kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Lompat

Tajuk 'Kita perlu henti budaya lompat parti' bertarikh 7 Mac 2020 adalah dirujuk.

Dalam kehidupan seharian , kita harus saling percaya mempercayai sesama sendiri dan rasanya semua orang tahu terutamanya ahli politik 'katak'. Namun selagi manusia bernama manusia , sikap mementngkan diri sendiri rasanya tidak akan berubah..

Perkara yang banyak di perkatakan sejak-sejak ini adalah kepercayaan terhadap ahli-ahli politik elitis yang kini dikatakan berada ditahap terendah sepanjang masa, hasil dari krisis politik yang telah menurunkan kerajaan yang sah (kononnya).

Kebanyakannya menyalahkan ahli-ahli politik yang telah digambarkan secara berlainan sebagai mementingkan diri dan berunsur pengkhianat.

Orang ramai didapati hilang keyakinan terhadap wakil rakyat yang mereka sendiri memberi undi dan yang dipilih untuk mentadbir dan memimpin negara, menurut kebanyakan penganalisis politik.

Kerajaan pusat dan beberapa kerajaan negeri kini telah berubah kepimpinan tanpa mengambil kira pandangan para pengundi.

Para pengundi sekarang merasa bahawa mereka telah diketepikan dan suara mereka tidak pernah didengar, dan terpaksa menunggu pilihanraya berikutnya untuk mengganti mereka yang dikatakan ‘hipokrit atau munafik’.

Orang ramai kini sudah jelas dan nampak apa ‘politikus elitis’" telah lakukan; dengan para pengundi masih menghormati perlembagaan dan undang-undang , ia seolah membolehkan para elit politik melakukan apa sahaja yang mereka suka.

Namun ini tidak bermakna para pengundi membenarkan ‘politikus elitis’ melakukan apa sahaja mereka mahu, dan janganlah kesabaran pengundi diusik dan dicabar lagi.

Kerajaan harapan memenangi pilihan raya ke-14 dengan agak bergaya tetapi kemudiannya kalah dan tewas kepada gandingan pembangkang melalui ‘pembelotan’.

Ramai yang berkata pilihan raya umum menjadi tidak berfaedah dan bermakna, dan ini menghancurkan kepercayaan dan keyakinan rakyat dalam sistem itu.

Landskap politik yang "sentiasa berubah" menimbulkan persoalan tentang reputasi dan kredibiliti seorang ahli politik.

Orang ramai bosan dengan apa yang berlaku.

Tumpuan dan matlamat seharusnya adalah untuk menaikkan kesejahteraan rakyat dan bukannya berlebihan dengan permainan politik.

Sebelum ini, jenaka politik yang tersohor adalah ‘jenaka politik katak’ dan kini kita ditambah dengan pengkhianatan dan kerajaan pintu belakang.

Dan ianya memang berlaku dinegara kita.

Teringat juga saya akan pesanan dari salah seorang rakan sekolah saya "hang tengoklah nanti, untuk berjaya , ahli politik mestilah tahu menjadi seorang yang oportunis,".

Sementara ramai yang mengeluh, ada juga yang gembira dengan perubahan yang berlaku.

Perkara paling penting ialah orang ramai perlu bercakap secara terang dan terbuka tentang apa yang sedang berlaku; manakala kerajaan memerintah perlu memberi tumpuan kepada isu-isu seperti kos sara hidup, meningkatkan kualiti hidup, mewujudkan pekerjaan yang boleh meningkatkan pendapatan dan memastikan perumahan dan penjagaan kesihatan kekal berpatutan.

Seharusnya dan sepatutnya tumpuan diberi kepada apa yang rakyat inginkan, bukan apa yang dikehendaki oleh ahli politik.

Dolak-dalik oleh parti komponen PH telah menjadikan orang ramai keliru dan tidak selesa.

Jelas menunjukkan bahawa ahli politik hanya berminat dengan kuasa dan kedudukan, dan tidak ada yang lain.

Kepercayaan kepada wakil-wakil yang di pilih melalui proses pilihanraya kini hancur musnah.

Umum sudah tidak pasti siapa yang boleh dipercayai untuk memimpin dan mengepalai kerajaan.

Umum mengetahui bahawa Parlimen membenarkan majoriti Ahli Parlimen, pada bila-bila masa, untuk membentuk kerajaan baru tertakluk kepada Perlembagaan Persekutuan dan persetujuan Yang Di Pertuan Agong.

Tetapi, secara beretika dan beradab , rakyat Malaysia yang berfikir dengan betul akan kecewa dan tidak bersetuju dengan penyingkiran yang mendadak daripada pentadbiran yang dipilih secara sah.

Konvensyen demokratik dipetik “apabila pengundi tidak berpuas hati dengan kerajaan atau anggota parlimen mereka, mereka mengundi untuk menghapuskan mereka pada pilihan raya akan datang”.

Ini adalah cara yang beretika dan betul bagaimana sistem demokrasi kita berfungsi.

Ahli politik harus diajar bahawa "etika adalah mengetahui perbezaan antara hak untuk melakukan apa yang betul".

Kegawatan politik, ekonomi dan sosial yang datang dari perubahan pentadbiran mendadak memerlukan undang-undang melompat parti dikuatkuasakan.

Ini boleh membantu mengekalkan integriti etika yang tinggi di kalangan ahli parlimen.

Melompat parti membolehkan ahli parlimen dapat melakukan apa sahaja yang mereka suka; tanpa bertanggungjawab kepada pengundi atau Parlimen mereka.

Kita tentunya berdoa dan berharap aliran pentadbiran separuh-penggal tidak menjadi amalan biasa.

Ia jelas tidak kondusif kepada keperluan untuk kerajaan yang stabil dengan dasar yang kukuh; kunci kepada kemakmuran dan perpaduan kita.

Selain itu, pilihan raya kecil, walaupun sebagai pilihan terakhir, memakan masa dan dana awam yang besar dan sumber yang terlibat.

Apabila satu gabungan atau parti baru diwujudkan di tengah-tengah aliran untuk menggantikan pentadbiran penyandangnya, ia melihat pengurangan piawaian moral dan etika yang tidak diingini oleh ahli parlimen.

Ahli-ahli politik yang kononnya amanah telah menggagalkan rakyat Malaysia biasa kerana meletakkan kepentingan mereka terlebih dahulu.

Ahli parlimen seharusnya beretika dan tegas mematuhi sumpah jawatan mereka untuk menanggung keyakinan dan kesetiaan sejati kepada Malaysia dan mengakui bahawa mereka mempunyai kewajipan kepada Parlimen dan negara secara keseluruhannya.

Dengan kata lain, "ahli politik datang dan pergi, tetapi negara kepunyaan rakyat" .

Sayangnya, kerap kali kelihatan anggota Parlimen bertindak seolah-olah mereka berhutang budi kepada parti politik mereka terlebih dahulu, bukan rakyat.

Ahli-ahli parlimen harus ingat bahawa demokrasi mengenai "kerajaan rakyat, oleh rakyat, untuk rakyat". Sepandai mereka melompat akan jatuh juga akhirnya.
Tags: lompat
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments