kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Masih ada 'musang berbulu ayam' dizaman ini

Bagi yang sudah bekerja lama didalam mana-mana bidang yang kompetitif, anda pastinya akan berjumpa dengan ‘musang berbulu ayam’ dan ia adalah paparan gambaran yang kuat.

Seorang gembala akan mengawasi belaannya untuk melindungi mereka dari bahaya. Dia akan mengejar pemangsa yang cuba mencereboh diri ke kelompok ternakan beliau.

Musang berbulu ayam yang bijak akan memakai kulit domba sebagai penyamaran akan masuk menyelinap sungguh pun gembala sudah berwaspada dan masuk ke dalam kawanan dan tidak dapat dikesan.

Kisah ini bukan hanya gambaran yang berwarna-warni tetapi itu adalah amaran kepada kita semua untuk berhati-hati akan ‘musang berbulu ayam’ .

Mereka mungkin kelihatan tidak bersalah langsung, tetapi mereka mempunyai motif tersembunyi.

Mereka akan menggunakan taktik yang berbeza untuk menyamarkan hasrat mereka.

Seseorang itu akan kelihatan sungguh baik dan rapat dengan anda, tetapi akan ‘menikam anda dari setiap sudut’ semasa ketiadaan anda dan orang tersebut adalah ‘si musang berbulu ayam’.

Si musang berbulu ayam akan menggunakan idea pemikiran anda kemudian akan mengaku bahawa idea tersebut adalah kepunyaan beliau dengan tujuan untuk promosi diri.

Mereka sentiasa akan melebihkan diri mereka dengan mengorbankan semua orang di sekeliling mereka.

Seseorang itu tidak akan memanipulasi orang lain kecuali mereka mendapat sesuatu daripada tindakan mereka.

Menyembunyikan niat mereka memberikan ‘si musang’ peluang untuk memanipulasi orang lain untuk memajukan agenda mereka sendiri.

Mereka tahu bahawa apa yang mereka cuba lakukan adalah tidak baik maupun popular, atau ia mungkin menjejaskan usaha jika mereka mempersembahkan diri mereka secara jujur.

Namun mereka akan tetap terus melakukan dan melakonkan apa yang mereka mahu kerana mereka pasti lakonan mereka tidak akan terganggu maupun dikesan,

Ketika orang lain sedang memikirkan motif sebenar mereka, si musang sudah pun memperolehi dan mendapat apa yang mereka mahu.

Seringkali mereka hidup untuk menguasai dan memegang tampok dan bukan bersama memajukan pasukan.

Mereka menggunakan orang lain sebagai batu loncatan untuk mendapatkan perkara yang mereka mahu.

Mereka tidak peduli apa yang berlaku kepada orang lain.

Di tempat kerja, mereka mungkin membuat anda kelihatan buruk semasa pembentangan dan membuat diri mereka kelihatan hebat di hadapan bos.

Mereka akan kelihatan manis di luar, tetapi mereka akan menunjukkan taring mereka kemudiannya.

Jika mereka menunjukkan identiti sebenar mereka, tiada siapa akan bersekutu dengan mereka.

Mereka membina pesona mesra atau baik, tetapi mereka tidak dapat mengekalkan perbuatan sepanjang masa.

Akhirnya, mereka akan mendedahkan kecenderungan mereka yang agresif.

Orang ternama yang suka melanggar undang-undang boleh membuat sumbangan amal yang besar untuk meyakinkan orang bahawa mereka adalah baik dan bijaksana.

Sumbangan mereka sebahagian besarnya menjauhkan mereka daripada masalah, tetapi jika ada yang cuba menegur, mereka akan memusnahkan reputasi orang itu untuk menahan dari kritikan.

Mereka memanipulasi melalui emosi untuk mendapatkan apa yang mereka mahu.

Mereka tahu bahawa mereka boleh meneruskan hasrat dengan menarik minat emosi anda.

Mereka mengetahui apa yang anda mahu dan perlukan, dan mereka memberi anda cukup peluang untuk membuat anda tenang dan patuh.

Bayangkan bos anda adalah ‘musang berbulu ayam’, dan anda ingin meminta bercuti.

Dia mungkin cuba untuk bermain dengan rasa bersalah dan perasaan tidak selamat untuk membuat anda melepaskan percutian atau mengambil masa lebih sedikit.

Mereka akan cuba menarik perhatian anda terlebih dahulu kerana mereka adalah pakar dalam memanipulasi orang di sekeliling mereka.

Mereka kelihatan berminat dengan apa sahaja yang anda lakukan, dan anda akan mendapat gambaran bahawa mereka peduli.

Setelah mereka berjaya mendapatkan anda di mana mereka mahu anda berada, mereka akan mula menjalankan ‘jarum’ yang dikehendaki.

Rakan sekerja mungkin bermula menjadi rakan anda, tetapi mereka akhirnya melonggokan segala tanggungjawab kepada anda.

Apabila mereka melihat bahawa anda semakin kecewa, mereka akan mengejutkan anda dengan sesuatu yang menarik perhatian anda.

Kemudian, mereka akan terus melakukan apa sahaja yang mereka mahu.

Ambil tahu sedikit sebanyak mengenai mereka sebelum anda bekerja dengan mereka.

Selidik bagaimana mereka bertindak balas dalam situasi tertentu, atau memberi mereka masalah hipotetis untuk melihat bagaimana mereka bertindak balas.

Seseorang itu akan memberitahu anda bahawa dia sentiasa positif dan menjadikan dirinya sebagai ahli pasukan. Itulah yang dikehendaki setiap majikan.

Semasa bersama dalam kerja pasukan untuk menyelesaikan masalah untuk melihat bagaimana mereka mengendalikan keadaan, ahli tersebut “yang positif" adalah bos dan negatif. Anda telah melihat ‘si musang’.

Mereka akan memberitahu sesuatu yang sering memberi manfaat kepada mereka.

Kumpulkan bukti yang membuktikan atau menyangkal kedudukan mereka, dan lihat apa yang berlaku.

Kemungkinan apabila anda memilih pihak yang menyokong agenda mereka, mereka akan bertindak seperti teman terbaik anda.

Sekiranya anda tidak bersetuju, mereka akan menjadi agresif.

Tidak ada salahnya dengan bertanya soalan untuk mendedahkan kebenaran sekiranya kedudukan ahli dalam kumpulan anda berisiko.

Mereka sering membuat dan mereka cerita, anda mungkin dapat bertanya kepada mereka apabila cerita mereka kurang jelas.

Apabila mereka menyatakan pendapat, tanyakan "Kenapa anda berfikir sedemikian?" Atau "Bagaimana anda tahu ia seperti itu?"

Mereka akan menghadapi masalah untuk mendapatkan maklumat yang cukup untuk menarik diri dari kebohongan itu.

Oleh kerana mereka selalu berpura-pura tahu mengenai sesuatu yang tidak mereka lakukan, mereka biasanya tidak mempunyai alasan yang jelas untuk apa yang mereka katakan.

Dalam perdebatan, mereka tidak akan memahami punca masalah.

Mereka juga mungkin memberitahu anda apa yang mereka fikir yang anda mahu dengar, tetapi apabila ditekan untuk maklumat lanjut, mereka tidak akan mempunyai apa-apa untuk menambah.

Pengetahuan mereka adalah cetek. Tidak kira berapa banyak yang anda cuba untuk menggalakkan perbincangan, mereka tidak akan dapat meneruskan perbincangan mengenai perkara itu.

Memang kita mahu percaya bahawa setiap orang mempunyai niat yang terbaik, namun ia tidak selalu berlaku. Sesetengah orang hanya melakukan perkara untuk memberi manfaat kepada diri sendiri, dan mereka tidak peduli siapa yang mereka cederakan dalam proses itu.

Musang berbulu ayam boleh didapati di hampir setiap tempat. Anda tidak boleh menyingkirkan mereka, tetapi jika anda dapat melihatnya, anda boleh mengelakkan diri daripada masuk ke perangkap mereka.
Tags: musang
Subscribe

Posts from This Journal “musang” Tag

 • Musang berbulu ayam zaman moden

  Bagi yang sudah bekerja lama didalam mana-mana bidang yang kompetitif, anda pastinya akan berjumpa dengan ‘musang berbulu ayam’ dan ia…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments