kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kurangkan kebergantungan persembahan slaid

Kurang memberi tumpuan pada persembahan slaid dan menumpukan lebih banyak kepada perbincangan pelajar memupuk penglibatan dua-hala yang lebih mendalam.

Dalam banyak tetapan profesional dan di sekolah, persembahan slaid telah menjadi begitu luas sehingga didalam sesi mesyuarat, Latihan dan bengkel, atau kelas jarang berlalu tanpa kehadiran mereka.

Terlalu bergantung pada persembahan slaid bukan sahaja menghalang penglibatan, tetapi ia juga dapat menghapus suara pelajar dan proses pemikiran kritis dari pelajaran.

Sungguhpun mengharamkan persembahan slaid di sekolah adalah langkah yang tidak perlu untuk meningkatkan penglibatan, tumpuan pelajar dan guru boleh mendapat manfaat daripada mengurangkan slaid dan memberi tumpuan kepada bentuk pengajaran yang lain.

Bagaimanakah kita dapat kembali bergantung kepada persembahan slaid?

Pertama, letakkan teks yang sangat sedikit pada slaid itu sendiri. Fikirkan poin atau fakta utama dan bukannya ayat.

Perenggan teks adalah lebih sukar untuk diproses, dan tidak semua maklumat yang diperlukan oleh pelajar adalah pada slaid.

Sebaliknya, gunakan ‘hyperlink’ atau membezakan sumber dengan menyediakan bahan dalam pelbagai modaliti seperti video, podcast, dan visual untuk menyediakan sokongan pelajaran tambahan.

Fikirkan tujuan di sebalik mana-mana teks sebagai lakaran asas idea.

Sebagai contoh, jika pelajar belajar cara menyingkat nama-nama negara, dan bukannya menyenaraikan semua singkatan negeri pada slaid, hanya berkongsi maklumat yang paling relevan (iaitu, singkatannya adalah dua huruf panjang).

Kemudian beri satu atau dua contoh untuk membuat konsep lebih jelas.

Maklumat yang mendalam boleh menjadi sebahagian daripada eksplorasi ketika para pelajar menyelidiki topik secara bebas jika mereka disediakan sekeping bacaan pendek atau video mengenai nama negara.

Untuk memastikan pelajar memahami konsep yang mereka pelajari, jadikan mereka sebahagian daripada bantuan atau bahan pelajaran.

Sebagai contoh, jika kelas belajar tentang tempoh masa bersejarah, daripada menyenaraikan fakta, mintalah pelajar untuk beralih diantara satu sama lain dan buat senarai apa yang mereka sudah tahu tentang topik itu. Kemudian, mereka boleh berkongsi sesame sendiri (berputar melalui kelas untuk mengumpul persampelan ringkas tindak balas pelajar).

Jika objektif hari ini adalah untuk mengajar konsep baru, cari kemahiran yang membawa kepada konsep itu dan minta pelajar berkongsi mengajar latar belakang diantara satu sama lain.

Guru boleh melihat bagaimana mereka membongkar pengetahuan mereka dan menentukan kesediaan mereka untuk langkah seterusnya.

Membuat model induktif dan berpusatkan pelajar sebahagian daripada arahan bukan sahaja mengurangkan pergantungan pada persembahan slaid, tetapi juga membina keyakinan pelajar dan membolehkan pelajar mengetahui bahawa guru menghormati sumbangan mereka.

Pada kebiasaannya, pengajar akan menyoal atau bertanya “Ada soalan?” berikutan slaid dan biasnya juga jarang menghasilkan maklum balas.

Sebaliknya, pengajar digalakkan menggunakan soalan terbuka yang mendorong proses kemahiran berfikir aras tinggi.

Letakkan satu soalan kompleks ke atas slaid yang menempatkan masalah yang memerlukan jawapan pelbagai.

Tentunya beberapa orang pelajar akan berasa selesa untuk mengambil risiko menghentikan persembahan untuk mengajukan soalan, jadi benarkan waktu tunggu: satu selepas mengajukan pertanyaan dan satu selepas pelajar menjawab.

Kajian telah menunjukkan bahawa guru biasanya menunggu kurang dari satu saat selepas menyoal dan mendengar tindak balas.

Sebaliknya, kira sehingga dengan lima dan perhatikan dengan niat dan amati berapa banyak lagi pelajar yang akan bercakap.

Memberi maklum balas dan melayani keperluan pelajar, dan bukannya satu set slaid yang dirancang, arahan akan menjadi lebih relevan dan responsif.

Interaksi sering bermula dengan hubungan yang lebih kuat di kalangan peserta kelas, dan persembahan tayangan slaid menarik tumpuan terlalu banyak daripada interaksi manusia. Sebaliknya, lari dari tujuan dan matlmat .

Berada bersama kumpulan murid dan meminta pelajar untuk memulakan perbincangan dengan menjawab soalan tentang topik yang berkaitan dan bukannya kandungan yang ditetapkan khusus membuka pintu untuk penglibatan.

Bermula dengan soalan yang lebih mudah membolehkan pelajar terlibat sebelum bergerak ke arah perbualan yang lebih disasarkan.

Dengan setiap kelas yang yang di ajar, kita membina sebuah naratif yang berpusat pada apa yang menjadikan setiap kumpulan pelajar berbeza.

Amalan metakognitif membantu pelajar melihat perkembangan mereka dan sebahagian daripada naratif.

Slaid boleh menjadi alat yang berguna di dalam bilik darjah, tetapi mengurangkan pergantungan kepadanya dapat meningkatkan arahan dan penglibatan.
Tags: slaid
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments