kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Remaja kita tidak gemar bersukan

Jika dilihat dari segala dan kemudahan dan faedah yang disediakan, agak menghairankan dan mungkin juga tidak mengejutkan didapati bahawa remaja dan remaja yang berusia diantara 18 hingga 21 tahun berhenti bermain sukan.

Tidak terfikir sesungguhnya mereka yang berjaya memasuki institusi pengajian tinggi kelihatan hilang minat dan agak tidak gemar mengeluarkan peluh dan hanya menumpukan kepada pengajaran dan pembelajaran. Betulkah?


Menurut kajian oleh National Alliance for Sports, lebih daripada 70 peratus remaja hilang minat dan tidak lagi mahu bersukan apabila mereka memasuki peringkat sekolah menengah.

Sesetengah mungkin mengambil rehat, ada yang beralih ke sukan lain, tetapi banyak yang meninggalkan sukan sama sekali.

Sukan dan permainan tidak lagi menyeronokkan lagi. Adakah ini sebab utama remaja berhenti dari bermain sukan?

Dua perkara mungkin menjadi pendapat yang berasas. Apabila anda semakin meningkat usia, ia menjadi lebih berdaya saing. Sesetengah kanak-kanak dan remaja mengambilnya dengan sangat serius, namun masih ada mereka yang bermain kerana suka dan bersenang-senang, dan anak-anak yang hanya cintakan permainan boleh dimatikan dengan intensiti. "

Kemungkinan juga, sukan permainan sudah menjadi kompetitif. Seorang kanak-kanak mungkin menyedari bahawa mereka tidak boleh bersaing di peringkat yang mereka diperlukan. Dan, mereka tidak bersedia untuk mendedikasikan diri mereka untuk satu sukan tunggal, dan malangnya itulah yang diharapkan anak-anak sekarang.

Tidak perlu dikatakan, apabila sukan menjadi serius dan hanya kemenangan menjadi matlamat utama, yang cenderung berlaku di sekeliling sekolah menengah, ia memberi tekanan yang luar biasa kepada remaja dan tidak banyak keseronokan dapat dirasai dalam hal itu.

Sebagai permulaan, terdapat tuntutan fizikal jadual latihan yang ketat. Laporan kecederaan dikalangan ahli sukan yang berkaitan dengan sukan semakin meningkat, dan oleh kerana itu sebahagian besarnya atlet muda kini bermain hanya satu sukan sepanjang tahun.

Tekanan emosi juga amat sukar untuk ditangani remaja. Ini boleh datang dari jurulatih, yang terlalu sering mengambil berat tentang kemajuan prestasi daripada keseluruhan kesejahteraan atlet mereka, dan dari ibu bapa, yang mahu anak-anak membuktikan prestasi remaja mereka dan pasukan.

Dalam usia muda, mereka hanya dikehendaki “menang dan menjuarai” dan ini telah menyebabkan tekanan itu begitu banyak.

Semua orang mahukan kemenangan. Menjadi pemenang adalah perasaan yang terbaik. Tiada siapa yang akan menafikannya. Tetapi, kita harus lihat semula tentang tujuan kita bermain dan bersukan.

Apakah matlamat kita untuk remaja dan sukan?

Ia memberi manfaat kepada remaja untuk terlibat dalam sukan, tetapi perkataan yang betul di sini ialah penglibatan.

Pertama sekali, pertimbangkan mengapa remaja anda bermain sukan. Keseronokan adalah alasan yang memadai, tetapi jika anda menghitung kemuliaan dan kehebatan dari kerjaya bersukan, anda perlu realistik.

Di Malaysia , mereka yang melanjutkan pengajian diperingkat pengajian tinggi dan diberi biasiswa kebanyakkannya hanyalah mereka yang pernah dan sedang mewakili negara dan itu pun dalam bidang sukan juga.

Yang mengatakan, bermain sukan pasti dapat membantu remaja anda mendapatkan peluang kemasukan ke kolej yang kompetitif, serta mendapat bantuan meritnya, perlu berfikir semula.

Yang penting dan utama adalah keputusan peperiksaan akademik yang membolehkan anda melanjutkan pengajian.

Sekiranya anak anda berada jauh di bawah keperluan kemasukan kolej, dia tidak akan diterima masuk, tanpa mengira bakatnya di padang permainan. Sudah waktunya untuk menilai semula.

Apabila remaja kita berjaya, kita tidak boleh tidak berasa bangga. Tetapi, terlalu banyak pelaburan dalam prestasi sukan remaja adalah sesuatu yang membimbangkan.

Tanyakan kepada diri sendiri adakah sangat penting untuk remaja anda menjadi hebat di dalam permainan besar.

Apa yang penting di sini, adalah remaja memiliki pengalaman sukannya.

Dalam erti kata lain, ia bukan tentang anda (dan ini bukannya mengenai kemuliaan atau kegagalan sukan masa lalu anda).

Ego ibu bapa mempunyai banyak kaitan dengan masalah ini, ibu bapa yang biasanya akan lebih teruja dari kejayaan sebenar anak mereka.

Salah satu cara untuk menyokong penglibatan sukan anak remaja kita adalah untuk menyedari bagaimana kita bertindak pada hari permainan dan sama pentingnya semasa pulang ke rumah.

Samada ada anak remaja kita bermain dengan baik atau tidak, kita harus memberi sokongan sepenuhnya ketika menang atau kalah.

Jurulatih yang baik juga boleh mengubah kehidupan anda. Jurulatih yang buruk akan membuat remaja anda sengsara dan, lebih buruk, terlepas semua pelajaran kehidupan berharga yang boleh ditawarkan oleh sukan.

Ramai jurulatih sekolah terlepas pandang tentang mengapa mereka berada sebagai seorang jurulatih. .

Mereka diambil bekerja bukan sahaja untuk membangunkan kemahiran fizikal anak-anak kita, tetapi untuk mengembangkan bakat pemimpinan, mengajar kesukanan, kerja berpasukan, dan sebagainya.

Banyak jurulatih tidak berupaya menyediakan persekitaran ini , dan anak-anak kita terpaksa membayarnya.

Azizi Ahmad Mingguan Amanah Forum Edisi 189 16-22 Feb 2020
Tags: remaja, sukan, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments