kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jangan jadikan TVET ‘tikus putih’

Reformasi TVET: Rombakan besar-besaran oleh Dr Maszlee Malek bertarikh 8 Oktober 2019 perlu diberi perhatian mendalam oleh ahli akademik, ahli industri dan juga para pencari kerja.

Turut di nyatakan didalam kenyataan media adalah lulusan TVET lebih mudah dapat pekerjaan merupakan salah satu tajuk utama dipaparkan di akhbar dan media, cuma yang tidak dinyatakan adalah jumlah sebenar para lulusan TVET yang berjaya memperolehi pekerjaan, kedudukan mereka, pendapat yang diperolehi dan lain-lain ketepatan hasilan.

Turut tidak dinyatakan wakil perniagaan dan industri di kedua-dua negara maju dan membangun telah menyatakan ketidakpuasan yang cukup besar dengan tahap am persediaan calon pekerja.

Majikan biasanya mendapati bahawa mereka mempunyai:

(i) arah dan matlamat yang tidak jelas dengan pemahaman yang sangat sedikit mengenai laluan kerjaya mereka;

(ii) keyakinan diri yang rendah dan motivasi yang lemah;

(iii) pencapaian akademik yang rendah dengan kemahiran asas yang tidak mencukupi;

(iv) kekurangan bimbingan dan keghairahan untuk kerja;

(v) potensi kepimpinan yang belum dimajukan;

(vi) persediaan tidak mencukupi untuk kerja;

(vii) jangkaan gaji dan faedah yang tidak realistik.

Walaupun kebanyakan majikan mengharapkan untuk melatih pekerja baru dalam prosedur khusus syarikat dan memperkenalkan norma, piawaian, dan jangkaan mereka dalam syarikat mereka serta kemahiran teknikal khusus yang diperlukan, namun adalah sangat jelas bahawa industri latihan harus mengambil sebahagian besar tanggungjawab untuk melengkapkan anak-anak muda dengan kemahiran pekerjaan umum.

Apakah kemahiran dan ciri sifat yang dicari oleh majikan dalam calon pekerja peringkat awal? Apakah amalan pendidikan yang mempunyai pengalaman yang sama dan berkesan dalam menyampaikan kemahiran dan ciri pekerjaan kepada pelajar?

Kebimbangan utama lebih daripada 80 peratus daripada majikan ialah mencari pekerja dengan etika kerja yang baik dan tingkah laku sosial yang sesuai.

Ciri dan sifat yang sesuai untuk kebanyakan majikan pastinya:

boleh dipercayai, sikap yang baik, penampilan yang menyenangkan, personaliti yang baik.

Majikan hari ini mendakwa bahawa mereka dengan mudah dapat melatih peserta baru dalam kemahiran yang diperlukan oleh syarikat tetapi ada ciri yang mereka ingin lihat dengan baik dalam mereka yang ingin bergabung dengan syarikat mereka. Diantaranya adalah:

• Mudah bekerjasama dengan pasukan

• Membuat keputusan, mengenalpasti dan menyelesaikan masalah

• Mengenal pasti keutamaan, merancang dan menyusun kerja

• Ketahui cara mendapatkan dan memproses maklumat termasuk menganalisis data

• Berkomunikasi secara lisan dan bertulis dengan atasan, bawahan dan orang-orang di luar syarikat

• Kemahiran dengan komputer dan teknologi maklumat

• Keupayaan untuk mempengaruhi orang lain

• Pengetahuan teknikal dan kemahiran yang diperlukan oleh pekerjaan

Kemahiran pekerjaan adalah sifat pekerja, selain daripada kecekapan teknikal, yang dilihat oleh majikan sebagai sesuatu yang berharga di tempat kerja sebenarnya.

Kemahiran ini termasuk membaca, matematik asas dan kemahiran asas lain seperti penyelesaian masalah, membuat keputusan, dan kemahiran berfikir yang lebih tinggi; kebolehpercayaan, sikap positif, kerjasama, dan sifat afektif yang lain.

Kemahiran pekerjaan bukanlah pekerjaan khusus, tetapi kemahiran yang mendatar di semua sektor pekerjaan dan menegak bagi semua pekerjaan dari peringkat kemasukan kepada ketua pegawai eksekutif.

Kemahiran pekerjaan yang kritikal yang dikenal pasti oleh majikan berbeza-beza dengan cara mereka dianjurkan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak persamaan di kalangan kemahiran dan sifat yang dikenalpasti.

Malangnya, lebih separuh daripada graduan sekolah meninggalkan sekolah tanpa kemahiran yang diperlukan untuk mencari dan memegang pekerjaan yang baik.

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas/Columnist 26 Oktober 2019
Tags: eksperimen, tikus putih, tvet, writings
Subscribe

Posts from This Journal “tvet” Tag

 • Satu Aliran: TVET, STEM atau STReAM

  Kementerian Pendidikan sudah menghantar surat makluman kepada sekolah menengah di seluruh negara menjelaskan pemansuhan aliran sastera dan sains bagi…

 • Moving away from exam-oriented mentality

  THE Education Ministry’s decision to not compare states and schools when announcing the Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) results on Nov…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments