kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bagaimanakah anda mahu dilihat sebagai pemimpin?

Terdapat banyak perbezaan antara pemimpin yang baik dan pemimpin lemah, dan terdapat banyak perbezaan antara pemimpin yang berkesan dan yang tidak berkesan.

Satu perbezaan utama adalah cara individu menangani kesilapan mereka dan kesilapan ahli pasukan dan organisasi mereka. Tiada siapa yang sempurna; kita semua membuat kesilapan dari semasa ke semasa.

Sering kali, ia bukanlah kesilapan sendiri yang melemahkan kredibiliti pemimpin; Walau bagaimanapun, responsnya atau kekurangannya untuk kesilapan itu boleh (dan tidak) dengan ketara menjejaskan kredibiliti beliau.

Pemimpin boleh memupuk banyak kebaikan yang hebat, dan ada yang berharap bahawa orang lain akhirnya akan mencirikan atau menggambarkan mereka sebagai pemimpin yang hebat atau berkesan.

Walaupun kepimpinan tidak sinonim dengan jawatan atau kedudukan, ramai di antara kita bercita-cita untuk menjadi pemimpin, ketua, eksekutif, penyelia dan / atau pengurus, dan ramai juga yang berjaya mencapai cita-cita mereka.

Sungguhpun menerima peranan sedemikian mungkin akan membantu anda memajukan tangga kerjaya, kedudukan ini juga membawa banyak cabaran, tuntutan dan tanggungjawab yang tidak selalu dihargai.

Apabila sesuatu kesilapan berlaku sama ada oleh anda atau ahli pasukan anda; anda akan melihat bahawa kerosakan perhubungan berlaku dengan cepat, dan kekuatan atau kelemahan kepimpinan anda akan segera terlihat.

Bagaimana anda bertindak balas terhadap kesilapan anda atau kesilapan mereka yang bersama anda akan menunjukkan dengan tepat mengenai anda dan corak kepemimpinan anda.

Para pemimpin yang kuat dan yakin tidak mengatakan perkara yang membuat mereka kelihatan lemah, dan dua kenyataan berikut berfungsi dengan tepat.

Sekiranya anda ingin meningkatkan keberkesanan kepimpinan anda, anda boleh melakukannya dengan baik untuk tidak menggunakan dua penyataan berikut apabila bertindak balas kepada kesilapan anda sendiri atau pasukan anda.

Kesalahan dan kesilapan memang berlaku

Benar? Walaupun kenyataan ini menunjukkan anda mengakui bahawa kesilapan memang sengaja dicipta, ia tidak menunjukkan kemampuan atau kesediaan anda untuk benar-benar mengambil tanggungjawab untuknya.

Mesej yang dimaklumkan oleh kenyataan ini adalah bahawa akan ada sesetengah orang yang tidak dikenali di suatu tempat di alam semesta ini membuat kesilapan, tetapi kita tidak sanggup atau dapat mengenal pasti siapa dan tidak akan menyalahkan sesiapa yang bertanggungjawab atas kesilapan-kesilapan ini.

Ini adalah pernyataan yang lemah dan mencerminkan kekurangan pada organisasi anda, pasukan anda dan kepimpinan anda.

Mereka yang mendengar kenyataan seperti ini dari anda akan dinasihatkan supaya mula mempersoalkan komitmen anda untuk memimpin.

Frasa kenyataan ini adalah lemah, dan orang yang mengatakannya kelihatan lemah kerana dia dengan jelas tidak akan mengaku terlibat dan menjadi punca kesilapan.

Dan apabila anda mengetuai pasukan, anda semestinya memang terlibat tidak kira siapa yang membuat kesilapan dalam pasukan. Orang yang melihat dan mendengar mahu anda tahu tentang hal ini.

Saya Mohon Maaf Jika Anda Tersinggung atau Saya Mohon Maaf Jika Apa Yang Saya Kata Menyinggung Anda

Serius! Walaupun kedua-dua pernyataan ini telah anda katakan anda menyesal untuk sesuatu, pernyataan tidak mencerminkan bahawa anda menyesal atas apa yang sebenarnya anda lakukan atau katakan.

Kedua-dua kenyataan ini menghantar mesej bahawa pemimpin itu meminta maaf kerana orang lain tersinggung.

Masalahnya disini adalah mungkin ada seseorang tersinggung; bukan kerana fakta bahawa apa yang anda telah lakukan atau katakan boleh menyebabkan kesalahan itu.

Kenyataan ini akhirnya menjadi permintaan maaf yang terbalik yang menambah penghinaan terhadap kekusutan.

Salah satu daripada kenyataan ini berakhir dengan meletakkan kesalahan pada orang lain kerana tersinggung dengan apa yang anda lakukan atau katakan.

Tiada apa-apa dalam kenyataan ini memperakui bahawa anda pernah melakukan atau mengatakan apa-apa yang anda menyesal kerana melakukan atau mengatakannya.

Mereka yang mendengar kenyataan ini akan mula berfikir bahawa anda percaya masalah itu benar-benar kesalahan terhadap kata-kata dan tindakan anda.

Bukan hanya anda yang berhadapan dan menghadapi segalanya, tetapi sekarang jika seseorang tersinggung, anda merasakan tindakan yang tepat meminta maaf atas tanggapan mereka terhadap apa yang anda lakukan atau katakan.

Sebagai pemimpin, anda bertanggungjawab sepenuhnya untuk menyelesaikan perkara dan membuat perubahan kepada mereka yang telah terkesan.

Adalah penting untuk kita melakukan perkara yang betul. Pemimpin yang baik seharusnya akan terus menyiasat dan menentukan kesan dan remedi yang sesuai untuk resolusi yang berjaya.

Jangan minta maaf sekiranya anda tidak bermaksudnya, dan jangan minta maaf atas respons orang lain.

Anda hanya perlu memohon jika kesalahan tersebut adalah dari anda dan memperakui perasaan orang lain.

Jika matlamat anda adalah untuk membina kredibiliti dan kepercayaan dan memperkukuh hubungan, anda akan memastikan bahawa mereka yang bersama anda melihat anda sebagai yang bertanggungjawab mereka yang lain turut bertanggungjawab.

Para pemimpin yang hebat memberi maklumbalas diatas tindakan pasukan mereka dan tindakan mereka sendiri dengan mengambil tanggungjawab sepenuhnya terhadap kesilapan.

Sekiranya matlamat anda adalah menghilangkan kredibiliti, mengurangkan kepercayaan dan membubarkan hubungan, jangan ragu-ragu untuk mengatakan sesuatu seperti "kesilapan telah dibuat" atau "Saya minta maaf jika anda tersinggung."

Maklum balas yang menunjukkan anda memahami permasalahan akan menyebabkan anda kelihatan jauh lebih baik daripada respons yang menunjukkan anda mengelak dari dipertanggungjawabkan

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Columnists 18 Mac 2020
Tags: hebat, lemah, pemimpin, writings
Subscribe

Posts from This Journal “pemimpin” Tag

 • Ketagihan kuasa, status kedudukan

  Kuasa biasanya memabukkan. Keinginan untuk mengawal orang lain melepaskan dopamin, neurotransmiter yang berasa baik, dalam laluan ganjaran yang…

 • Koleksi Samudera My ~ Azizi Ahmad

  Ahli Politik Juga Harus Di Uji Secara Psikometrik? — Azizi Ahmad Surat Pembaca November 5, 2021 Bersikap Berani Menjadikan Hidup Kita…

 • Pemimpin Hebat Adalah Pencerita Hebat

  Cerita menyatukan manusia. Sebagai seorang pemimpin, adalah menjadi tugas anda untuk menjadi seorang pencerita yang hebat dan membawa pasukan anda…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments