kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pedagogi Baharu Pembelajaran Bermakna

Seiring dengan perkembangan revolusi digital termasuklah Revolusi Perindustrian Ke-4 (IR 4.0) pastinya ia akan mengubah cara kerja kita, organisasi kita dan kehidupan seharian kita.
Revolusi ini sudah berada di rumah di seluruh negara maju dan semakin berkembang di negara membangun juga. Ia kini mengubah cara kanak-kanak dan orang muda bermain, mengakses maklumat, berkomunikasi antara satu sama lain dan belajar.Sumber: What’s the Difference Between Artificial Intelligence, Machine Learning, and Deep Learning?  dimuat-turun dari https://blogs.nvidia.com/blog/2016/07/29/whats-difference-artificial-intelligence-machine-learning-deep-learning-ai/

Tetapi setakat ini, revolusi ini tidak mengubah pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah di  kebanyakan institusi pengajian terutama di sekolah.

Walaupun penggunaan teknologi dititikberatkan, penemuan penyelidikan mengenai impaknya terhadap hasil pembelajaran pelajar adalah mengecewakan.

Berdasarkan keyakinan terhadap revolusi teknologi, maka ia tidak membenarkan kita itu meninggalkan hasrat penggunaan teknologi di bilik darjah.

Kita juga tidak boleh kembali mengajar cara lazim dan biasa yang digunakan iaitu  guru berada  di hadapan bilik darjah sambil menyebarkan pengetahuan dan kanak-kanak mendengar dengan senyap.

Penyelidikan aktiviti otak oleh Rosalind Picard dan rakan-rakannya di Media Lab, Massachuset  Institute of Technology menunjukkan bahawa hampir tiada aktviti pemikiran pada otak pelajar ketika kuliah berlangsung , bahkan lebih rendah daripada ketika mereka sedang tidur.

Profesor Eric Mazur dari Jabatan Fizik Universiti Harvard, dalam ceramah beliau turut  memberi pandangan yang sama mengenai ‘otak menjadi "rata" dan menyimpulkan bahawa pelajar "lebih tidur semasa kuliah daripada ketika mereka sedang tidur!"

Atas alasan ini, kita memerlukan pedagogi baru.

Pedagogi Pembelajaran Bermakna (New Pedagogies For Deep Learning) merupakan satu lagi inisiatif pendidikan global yang turut cuba di perkenalkan kepada rakyat Malaysia terutama kepada pendidik dan bakal pendidik.

Pihak bertanggungjawab telah menubuhkan pasukan panel pakar (?) untuk membuat ‘pertunjukan jalanan’ terutama di Institusi Pendidikan Tinggi bagi berkongsi kehebatan ‘pedagogi’ yang kini dikatakan digunakan di 115 buah negara.
Umumnya, apa yang baik eloklah di ikut, atau ‘buat dulu , tanggung kemudian’.

Pembelajaran bermakna (deep learning) adalah subset (sebahagian) dari Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence)  dan mesin pembelajaran (machine learning) yang menggunakan rangkaian neural tiruan pelbagai lapisan untuk menyampaikan ketepatan yang canggih dalam tugas seperti pengesanan objek, pengenalan pertuturan, terjemahan bahasa dan lain-lain.

Pembelajaran bermakna  berbeza dari teknik pembelajaran mesin tradisional di mana ianya  boleh secara automatik memperolehi  maklumat daripada data seperti imej, video atau teks, tanpa memperkenalkan kaedah pengkodan atau pengetahuan domain manusia.

Senibina  atau rekabentuk yang fleksibel membolehkannya mendapatkan maklumat secara langsung dari data mentah sedia ada dan boleh meningkatkan ketepatan ramalan apabila dibekalkan dengan lebih banyak data.

Pembelajaran bermakna bertanggungjawab dalam banyak penemuan baru-baru dalam penggunaan kecerdasan buatan (AI) seperti AlphaGo Google DeepMind, kereta panduan  sendiri, pembantu suara pintar dan banyak lagi.

Dengan rangka kerja pembelajaran GPU NVIDIA yang dipercepatkan, penyelidik  dan saintis data dapat mempercepatkan latihan pembelajaran bermakna, yang biasanya  mengambil masa beberapa hari dan beberapa minggu berbanding untuk hanya beberapa jam dan hari.

Apabila model tersedia untuk digunakan, pemaju boleh bergantung kepada platform inferensi dipercepatkan GPU untuk perawanan (cloud), peranti terbenam atau kereta memandu sendiri, untuk menyampaikan inferens prestasi tinggi dan pendaman (latency) rendah untuk rangkaian saraf yang paling intensif secara berkomputer.

Pada abad ke-20 kita menjangkakan sistem sekolah untuk menyisihkan mereka yang akan pergi ke universiti dan mereka yang tidak, mereka yang akan melakukan kerja profesional dan mereka yang tidak, dan mereka yang akan mengisi pekerjaan separa mahir dan tidak mahir yang diperlukan pembelajaran minimum di sekolah.

Pada abad ke-21 kita menyedari bahawa ini tidak cukup baik secara moral, sosial dan dari segi ekonomi.

Kita mengetahui bahawa mesin memang boleh melakukan banyak kerja dengan lebih baik daripada orang lain. Kita sepatutnya dapat meraikan fakta itu, tetapi kita tidak boleh, kerana transformasi itu meninggalkan berjuta-juta orang tanpa pekerjaan, terutamanya golongan muda di seluruh dunia.

Hanya yang berpendidikan baik boleh berkembang maju di dunia yang akan datang. Kita memerlukan setiap orang muda dan semua orang untuk lulus dari sekolah bersedia untuk kolej, kerjaya dan kewarganegaraan.

Sementara itu, keupayaan dan kecenderungan yang semakin meningkat bagi sistem sekolah untuk belajar antara satu sama lain di setiap peringkat, dari bilik darjah ke kementerian adalah tanda-tanda manfaat besar globalisasi.

Salah satu implikasi ialah kita akan melihat pedagogi baru muncul yang  tersebar luas di seluruh dunia.

Begitu juga dengan sistem dan pemimpin guru di mana sahaja mereka berada, dapat belajar dengan cepat dari rakan sekerja  di seluruh dunia.

Sekiranya kita dapat membangunkan satu pedagogi baru yang akan membantu kita menimbulkan dua cabaran ini dan menjadikan sebahagian besar globalisasi untuk menyebarkannya ke seluruh dunia, kita akan melihat pertumbuhan yang besar dalam peningkatan hasil pendidikan, sebagai ganti kepada kekecewaan yang kita hadapi selama ini.

Kita akan melihat hasil pembelajaran yang menerapkan  bukan sahaja literasi dan numerasi, (yang tetap penting) tetapi juga hasil yang lebih luas, termasuklah penyelesaian masalah, kolaborasi, kreativiti, berfikir dengan cara yang berbeza, dan membina hubungan yang berkesan dan kerja berpasukan.

Untuk itu, Michael Fullan dan Maria Langworthy, telah memperkenalkan dan menyarankan pedagogi baru, yang merupakan pemusatan kepada agenda masa depan.

Fullan dan Langworthy menjelaskan bahawa pedagogi baru ini adalah berdasarkan perkongsian pembelajaran di antara dan di kalangan pelajar dan guru yang menyebarkan motivasi intrinsik pelajar dan guru.

Perkembangan baru ini dikatakan begitu menarik sehingga mereka tersebar dengan mudah dan dapat dimajukan oleh kepemimpinan yang menanggapi dan membolehkan pembelajaran lebih lanjut.

Secara asasnya, pembelajaran baru ini sangat berasaskan tindakan "dunia nyata” dan penyelesaian masalah, dan ia diaktifkan dan dipercepat dengan inovasi dalam teknologi digital.

Perkembangan ini di dikatakan boleh menghasilkan tugas dan hasil pembelajaran yang bermakna.

Sudah tentu kebanyakan daripada apa yang digambarkan oleh Fullan dan Langworthy bukanlah perkara baru.
Ia dibina atas tradisi asas oleh Piaget, Vygotsky dan ahli teori utama lain.

Jadi, bolehkah kita benar-benar menerima tuntutan Fullan dan Langworthy bahawa teori ‘pembelajaran bermakna’ adalah penerangan pedagogi baru?

Pertama, apa yang mereka nyatakan mengenai saranan pedagogi baru adalahianya bukan di jalankan di makmal atau universiti, tetapi di barisan hadapan, di bilik darjah negara-negara  Denmark, Kanada, England, Australia, Colombia, dan California.

Dari kajian mereka, ia didapati berkembang,  sebagai tindak balas kepada krisis kebosanan dan kekecewaan di kalangan pelajar dan kekecewaan kerjaya di kalangan guru.

Mereka juga berpendapat bahawa pengsisteman boleh memanfaatkan pedagogi baru ini dan boleh dijalankan di mana-mana, tetapi tidak dapat mengawalnya.

Mereka juga memberi alasan bahawa, teknologi dalam tetapan ini digunakan sedemikian rupa sehingga akhirnya dapat merealisasikan pelaksanaan untuk mengubah pengajaran dan pembelajaran.

Kertas kerja ‘pembelajaran bermakna’ juga adalah berdasarkan dari buku penting Fullan berjudul ‘Stratosphere’, yang berpendapat bahawa hanya apabila perubahan sistem pengetahuan, pedagogi, dan teknologi dipertimbangkan dalam cara bersepadu teknologi boleh membuat perbezaan dramatik kepada hasil.

Ringkasnya, kita akhirnya dapat menggunakan teknologi dengan cara yang akan mengubah hasil pembelajaran  pelajar.

Fullan dan Langworthy juga menegaskan,  jika pandangan yang mereka ajukan diterima, ia akan implikasi penting bagi kurikulum, penilaian, pengajaran dan pembelajaran, dan strategi dan organisasi masa depan di peringkat sekolah dan sistem.

Hujah mereka, sebagai contoh, bahawa sistem pencapaian pembelajaran boleh meningkat dua kali lebih baik pada kos yang sama; sesuatu yang bernilai baik untuk direbutkan dalam era ketika perolehan kewangan berada di bawah tekanan di seluruh dunia.

Mereka tidak mendakwa mempunyai semua jawapan atau menyelesaikan semua masalah, tetapi mereka telah memulakan dan memajukan hujah untuk mentakrifkan pedagogi baru dengan lebih baik, dengan menggambarkan apa yang mereka kelihatan seperti di peringkat sekolah dan kelas, dan dengan meneroka implikasi ini.

Oleh itu, jika pihak kita mahukan satu pembaharuan terutama mengenai apa yang kita perlu lakukan dan secepat mana kita boleh melaksanakannya bagi memastikan setiap kanak-kanak diatas planet ini mendapat pendidikan yang membolehkan mereka berkembang maju di abad ke 21, kita hendaklah tahu dan memahami baik buruknya dahulu

Tidak ada gunanya kita cuba bereksperimen dengan teori baru yang dikemukakan oleh negara luar terutama negara barat.

Kita juga jangan cepat melatah atau ghairah dengan apa yang mereka cuba kongsikan.  Kita kena bertanya kepada diri kita sendiri dahulu. Adakah kita memang berpengetahuan, berkemahiran dan kompeten dalam bidang ini termasuk penggunaan teknologi maklumat?

Ada dari kita yang ghairah dan terpengaruh dengan ‘cadangan pelaksanaan’ tetapi tidak memahami keadaan sebenar.
Dalam satu seminar dalaman yang dijalankan baru-baru ini, pembentang kertas kerja didapati tidak memahami keadaan dan kemahuan sebenar.

Keghairahan untuk menonjolkan pembentangan tidak membawa apa-apa kesan kerana apabila digabungkan dengan Konsep 6C dalam Pembelajaran Abad Ke 21, terdapat lopongan fakta dan kekurangan kaedah pelaksanaan dibentangkan terutama dalam platform dan tapak penggunaan teknologi maklumat sepadu yang merupakan intipati kepada ‘pembelajaran bermakna’.


Jika para pendidik tidak mahir dan kompeten dalam penggunaan mesin pembelajaran dan sokongan fasiliti dan infrastruktur pembelajaran teknologi maklumat, maka kegagalan aadalah diperingkat awal.

Oleh itu, kita semua hendaklah dan harus bersama dan memulakan untuk mendalami ‘pembelajaran bermakna’ dahulu dengan mendalam dan pantas tentang apa yang perlu dilakukan untuk mencorak pendidikan seluruh sentara.

Azizi Ahmad Dewan Kosmik Teknologi Pendidikan Bil 1/2020 Jan 2020
Tags: bermakna, npdl, pedagogi, pembelajaran, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments