kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tidak matang salahkan ibu Syed Saddiq

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kecewa selepas warga maya menghina ibunya Sharifah Mahani Syed Abdul Aziz merupakan satu lagi gangguan terhadap Menteri Belia dan Sukan.

Petikan turut menunjukan seorang warga maya menyokong Sharifah Mahani bersara kerana mengajar anaknya berbohong sebagai ahli politik.

Namun ramai warga maya menyanggah hinaan itu kerana Sharifah Mahani sama sekali tidak terlibat dalam arena politik.

Kekecewaan Syed Sadiqq seharusnya tidak terus dijadikan kecaman oleh warga maya.

Pada pandangan saya, ibu beliau tidaklah harus disalahkan, kalau nak mengata sekali pun, seharusnya kenalah berbunyi ‘salahkan ibu bapa kerana apa yang mereka lakukan kepada anda’.

Tetapi kenapa pula kedua ibubapa dibabitkan, mereka hanya ibubapa yang melahirkan dan membesarkan anak mereka.

Syed Sadiqq sendiri sudah dewasa dan tahu apa yang beliau lakukan dan sudah berfikir dengan matang apabila beliau menceburi politik (walaupun dalam usia beliau sebagai menteri paling muda).

Yang mengecam beliau sepatutnya tidak berbuat demikian tetapi seharusnya memberi peluang Menteri muda tersebut memperbaiki diri jika beliau didapati tidak menjalankan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan.

Baik, sebagai warga yang berprinsip, cuba tanya soalan ini terhadap diri sendiri; adakah ibu atau bapa patut disalahkan dalam hal sebegini.

Pendapat saya, ya dan tidak.

Saya berdiri dengan kenyataan saya bahawa anda perlu menyalahkan ibu bapa anda.

Anda mungkin telah membebankan diri untuk menyalahkan diri sendiri, dan memalukan, selama bertahun-tahun dan anda tidak boleh membuangnya dari tanggungjawab anda.

Sebaliknya, anda perlu melepaskan beban itu kepada mereka yang layak dan sepatut mendapatnya.

Mana-mana ibu bapa akan membesarkan anak-anak mereka dengan cara yang tidak layak dan ramai juga yang akan menderita , itulah realiti mudah.

Tetapi ia tidak begitu mudah. Saya sebenarnya tidak mencadangkan bahawa mereka adalah orang yang tidak baik atau bahawa mereka adalah musuh  yang kekal.

Mana ada ibubapa yang mahukan anak mereka tidak baik atau tidak berjaya.

Mereka mungkin tidak memperlakukan anda seperti yang mereka lakukan dengan secara niat atau sengaja.

Mereka mungkin membesarkan anda dengan secara yang kita tidak gemari  kerana keadaan siapa mereka, bukan siapa anda.

Satu perkara yang orang sering lupa adalah bahawa ibu bapa adalah juga manusia dan mereka mungkin telah menjadi mangsa ibu bapa mereka sendiri dan persekitaran yang mereka turut membesar.

Realiti menjadi lebih rumit apabila anda menyedari bahawa ibu bapa anda, seperti kebanyakan ibu bapa, menyalurkan keperluan mereka kepada  anda; satu bentuk keturunan yang bukan genetik kerana sebab keperluan mereka juga dan mereka mungkin menyampaikannya kepada anda tanpa kesedaran atau pemahaman.

Jadi kita mungkin boleh menyalahkan ibu bapa kerana anda menjadi anda disebabkan pembawaan didikan mereka; ia adalah kesalahan mereka dan anda tidak perlu menanggung beban yang menyalahkan dan memalukan.

Tetapi kita harus  maafkan mereka. Realiti rumit yang saya sebutkan adalah sebenarnya ibu bapa anda amat menyayangi dan menyukai anda dan, walaupun tidak secara terang-terangan , mereka pastinya mahu apa yang terbaik untuk anda.

Mereka mungkin telah melakukan yang terbaik dengan apa yang mereka ada.

Malangnya, ia tidak cukup baik dan ia memberikan inersia hayat anda pada trajektori yang tidak sihat.

Tetapi itu mungkin perkara yang lepas dan ini adalah sekarang, jadi jangan terus menyalahkan mereka dan menjadikan mereka bertanggungjawab untuk siapa anda sekarang.

Jika anda sebagai seorang dewasa dan terus menyalahkan  dan mempertanggungjawabkan mereka untuk kehidupan anda, jelas anda  bukan sahaja kebudak-budakan, tetapi juga tidak produktif; ia tidak mengubah keperluan anda kembali kepada keperluan dan ia tidak membantu anda mengubah perjalanan hidup anda dalam arah yang sihat.

Anda tidak sepatutnya diperlakukan seperti cara anda dibesarkan dan anda tidak sepatut menanggungnya sekarang.

Tetapi bukan ibubapa anda yang melayan anda dengan teruk sekarang, tetapi anda sendiri.

Ia adalah inersia hidup anda; pemikiran, emosi, dan tindakan anda yang bertujuan untuk memenuhi keperluan anda-yang terus mendorong anda ke jalan yang buruk.

Jadi, menyalah dan memarahi ibu bapa anda atau cuba mengubahnya sekarang tidak akan membantu anda (anda tidak akan dapat mengubahnya juga).

Anda perlu menukar dan merubah diri anda dengan mengambil tanggungjawab untuk siapa anda sekarang.

Anda mesti membuat komitmen untuk melepaskan keperluan anda dan menyambung semula dengan kehendak anda.

Akhir sekali, anda mesti memastikan bahawa, walaupun hidup anda mungkin tidak seperti yang anda angankan sejak kecil atau di jalan yang anda mahu sehingga ke tahap ini pada masa dewasa, anda boleh mengubah inersia hayat anda supaya pada hasrat yang anda inginkan untuk sisa kehidupan anda.


Azizi Ahmad Malay Mail Projek MMO Pendapat 16 Februari 2020
Tags: ibubapa, matang, writings
Subscribe

Posts from This Journal “matang” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments