kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Janji mulut banyak susahnya, banyak mulut sama kalutnya

‘Janji mulut banyak susahnya, banyak mulut sama kalutnya’. Pepatah sebegini memang sukar untuk di nafikan apatah lagi bagi orang utara.

Terlalu berjanji pastinya sukar untuk memenuhi segala manifesto yang diluahkan.

Banyak berjanji (tanpa dapat menunaikan janji) akan hilanglah segala kepercayaan yang diberi sebelumnya. Banyak mulut, tak berhenti bercakap memang akan hancur binasa akhirnya. Mungkin yang ditagih tak dapat yang dikendung berciciran.

Ini biasanya dapat dilihat di media massa , celoteh ahli politik , sekejap kata lurus , sekejap pusingan-U.

Di tempat kerja pun lebih kurang sama , mereka yang bercakap lebih kuah dari sudu , mereka yang ‘tin kosong’ memang tahu siapa diri mereka.

Yang gemar ‘bercakap besar dan berdegar’ sering dikaitkan dengan mereka yang bercakap terlalu banyak.

Kadang-kadang, apabila kita terlalu asyik bercakap kita lupa yang kita terlepas cakap, ditambah pula dengan ‘ahli jarum jemarum’ yang akan bertepuk menyokong , kononnya bersetuju dengan hujahan yang entah apa maksudnya.

Manusia boleh dikelompokkan dalam tiga kategori bercakap: tenang, biasa, dan becok.

Mungkin ada yang berminat untuk membuat kajian mengenai jenis bercakap yang terakhir dan bagaimana mereka menjadi seperti itu.

Hipotesis biasa adalah mereka yang gemar ‘bercakap’ dilahirkan dan dididik secara sosial.

Mereka yang gemar bercakap berkemungkinan mempunyai 'gen (gene) bercakap' yang berkait-rapat dengan ciri-ciri lain seperti agresif, keterbukaan, dan keramahan; dan didikan yang diberikan kepada anak-anak mungkin menggalakkan atau menindas tingkah laku ini.

Tahap lisan dalam psikoanalisis adalah istilah yang digunakan oleh Sigmund Freud untuk menggambarkan teori perkembangan anak selama 18 bulan pertama kehidupan.

Freud menyatakan bahawa sesetengah kanak-kanak gagal menyelesaikan konflik semasa peringkat ini.

Ini membawa kepada pembetulan lisan dalam hidup termasuk makan terlalu banyak, merokok, mengunyah jerami / ubat gigi, menggigit kuku, dan sudah tentu, bercakap banyak.

Kalau kita bertanya kepada rakan kita yang ‘cerewet maupun becok’, mereka pastinya akan berkata "Saya fikir saya bercakap untuk mengisi kesunyian, jika semua orang tidak bercakap dan senyap sahaja, itu membuatkan saya berasa seperti orang tidak menikmati diri mereka sendiri ... dan saya mahu memastikan semua orang berasa gembira dan bersenang-senang. "

Beberapa pendapat psikologi pula mencadangkan penjelasan psikologi tingkah laku.

Seorang dewasa yang banyak bercakap mungkin ianya digalakkan sejak mereka kanak-kanak lagi.

Atas sebab-sebab apa pun, ibu bapa mereka mungkin menggalakkan dan memberi ganjaran kepada tingkah laku ini kepada anak mereka dan itulah sebabnya kita melihat tingkah laku ini berterusan sehingga mereka dewasa.

Apabila kita bercakap, ia sebenarnya adalah mengenai identiti kita. Ia adalah dari perkara yang kita lakukan untuk bertahan dan berkembang dari usia muda.

Sama ada menerima pujian (ganjaran, pengiktirafan) untuk melakukannya dengan baik atau dilindungi daripada apa yang kita ketinggalan kerana melakukannya dengan baik.

Namun terdapat sedikit bukti bahawa jenis psikologi ini mempunyai asas biologi, dan bersikap ekstrovert (sifat yang bertepatan dengan gemar bercakap) sekurang-kurangnya, sebahagiannya, diwarisi.

Adalah dipercayai dan berkemungkinan bahawa faktor genetik membentuk 50-70 peratus daripada sifat ekstrovert.

Kestabilan ciri-ciri emosi menunjukkan bahawa sejauh mana interaksi antara alam sekitar dan neurobiologi sebahagiannya ditentukan oleh yang terakhir.

Jika anda mempunyai ibu bapa yang gemar bercakap banyak dan berterus terang, anda mungkin akan membesar dan memegang gelaran keluarga iaitu "mulut longkang".

Jika anda mempunyai ramai kawan yang terdiri dari anak-anak kecil, remaja dan orang dewasa, pastinya anda juga gemar bercakap dan untuk sebahagian besar, ibu bapa anda menggalakkan dan memberi ganjaran kepada tingkah laku ini.

Oleh itu, jika anda mendapati anda memang ‘gemar bercakap’ , ia boleh menjadi gabungan teori-teori di atas. Jika bercakap hadir secara semula jadi , maka keheningan datang dengan kebijaksanaan.

Azizi Ahmad Mingguan Amanah Edisi 190 Forum 23-29 2020
Tags: janji, kalut, mulut, writings
Subscribe

Posts from This Journal “janji” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments