kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Apa yang sebenarnya kita fikirkan?

Ketika ini, dialog budaya kita sedang meniti ambang kemusnahan atau rosak. Masyarakat kita kini perlahan dalam proses perpecahan. Benarkah ini sedang berlaku?

Sebahagian daripada ini berpunca daripada sistem pendidikan yang dikatakan gagal atau mungkin tidak menepati kehendak ‘mereka yang berkuasa’, minda yang tidak tentuan , dan cara berfikir yang tidak bijak.

Kita telah melupakan kepentingan falsafah, pentingnya belajar bagaimana berfikir dan bertindak.

Kita mempunyai sebahagian besar dalam masyarakat kita yang takut dibiarkan bersendirian dengan pemikiran mereka sendiri.

Kita melihat ahli akademik, ahli politik, dan korporat dalam masyarakat , yang memisahkan diri mereka dari kelompok bersama.

Ini adalah kebimbangan yang sah, tetapi menangani perubahan asas yang perlu dibuat demi masyarakat yang lebih baik, masyarakat madani menjadikan falsafah lebih menarik bagi rakyat umum.

Ini merupakan satu kritikan nyata dalam akademik.

Falsafah memberi kita asas kepada keupayaan kita untuk membina alasan, memahami pengetahuan, membuat spekulasi, berfikir kritis, dan banyak lagi.

Memahami dan berfalsafah adalah sesuatu yang perlu dilakukan oleh semua orang.

Bersendirian dengan pemikiran anda dan mencari kaedah untuk memahami pelbagai perspektif tentang kehidupan memberi makna kepada kehidupan.

Adalah menjadi tanggungjawab di dalam masyarakat untuk mencari pemahaman yang lebih baik tentang kehidupan kita dan kehidupan orang lain.

Walau bagaimanapun, pakar dalam falsafah mempunyai tanggungjawab untuk menjadikan topik-topik ini menarik kepada orang ramai dan berhubung dengan mereka.

Di institusi pendidikan , didapati pelajar mempelajari perkara yang tidak berkaitan, mereka tidak pernah mengembangkan minat yang mendalam dalam mencari tahu mengapa soalan falsafah adalah penting, atau bagaimana mereka membentuk pemahaman mengenai kehidupan itu sendiri.

Pelajar dibiarkan tanpa mekanisme untuk menggunakan pelbagai konsep falsafah untuk kehidupan mereka sendiri.

Apabila pelajar meninggalkan bilik darjah, mereka meninggalkan ahli falsafah dan teori mereka , idea-idea yang tidak dapat dihayati daripada manusia kuno.

Falsafah adalah sesuatu yang boleh digunakan untuk semua bidang kehidupan dan perspektif yang kita ada.

Ini dapat membentuk bagaimana kita menghargai sesuatu, kerjaya yang kita pilih, kedudukan politik yang kita ambil, dan bagaimana kita menghabiskan masa kita.

Pemahaman yang mendalam tentang diri kita sendiri hanya boleh membawa kepada perbincangan yang lebih baik yang dapat membantu meningkatkan perbincangan yang kurang leluasa sepanjang perdebatan masyarakat.

Akademia menghadapi masalah kecenderungan pengesahan, tidak berkembang melampaui kumpulan mereka, perbincangan hanyalah dengan mereka yang berada dalam bidang kepakaran mereka.

Andainya anda gemar berfikir dan meminati falsafah, anda perlu membuat diri anda terbuka kepada seluruh masyarakat.

Apalah gunanya jika anda tidak berkongsi kefahaman anda tentang perkara baru jika anda hanya berkongsi dengan beberapa orang sahaja? Bukankah kita berharap akan lebih banyak perbincangan dari banyak pihak?

Tentunya apa yang kita minat , mungkin tidak diminati oleh masyarakat lain namun banyak isu boleh dirumuskan untuk dikongsikan kepada ramai di dalam masyarakat kita.

Mungkin kita bermula dengan politik dan menggunakan etika untuk memahami politik.

Mungkin juga menggunakan hiburan budaya pop untuk memperkenalkan idea dan konsep falsafah.

Mungkin kita boleh memilih topik perbincangan yang berkaitan dengan minat masyarakat cuma masyarakat kita yang sukar dan susah untuk meminati dan mendalami sesuatu perbincangan, kecuali yang menguntungkan mereka sendiri.

Malah idea-idea yang pernah diperbincangkan boleh dikemukakan semula dengan perspektif intuitif baru yang boleh diubahsuai untuk memperluaskan asas pengetahuan masyarakat kita.

Falsafah perlu diketengahkan kepada setiap kumpulan umur dan perbincangan sepatutnya dilakukan untuk melaksanakan tugas ini. Falsafah adalah alat asas untuk memahami dunia kita, jika kita tidak memberikan asas pemikiran untuk kembali, apa sebenar yang kita fikirkan?
Tags: fikir
Subscribe

Posts from This Journal “fikir” Tag

 • Ajar cara fikir, bukan apa perlu difikir

  Kenyataan oleh Margaret Mead mengenai " Kanak-kanak mesti diajar cara berfikir, bukan apa yang perlu difikirkan" memanglah mudah…

 • Pengajaran bagi mereka yang mahu berfikir

  TANGGAL 22 Ogos 2014 harus dikenang oleh seluruh rakyat Malaysia. Hari yang menyedihkan seluruh negara bagi mengiringi 20 jenazah mangsa nahas…

 • Menyemarak budaya fikir

  Sebelum perkataan-perkataan seperti cendekiawan, ilmuwan, intelektual atau kaum intelek menjadi popular, orang Melayu menggunakan ‘bijak…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments