kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ego, eko dan kepimpinan intuitif: Model baru kepimpinan

Kepimpinan transformasi tidak cukup jauh untuk membimbing urusan dengan berkesan dalam keadaan yang terganggu kini.

Peralihan logik utama diperlukan untuk mewujudkan gaya kepimpinan yang sesuai untuk hari ini. (Colin Williams, Frederick Holscher dan Sharon Olivier, Eksekutif Pendidikan Ashridge)

Dengan risiko  berhadapan dengan ' maklumat palsu’ (selepas hampir semua, setiap generasi berpendapat ia mengalami perubahan lebih banyak daripada yang terakhir), kita kini hidup dalam keadaan yang tidak pernah tidak berlaku gangguan dan ketidakpastian.

Gangguan yang kita alami bukan sahaja didorong oleh faktor teknologi seperti AI, blockchain dan robotisasi, tetapi juga dengan kesedaran baru tentang tujuan dan sifat organisasi dan keperluan untuk pendekatan yang lebih kolaboratif, disokong oleh pembelajaran dan penciptaan bersama idea inovatif.

Kepimpinan mungkin perlu berani melakukan perubahan dalam dunia kerja baru ini. Satu naratif baru diperlukan untuk membantu pengurus memimpin dengan lebih baik melalui ketidakpastian dan ketidaktentuan ini.

Ia adalah satu perkara yang akan tetap menjadi gangguan, tetapi agak berlainan jika  gangguan berada dalam diri anda.

Penyelidikan menyoroti bahawa banyak pemimpin mencari penyelesaian dalam logik yang lepas,  sesuatu yang Peter Drucker telah maklumkan dan adalah bahaya paling besar ketika gangguan berlaku.

Keperluan untuk memastikan dan kemampuan mengawal boleh melumpuhkan, menyakitkan, dan memberi kesan kepada pemimpin dan pengikut mereka.

Usaha gigih mereka untuk mengetatkan kawalan dan mencipta beberapa tahap ramalan telah menyebabkan banyak orang dalam keadaan kekeliruan dan tertekan.

Pemikiran kepemimpinan telah berkembang sejak 50 tahun terakhir, dengan gagasan organisasi sebagai mesin yang dapat dibina dan dikendalikan secara jarak-jauh adalah ketinggalan zaman.

Hari ini, pemimpin transformasi percaya bahawa sesebuah organisasi perlu melibatkan orang ramai secara emosi dan rasional.

Baru-baru ini, model 'pasca-heroik' kepimpinan telah muncul, di mana kerendahan hati yang lebih tinggi dan pendekatan yang lebih mengizinkan  dinilai.

Walaupun evolusi dalam pemikiran ini membantu, asas fundamental logik  adalah tidak berubah.

Ia masih mengandaikan bahawa pemimpin harus menetapkan hala tuju, mewujudkan visi atau matlamat, membina 'belian' dan kemudian memantau prestasi sehingga visi atau matlamat dicapai.

Kita perlu mengubah peranan dan sifat kepimpinan kepada satu yang lebih relevan dengan konteks hari ini.

Ego, gaya eko dan gaya kepimpinan adalah berdasarkan dua keperluan: pemikiran semula tentang bagaimana pemimpin melihat organisasi dan peranan mereka, dan perkembangan kemahiran dan kecekapan baru.

Kepimpinan Ego (pembentuk)

Ego sering dilihat sebagai kualiti kepimpinan yang negative, sememangnya ini berlaku apabila ego terjebak dalam keperluan egoistik.

Walau bagaimanapun, apabila ego dibebaskan dari rasa mementingkan diri sendiri, ia memberikan pemanduan yang sihat untuk mewujudkan fokus (membentuk masa depan), menyelesaikan sesuatu dan mencapai sesuatu.

Para pemimpin ego akan merasa bertanggungjawab untuk menyelesaikan setiap masalah, mempunyai visi yang kuat dan kemudian menjajarkan sumber daya untuk mencapainya.

Ini membawa mereka untuk bekerja lebih keras untuk menjadi jelas, berfikir lebih baik mengenai konteks dan membangunkan visi yang semakin menarik untuk memotivasi orang lain.

Hasilnya adalah mewujudkan pergantungan kepada kepimpinan mereka.

Kepimpinan Eko (penyambung integrasi)

Kami melihat peralihan besar dalam logik kepimpinan dalam dunia kerja baru dari pergantungan pemimpin tunggal kepada kepelbagaian kepimpinan.

Inilah pemikiran pemimpin intelek.

Ia adalah keadaan di mana pemimpin mengiktiraf organisasi itu sebagai 'sistem eko' yang terdiri daripada banyak elemen saling bergantung, di mana pengaruh informal terus menyemarakkan dan mendorong organisasi, dan di mana tindakan dan tindak balas tidak dapat diramalkan secara rasional dan logik.

Pemimpin eko yang hebat  menyedari bahawa walaupun mereka secara rasmi 'bertanggungjawab', mereka tidak semestinya 'berkuasal'.

Para pemimpin ini melihat diri mereka sebagai sebahagian daripada proses responsif yang rumit , sebagai fasilitator, bahkan mungkin seorang pereka, membangun rasa saling menghormati,
menciptakan ruang yang aman bagi orang untuk berkongsi dan mengkritik, dan membolehkan dialog generatif dan bukannya 'memandu' proses itu.


Kepimpinan intuitif (penderia)

Membolehkan kepimpinan intuitif muncul akan menjadi beliau sangat berkuasa  dalam pemimpin.
Steve Jobs berkata, 'gerak hati lebih berkuasa berbanding intelek'.

Dalam sesetengah keadaan, pemimpin boleh mempunyai pandangan yang sukar untuk dijelaskan dengan rasional, didorong oleh hubungan yang mendalam dengan pengalaman sebelumnya, kerana individu melihat corak baru dalam data yang orang lain tidak melihat.

Atau mungkin 'gerak hati' yang tidak dapat dijelaskan yang memberitahu mereka untuk menyiasat lebih jauh dalam arah tertentu.

Di mana sahaja ia datang, ia boleh menjadi pencetus yang sangat kuat untuk tindakan, yang mungkin telah dilepaskan.

Malangnya, keperluan untuk fakta dan angka di ruang dewan atau mesyuarat pengurusan sering memadamkan luapan gerak hati.

Ketiga gaya kepimpinan ini saling terhubung seperti tiga helai DNA dan perlu dibangunkan bersamaan dengan satu sama lain.

Membangunkan tiga sifat kepimpinan ini bergantung kepada tiga keperluan:

• Wawasan ke dalam konteks

• Logik atau pemikiran pemimpin, yang menentukan tafsiran mereka tentang konteksnya

• Keupayaan untuk sengaja menanggapi cabaran yang dihadapi mereka, daripada jatuh ke corak reaktif lama

Ketiga gaya (ego, eko dan intuitif) memberikan pemimpin-pemimpin peluang himpunan yang diperluaskan untuk digunakan apabila perlu.

Walau bagaimanapun, untuk memberi tumpuan kepada pembangunan kemahiran atau tingkah laku kepimpinan tanpa dua keperluan pertama, mungkin menjadi sebab mengapa banyak program kepimpinan tidak memberikan hasil yang diharapkan.

Mengubah logik bukanlah satu tugas yang mudah kerana kita sering merasakan bahawa resipi masa lalu adalah rangkaian keselamatan kita masa depan; ini adalah cabaran yang dihadapi para pemimpin hari ini.

Ia umpama seperti meninggalkan sarang tetapi tidak tahu sama ada anda boleh terbang.

Kesukaran ini sering meningkat oleh fakta bahawa ramai di sekeliling anda (terutamanya di atas anda) berkongsi andaian yang sama.

Walau bagaimanapun, untuk membolehkan organisasi abad ke-21 berkembang, dan bagi para pemimpin untuk mengemudi yang tidak diketahui, membangunkan tiga kepintaran kepimpinan dan memahami bagaimana mereka boleh digunakan dalam pelbagai konteks, adalah bernilai usaha dan pelaburan.
Tags: ego, eko, gerak hati, intuitif, kepimpinan
Subscribe

Posts from This Journal “ego” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments