kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jangan jadikan diri kita ‘tebusan’

Desakan atau ugutan oleh ahli politik seperti ‘akan keluar daripada kerajaan Pakatan Harapan jika Putrajaya tidak mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC)’ hanyalah perkara politik.

Ugutan atau desakan daripada mereka yang hebat berbakat tetapi toksik adalah sesuatu yang perlu diatasi dengan bijak.

Apabila anda berfikir tentang daya penggerak dan emosi di sebalik desakan pemimpin pilihan tersebut tentunya bukanlah satu penghargaan atau pun keghairahan maupun optimisme?

Bagi kebanyakan pemimpin, mereka adalah mereka. Bagi sesetengah pemimpin malangnya, daya penggerak adalah kerisauan dan ketakutan.

Takut apa yang akan dikatakan atau dilakukan oleh penyokong mereka jika sesuatu keadaan tidak berjalan seperti yang dirancang.

Mereka yang menimbulkan keresahan dan permasalahan pada para pemimpin biasanya adalah mereka yang merupakan ahli kerja hebat, teratas dan sering memberi hasil yang bagus, tetapi masih berusaha dan sanggup untuk meninggalkan jalan kehancuran di belakang mereka.

Sungguh pun agak tidak senang dan mudah untuk bekerja dengan mereka, namun mereka agak tegas dan sanggup mendesak atau mengancam untuk bertindak seperti berhenti atau menarik diri dari permaufakatan.

Biasanya mereka tidak pernah mengaku bertanggungjawab atas tindakan mereka, dan jika mereka bertanggungjawab, biasanya mereka akan membebankan pemimpin yang menerajui pasukan.

Bagaimanapun, kerana pengetahuan luas, pengalaman, dan lain-lain, mereka masih mampu meyakinkan orang lain bahawa mereka adalah sangat dan masih diperlukan.

Ini memberikan mereka kelebihan , dan mereka menggunakan bakat mereka untuk mendorong rasa takut kepada pemimpin mereka dengan menjadikan mereka sebagai tebusan.

Sekiranya anda mempunyai ahli pasukan sebegini, dan melihat diri anda berfikir, "Saya tidak tahu apa yang akan saya lakukan tanpa mereka," anda mungkin berada di dalam keadaan yang serba-salah.

Ia boleh menjadi rakan permaufakatan dan merupakan salah seorang ‘ahli strategi’ yang utama.

Mungkin benar beliau pintar, dan mudah meruap, ahli strategi yang mempunyai pengetahuan tentang sistem yang kompleks di dalam pemaufakatan anda yang tidak diketahui orang lain.

Anda betul apabila anda mengatakan bahawa anda tidak tahu apa yang akan anda lakukan tanpa mereka, kerana tanpa mereka, anda seolah kehilangan sebahagian dari anggota badan anda. Suatu kemungkinan, bukan?

Mereka kini menjadikan anda ‘tebusan’ dengan tujuan dan mengancam untuk membuat anda berjalan di papan reput jika anda tidak mematuhi kehendak desakan mereka.

Perbezaan antara pemimpin dan pengurus hanya terletak dalam satu perkataan: kuasa. Pengurus mendapatkan kuasa dari ‘gelaran’ yang berdasarkan pada carta organisasi. Pemimpin pula boleh atau mungkin tidak memiliki ‘gelaran’ formal dan / atau kedudukan autoriti, tetapi mereka mempunyai hubungan dengan orang lain yang membuat keputusan untuk mengikutinya.

Satu soalan yang perlu ditanyakan adalah: jika anda meninggalkan permaufakatan anda sekarang dan menjadi pemimpin dalam organisasi baru, apakah pengikut anda akan turut serta? Adakah mereka akan mengikut anda dalam apa sahaja yang akan berlaku? Sekiranya tiada sesiapa yang mengikuti anda, anda hanya ‘tong kosong’.

Apabila anda tidak melakukan apa yang anda perlu lakukan untuk bertindak terhadap mereka yang cuba menggugat kedudukan anda, dan anda mengelakkan dari mengambil tindakan bijak, anda bukan pemimpin atau ketua: anda hanya seorang ‘tebusan’.

Untuk menjadi pemimpin, anda perlu dihormati.

Apabila rakan permaufakatan menjadikan anda ‘tebusan anda’, mereka menunjukkan bahawa mereka tidak menghormati anda, walaupun mereka tidak menyatakan dengan cara bersemuka.

Masalah yang lebih besar adalah bahawa rakan lain dalam permaufakatan anda melihat bahawa anda tidak mengambil tindakan sewajarnya terhadap mereka yang menyimpang dari tanggungjawab dan seluruh permaufakatan mungkin akan kehilangan penghormatan untuk anda.

Mungkin apa yang diperlukan untuk melepaskan diri dari menjadi ‘tebusan’ dan memulakan mengambil semula kedudukan pengurus dan status hubungan pemimpin anda adalah seperti:

Tentunya anda perlu merapatkan diri anda lebih dekat dengan mereka kerana mereka mungkin menganggap anda memang menjadi ‘tebusan’ mereka kerana mereka tahu anda teragak-agak atau tidak mempunyai keyakinan untuk berbincang dengan mereka tentang isu tersebut.

Apabila ahli toksik menunjukkan tingkah laku yang menjejaskan kejayaan organisasi, pasukan atau pengurus, tingkah laku ini perlu ditangani dengan tepat pada masanya.

Elok juga jangan memimpin dan menguruskan dengan harapan dan petunjuk. Apabila ahli pasukan melakukan sesuatu yang mereka tidak sepatutnya lakukan, beritahu mereka dengan tepat apa yang anda perlukan untuk mereka lakukan secara berbeza dan apabila anda memerlukannya untuk melakukannya untuk menjadi ahli pasukan yang berjaya.

Berpeganglah kepada kebenaran. Mereka yang bertanggungjawab mengancam, sangat jarang mengikuti ancaman mereka. Mereka akan perlu mengubah lebih banyak lagi strategi dan perancangan untuk membetulkan masalah yang sedang dibincangkan dengan mereka.

Yang penting adalah berani untuk mengambil tindakan besar! Sekiranya pendesak tidak mahu berubah, maka anda perlu mendapatkan kembali gelaran pemimpin yang anda perolehi dengan cara atau fesyen lama. Ikut kehendak naluri anda , mungkin.

Tidak ada tindakan perancangan strategik yang lebih baik dan bermakna daripada membenarkan pendesak itu menyebabkan kesedihan terbesar. Elok sahaja biarkan ‘luncai terjun dengan labunya’.

Apabila anda akhirnya boleh mengeluarkan perkataan ‘tebusan’ dari kad perniagaan anda, anda tentu sekali akan dapat berkata, "Apakah namaaaaaa!"

Azizi Ahmad Bebas News Columnists 30 Januari 2020
Tags: tebusan, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments