kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pemimpin Malaysia jauh mengamalkan konsep 'kepimpinan rakyat'?

Melihat keadaan negara kita Malaysia masa kini, jelas terlihat kepada kita akan banyak skandal terdedah dikalangan ahli politik di negara ini.

Dimana sahaja kita berada, ramai yang bercakap mengenai ruginya memilih mereka dalam PRU-14, tak kira dipihak kerajaan pembangkang maupun pihak memerintah.

Ramai yang berpandangan dan berfikir kebanyakan pemimpin yang dipilih adalah ‘korup’ dan  benar-benar tidak masuk akal.Setiap pemimpin politik sememangnya sudah tahu bahawa mereka seharusnya mengamalkan kepimpinan rakyat.

Mengungkap beberapa kenyataan ahli politik negara kita, jelas kita mendengar mereka berkata : "Rakyat adalah keutamaan kami. Adalah tugas kami untuk mendengar mereka dan cuba untuk menampung keperluan dan kehendak mereka sebaik mungkin. "

Garis kerja utama  para pemimpin adalah keperluan  untuk menangani kawasan atau konstituen setiap hari.

Mereka seharusnya mengendalikan semua jenis aduan  dan permasalahan , dari isu kewarganegaraan kepada isu pengumpulan sampah.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, ahli politik dan kakitangan mereka tidak boleh memencilkan diri dari rakyat tetapi sebaliknya hendaklah sepenuhnya bersama.

Para pemimpin harus membuat tuntutan untuk mengetahui bagaimana menyelesaikan masalah sebelum memahami keperluan, perjuangan, kekuatan dan kelemahan?

Ahli politik adalah pemimpi,  sama ada mereka suka atau tidak adalah untuk berkhidmat dan memberi keutamaan kepada dan untuk orang ramai.

Malangnya, ramai ahli politik cenderung memetik kenyataan itu pada mulanya  tetapi setelah  dipilih, gagal melakukan pekerjaan yang pernah dijanjikan mereka.

Pilihan untuk mempraktikkan jenis kepimpinan terletak pada mereka.  Tidak ramai mahu menyedari tugas sebenar apa yang dimaksudkan untuk mengutamakan para pengundi.

Bagi sesetengah pihak, ini adalah titik fokus yang intuitif manakala yang lain mendapati konsep ini adalah baru.

Terdapat pelbagai falsafah mengenai kepimpinan rakyat; Walau bagaimanapun, ia adalah satu pendekatan yang telah digunakan sejak berabad-abad.

Kebudayaan kepimpinan rakyat meletakkan orang ramai  terlebih dahulu, berkongsi kuasa dan menanam persekitaran yang membantu individu melaksanakan dengan sebaik mungkin.

Walaupun kepimpinan rakyat  adalah konsep yang abadi, frasa "kepemimpinan rakyat" mungkin dipetik dari ciptaan Robert K. Greenleaf dalam The Servant as Leader, esei yang pertama kali diterbitkan pada tahun 1970.

"Pemimpin rakyat mengutamakan rakyat sebagai perkara utama ... Ia bermula dengan perasaan semulajadi , jika ingin dilayani, maka hendaknya seseorang itu berkhidmat terlebih dahulu. Maka pilihan sedar membawa seseorang untuk bercita-cita untuk memimpin.

Berbeza dengan pemimpin yang mementingkan diri, yang sering perlukan Jaminan ingin dan kekal berkuasa  atau untuk mengaut keuntungan dengan perolehan dapatan sebagai wakil rakyat atau Menteri.

Pemimpin yang mementingkan diri dan pemimpin rakyat adalah dua jenis pemimpin yang berbeza kemampuan.

Di antara mereka terdapat perbezaan campuran warna kehidupan yang merupakan sebahagian dari pelbagai sifat manusia yang tidak terhingga.

"Perbezaan itu muncul dalam mana pemimpin rakyat akan  memastikan keperluan keutamaan tertinggi orang lain disampaikan.

Seorang pemimpin rakyat memberi tumpuan terutamanya kepada pertumbuhan dan kesejahteraan orang dan masyarakat yang mereka wakili.

Walaupun kepimpinan tradisional secara amnya melibatkan penumpuan dan penjalanan kuasa oleh mereka yang berada  di "bahagian atas piramid," kepimpinan rakyat didapati berbeza.

Pemimpin rakyat berkongsi  kuasa, meletakkan keperluan orang lain terlebih dahulu dan membantu orang lain membangun dan melaksanakan tugasan sebaik mungkin.

Pilihan untuk mempraktikkan jenis kepimpinan rakyat ini terletak pada diri pemimpin untuk sendiri.

Pemimpin rakyat menyedari tugas sebenar apa yang dimaksudkan untuk meletakkan orang lain sebagai keutamaan.

Apabila pemimpin banyak bergaul dengan masyarakat, banyak perkara boleh dilakukan dan diperbaiki bersama.

Sekiranya organisasi atau institusi anda bukanlah sebuah komuniti yang berasaskan ‘kepimpinan rakyat’, mungkin sudah tiba masanya untuk bersama para pemimpin dan memutuskan sama ada ianya merupakan matlamat jangka panjang.

Menyakinkan rakan-rakan anda memerlukan anda memberi tumpuan kepada kesediaan untuk merubah minda.

Mungkin anda boleh ber mula kecil dan hanya menyusun program pengiktirafan pekerja.

Ini  boleh menjadi permulaan peralihan keseluruhan sebelum manafaat ‘Pemimpin Rakyat’  diiktiraf .

Sesungguhnya ‘pemimpin rakyat’ memerlukan seorang pemimpin yang merendah diri, berintegriti, berorientasikan keputusan, berupaya menyelesaikan konflik, kerjasama, jurulatih, kemampuan melihat , kemahiran mendengar dan tidak mementingkan diri sendiri.

Perubahan boleh menjadi sukar bagi sesiapa sahaja, tetapi keupayaan merubah minda institusi  anda boleh menjadi pemangkin untuk maju di kehadapan. Ia semua boleh bermula dengan anda.

Luangkan sedikit masa dengan rakan dan pekerja anda, berkongsi diri anda dengan mereka dan pastikan anda mengiktiraf kerja keras mereka.

Semua perkara di atas akan menonjolkan diri anda sebagai sebahagian daripada pasukan, bukan hanya pemimpin mereka.

Azizi Ahmad Mingguan Amanah Forum Edisi 192 8-14 Mac 2020
Tags: kepimpinan, rakyat, writings
Subscribe

Posts from This Journal “kepimpinan” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments