kerja oleh Sekolah Perniagaan, Kenan-Flagler University of North Carolina.

Oleh itu, adakah VUCA sesuai untuk pendidikan terutama untuk mengubah sistem pendidikan.

Pendidikan adalah merupakan keperluan dan tidak perlu diragukan lagi. Ia merupakan salah satu tiang penting tamadun untuk evolusi, kewujudan, kelangsungan hidup dan pembiakannya.

Cara pendidikan disampaikan dalam era milenium adalah pada puncak tempoh perpindahannya di mana pendidikan tidak lagi menjadi perpindahan pengetahuan di kalangan sekumpulan pelajar oleh seorang guru.

Kadar di mana campur tangan teknologi telah membuahkan perbezaan dengan industri lain dan objektifnya adalah untuk merangkul dan mengadaptasi teknologi dengan cara yang paling berkesan dan bermakna.

Di seluruh dunia institusi pendidikan kini berubah secara besar-besaran sehingga menjadi lebih maju dan seterusnya terdapat lonjakan produktiviti dengan penambahan baru dalam sumber dan akses mereka kepada segmen yang berbeza yang menghasilkan generasi dan aliran maklumat yang meliputi setiap satu aspek Sistem Pendidikan, Sistem Maklumat Pelajar yang melibatkan pelbagai pemegang kepentingan seperti Pengurusan, Guru, Ibu Bapa dan Pelajar.

Memandangkan dunia sekarang sangat tidak keruan dan tidak stabil, tidak menentu, kompleks dan tidak masuk akal; matlamatnya adalah untuk mengisi jurang yang wujud dalam sistem aliran maklumat semasa dan menjadikannya lebih berkesan dan telus supaya setiap pihak berkepentingan menyedari sepenuhnya kemajuan dan pembangunan yang berlaku dalam pembangunan 360 darjah 'sistem pendidikan.

Ini boleh menjadi arah aliran mengikut cara ekosistem pendidikan beroperasi terus dari pertanyaan kemasukan pelajar untuk mengikuti kitaran hayat lengkap seperti, kemasukan, peruntukan kelas, yuran dan pembayaran, pengurusan kehadiran, peperiksaan dan pelaporan, penggredan dan pemeringkatan dan kewujudan seorang pelajar yang membuatnya menjadi seorang alumnus.

Ini dapat dilakukan dengan memperbaiki metodologi yang mana komunikasi dilakukan antara pelbagai pihak berkepentingan dan penggabungan ERP Pendidikan (perancangan sumber perusahaan), atau Sistem Maklumat Pelajar dalam organisasi pendidikan adalah wajib.

Salah satu kelebihan ERP (perancangan sumber perusahaan) yang paling besar adalah sejauh mana data dapat diekstrapolasi dan spektrum yang mempengaruhi membuat keputusan.

Penggunaan keputusan ERP dalam penstrukturan semula sepenuhnya sebuah institusi dengan aliran maklumat yang disederhanakan memberi manfaat seperti:

• Kemajuan teknologi.

• Meningkatkan Produktiviti Harian.

• Peningkatan Pulangan Atas pelaburan (Return On Investment).

• Komunikasi yang lebih baik dan cekap antara jabatan di seluruh lokasi.

• Bilik darjah atau kelas pintar dan automatik.

• Hasilan membuat keputusan yang dikumpulkan dan diambil kira.

• Menggabungkan pendidikan dengan pembelajaran dan teknologi.

• Perkembangan yang lebih baik.

• Beban Kerja Dikurangkan

Oleh itu, jelas bahawa dengan bantuan ERP Pendidikan; Pengurusan, Guru, Pelajar, dan Ibu Bapa mendapat akses tanpa gangguan kepada maklumat penting di hujung jari mereka yang menyebabkan melangkaui sebarang peluang berkomunikasi atau isu-isu lain.

Akhirnya, objektif ERP pendidikan adalah untuk menyediakan produk yang cekap dan mesra pengguna supaya pelbagai keperluan pengguna yang berbeza di pelbagai peringkat dapat dipenuhi dengan cara yang paling berkesan dan dengan itu menyumbang dalam membangunkan kesan positif yang berpanjangan mengenai sistem pendidikan.

Rujuk juga Mendepani cabaran dunia empat dimensi BH 4 September 2017
Tags: pendidikan, transformasi, vuca
Subscribe

Posts from This Journal “transformasi” Tag

 • Transformation begins at the top

  THE transformation of the school education system has to start with the transformation of the school head teacher. Restructuring schools and…

 • Transformasi IPG 2016-2025

  Transformasi IPG 2016-2025 Ke arah menjadi institusi pendidikan tinggi guru terunggul | 12 Disember 2016 1:57AM PUTRAJAYA 11 Dis. - Visi…

 • NBOS Kejayaan Malaysia

  Strategi bagi mempereratkan kerjasama dan juga jalinan perhubungan baik serta mesra antara pelbagai kementerian, jabatan serta agensi jelas membawa…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments