kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Di antara pengkhianat dan pengkhianatan

Di Malaysia hari ini, sesiapa yang tidak tidak bersetuju dengan ‘anda’ adalah dianggap pengkhianat (traitor).

Senario politik negara terutamanya saluran media turut memperhangatkan keadaan dengan menyiarkan berita maklumat pengkhianat dan pengkhianatan.

Di tempat kerja juga begitu, mana-mana kakitangan yang bersuara dan tidak bersetuju dengan arahan dan keputusan ketua jabatan akan terus di labelkan sebagai pengkhianat atau penentang.

Kekerapan mengulangi perkataan pengkhianatan , yang disengajakan dan memutarbelitkan dari makna sebenarnya, adalah senjata untuk menundukkan pendapat pembangkang politik.

Dengan perkembangan terkini dimana rakyat Malaysia masih tertanya-tanya , masih tidak pasti siapa sebenarnya ‘kerajaan memerintah’, masih tidak tahu ‘Perdana Menteri’ dan kabinetnya yang sah; ahli politik, dan pengajur politik dengan selesa melabelkan perkataan "pengkhianatan" di wajah masing-masing.

Inilah masalah dan keadaan negara ini, sungguhpun dan kecuali dalam keadaan yang jarang berlaku, pertuduhan yang dilemparkan itu adalah tepat; menggelar musuh anda sebagai pengkhianat dengan cara perlahannya akan memintas perdebatan idea-idea dan tindakan mereka dan terus menjadi ianya tuduhan mengkhianati bangsa demi pihak musuh-musuhnya sehingga ke tahap yang sangat kejam sehingga boleh menanggung dan menerima hukuman.

Ia menjadi menarik untuk melihat dan menyaksikan sama ada, selepas undi dikira, pihak yang kalah dalam pengiraan akan selesa menyerah kepada "pengkhianat" atau pemenang akan mengabaikan "pengkhianatan" dari mereka yang dikalahkan.

Menurut Kamus Bahasa Inggeris Oxford, ia mendefinisikan pengkhianatan sebagai: "Jenayah untuk mengkhianati negara, terutamanya dengan cuba membunuh atau menggulingkan pemerintah atau pemerintah."

Dari sudut sejarah ia juga bermaksud menghapuskan seseorang yang berhutang kesetiaan, seperti seorang hamba yang membunuh tuannya atau isteri tuannya.

Pengkhianatan bertahap tinggi pula bermaksud ketidaksetiaan kepada Ketua Negara (YDPA dan Majlis Raja-Raja) adalah jenayah dan merupakan satu pengkhianatan.

Ia adalah kesalahan yang paling serius dan boleh dihukum dengan bunuh, atau dibuang daerah.

Hari ini banyak undang-undang negara melarang perbuatan pengkhianatan, termasuk pemberontakan dan cubaan rampasan kuasa (pengkhianatan dalaman) dan bekerjasama dengan kuasa asing dan musuh di luar negara.

Dalam bahasa mudah perkataan itu bermaksud pengkhianatan terhadap amanah dan kepercayaan yang serius.

Ia sering seiring dalam politik, di mana sesiapa yang tidak bersetuju dengan pucuk pimpinan maka mereka adalah pengkhianat.

Apa maksudnya menjadi pengkhianat?

Kamus Bahasa Inggeris Oxford mendefinisikan pengkhianat sebagai: "Orang yang mengkhianati seseorang atau sesuatu, seperti rakan, penyebab, atau prinsip."

Ia juga digunakan untuk menggambarkan seseorang yang didapati bersalah melakukan pengkhianatan dan atau orang yang melanggar kesetiaan. "

Orang yang terakhir yang akan disabitkan di bawah Akta itu ialah William Joyce, lebih dikenali sebagai Lord Haw-Haw, yang digantung pada tahun 1946 untuk membantu Nazi Jerman.

Bekas Ketua Hakim England dan Wales, menulis di dalam laporan itu: "Jika seorang warganegara negara ini memilih untuk bertempur dengan Taliban di Afghanistan melawan pasukan British, kejahatannya adalah lebih daripada keganasan, ia adalah pengkhianatan, dan harus didakwa dengan sewajarnya . "

Jika seseorang itu gagal untuk menyokong calon "terpilih" merupakan suatu pengkhianatan, maka tidak mengejutkan bahawa para ahli politik merasa bebas untuk mengadakan tuduhan yang sama apabila merujuk kepada satu sama lain.

PM ke-8 adalah seorang pengkhianat kerana mengambil alih jawatan melalui ‘Perjumpaan Sheraton’ dan ia merupakan suatu pengkhianatan kata PM Ke-7.

Ia bukan kali pertama beliau melemparkan isu pengkhianatan, ini juga dilemparkan ketika ‘mana-mana’ bekas Timbalan dan rakan parti didakwa menyalahgunakan kuasa mereka untuk membantu pihak lawan politiknya.

Semua ini akan kelihatan bodoh dan tidak senonoh jika "pengkhianat" hanyalah sebutan baru bagi "si dangkal" tetapi tidak.

Apa maksudnya melakukan pengkhianatan?

Pengkhianatan adalah jenayah khusus yang dinamakan dalam Perlembagaan, dan yang berpotensi membawa hukuman.

Merujuk kepada definisi itu, Profesor Steve Vladeck dari University of Texas School of Law mentakrifkan bahawa "pengkhianatan tidak ditakrifkan oleh graviti kesalahan itu; secara jelas menyokong musuh kita semasa perang adalah pengkhianatan.

Begitu juga, "membocorkan maklumat mungkin melanggar peruntukan lain undang-undang persekutuan, tetapi mereka yang membocorkan rahsia bukanlah merupakan pengkhianat."

Mentakrifkan pengkhianatan merupakan sesuatu yang rumit, (Vladeck), kerana "sejak dari zaman pra-revolusi di England, pertuduhan itu adalah cara untuk menindas perbezaan politik dan menghukum lawan politik."

Untuk menuduh seseorang melakukan pengkhianatan adalah untuk meletakkan mereka di kedudukan bersalah dan mendepositkan apa-apa yang mereka boleh lakukan atau katakan.

Malangnya, itulah persis di mana kita berada dalam kehidupan politik negara.

Kebanyakan rakyat Malaysia sekarang mengatakan bahawa kebanyakan ahli politik sedia ada adalah "mereka yang tidak baik" dan ramai yang berpendapat negara akan menjadi lebih baik jika “mereka ini berhenti sahaja menjadi ahli politik"

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Columnists 12 Mac 2020
Tags: khianat, pengkhianat, pengkhianatan, writings
Subscribe

Posts from This Journal “khianat” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments