kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Isu kesihatan mental tanggungjawab semua

Video yang di tularkan pada 27 November yang lalu, menunjukkan berpuluh-puluh pelajar SPM di Melaka meraikan peperiksaan akhir mereka dengan menaiki motosikal dijalanan yang menyebabkan kekacauan dan huru-hara di jalanan menjadi tumpuan.

Tularan berita mengenai remaja, belia dan orang dewasa yang membuli dan membunuh diri juga menjadikan tajuk-tajuk utama di Malaysia dan di seluruh dunia.


Jelas ianya menunjukkan peningkatan tekanan mental untuk pelajar dan ibu bapa mereka, dan tahap kesihatan mental keseluruhannya telah menurun.

Ramai juga menggunakan fakta ini untuk mendesak dan meminta lebih banyak perkhidmatan kesihatan mental diadakan.

Budaya masyarakat Asia sendiri telah menjadikan isu kesihatan mental lebih sebagai ‘kutukan berjenama’ kepada keluarga dan masyarakat daripada isu kesihatan yang sah.

Menonjolkan kadar bunuh diri dan kemurungan sahaja tidak cukup kerana ramai sebenarnya tidak mengetahui dan mengambil berat mengenai penjagaan kesihatan mental.

Isu kesejahteraan mental adalah perkara yang perlu diatasi bersama; dan bersama membantu memperbaiki keadaan hidup sedemikian adalah sebahagian daripada tanggungjawab manusia bersama .

Kesejahteraan mental boleh menjadi rumit dan isu-isunya boleh menjadi menakutkan.

Namun, ianya bukanlah sesuatu yang asing, tidak dapat diatasi, dan tidaklah seburuk seperti yang dijangkakan.

Kita tidak boleh membiarkan diri kita keliru dan membuat kita berjuang melawan diri kita sendiri.

Kita tidak boleh berfikir bahawa pesakit harus dipanggil atau digelar sebagai ‘gila, mereng maupun sewel dan gagal’.

Isu kesihatan mental adalah sesuatu yang harus diselesaikan dan difahami kerana semua orang boleh atau tidak menjadi sebahagian daripada perjalanan kehidupan penggulungan yang kita semua lalui.

Menghadapi cabaran khusus dengan pengalaman kita adalah perihal kehidupan manusia yang asasnya.

Pastinya, setiap orang di mana-mana atau mungkin menghadapi kesukaran atau bahkan beberapa permasalahan pada masa yang sama.

Apabila kita memburukkan isu kesejahteraan mental, kita sebenarnya menyusahkan dan membuat mereka yang terlibat merasai kepahitannya.

Apabila kita membangkitkan isu kesejahteraan mental, kita menghidupkan peluang pesakit mental kepada individu yang adil dan sedia membantu mereka yang memerlukan sedikit bantuan tawaran.

Kesediaan kita memahami tentang azab mereka menyelamatkan individu dari rasa malu dengan keadaan mereka.

Keadaan kesihatan mental dinegara kita merupakan cerminan kepada masyarakat amnya.

Walaupun kesihatan mental sering dibincangkan dari segi statistic termasuklah mengenai kemurungan, kegelisahan dan masalah lain, fakta dan angka ini sebenarnya memberi gambaran pelbagai dimensi, mencerminkan proses yang telah berakar dan bertapak dalam komuniti.

Masalah kesihatan mental juga berlaku kepada individu. Tetapi penyebabnya adalah pelbagai, yang tersambung ke lapisan sosial, budaya, politik dan ekonomi realiti kita.

Apabila kita terbiasa dengan bercakap tentang kadar penyalahgunaan dadah dan tingkah laku yang berlebihan, kita sebenarnya menceritakan kisah-kisah norma keluarga dalam budaya jalanan, perkhidmatan yang tidak mencukupi untuk kelas sosioekonomi yang lebih rendah, kekurangan sumber sekolah dan model peranan pendidikan.

Dan mereka yang terlibat dan terpalit dengan keadaan mula menyuarakan masalah kerana sudah terlalu lama diabaikan.

Statistik kesihatan mental tidak hanya memberitahu kita di mana masalah bermula tetapi juga implikasi kejadian dan mengapa. Dan masalah itu sendiri mendedahkan narasi yang pedih tentang perubahan yang lebih luas dalam masyarakat kita.

Kesihatan mental adalah nilai sejagat manusia, tidak dapat dipisahkan dari hak untuk kesejahteraan.

Kesihatan mental bukanlah keganasan oleh orang gila, tidak lahir dari kehendak untuk membawa kekacauan. Kita mesti menghalang diri daripada menilai gejala tanpa memahami sebab-sebabnya.

Kita benar-benar mesti memahami dan benar-benar membantu mereka yang memerlukan.

Masalah kesihatan mental bukanlah gejala kesedihan diri dan mangsa; mereka adalah produk keadaan yang biasa dengan kemanusiaan itu sendiri.

Dan sebagai ahli keluarga, komuniti, dan berkongsi kemanusiaan, kita mesti melihat penderita kesihatan mental dengan empati yang sama seperti yang kita lakukan kepada orang-orang yang mempunyai masalah kesihatan fizikal. Hanya dengan berbuat demikian kita dapat meningkatkan kehidupan untuk semua dalam masyarakat kita.

Berikan ruang kepada mereka yang lemah. Biarkan mereka merasa dan bercakap dan percaya pada potensi untuk dibantu. Jin, hantu raksaksa, musuh dan kutukan tidak membunuh orang. Kita yang sebenarnya membunuh mereka.

Apabila seterusnya anda melihat seseorang berjuang dan kelemasa, tercungap-cungap dalam keadaan; fikirkan bagaimana mereka berjuang menyelamatkan diri dalam air lautan yang mana kita tidak tahu dimana kawasan selamat untuk menyelamatkan diri. Jangan tutup pintu dan bukalah pintu untuk mereka diterima masuk.

Azizi Ahmad Berita Harian Surat Pembaca 20 Disember 2019
Tags: kesihatan, mental, tanggungjawab, writings
Subscribe

Posts from This Journal “mental” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments